Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης

του Eric Darnell. Με τις φωνές των Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Frances McDormand, Martin Short, Jessica Chastain, Cedric the Entertainer


Τις δραμαμίνες μου...
του gaRis (@takisgaris)
Όταν ο Eric Darnell παρέδιδε στα 1998 το θαυμάσιο (και αρκετά υποτιμημένο) Antz, ο κόσμος παραληρούσε στο μοναδικό θέαμα που προκαλούσε ο συναγωνισμός Pixar - Dreamworks στον θαυμαστό κόσμο του Animated, για το οποίο εμμένω έκτοτε στην άποψή μου πως αποτελεί το σινεμά του μέλλοντός μας. Δεν υπάρχει καταλληλότερο τεραίν για την 3D τεχνολογία από τα κινούμενα σχέδια, σε μια εποχή όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και τεχνητής κοσμογονίας (βλ. Avatar) αποβαίνει ολοένα και πλέον δυσδιάκριτη. Η μικρή παρένθεση για να αποστασιοποιηθώ εν μέρει ως προς τη γενική μου θέση σχετικά με την πρωτοπορία του συγκεκριμένου είδους που έχει πατήσει γερά στα ενήλικα χωράφια εδώ και κοντά δύο δεκαετίες, ακυρώνοντας την ταμπέλα «παιδικό».

Ο Eric Darnell λοιπόν από το 2005 σήμερα, ασχολείται συνεπικουρούμενος από μια πλειάδα σκηνοθετών και σεναριογράφων (ανάμεσά τους κι ο δημιουργός του Squid & The Whale και ιδιαίτερα επιτυχημένος υπογράφων το διασκευασμένο story του oscarικού χειροτεχνήματος του Wes Anderson, The Fantastic Mr Fox, Noah Baumbach) εργολαβικά με το franchise Madagascar (που ακολουθήθηκε το 2008 από το Escape 2 Africa), προφανώς για τον απλούστατο λόγο ότι το προϊόν πουλάει. Εξασφαλισμένο το κασέ επίσης για την πλειάδα stars που δίνουν τη φωνή τους κι εδώ (Chris Rock, Jada Pinket Smith, Davis Schwimmer, Sacha Baron Cohen) με την προσθήκη στην ευρωπαϊκή περιπέτεια των γυρολόγων - τροφίμων του νεοϋορκέζικου Central Park Zoo των Frances McDormand, Martin Short και Jessica Chastain.

Πολλά ονόματα, πολλή βαβούρα-στριγκλιά, χρώματα και κινητικότητα στην διαπασών, με τεχνοτροπία Looney Tunes και επιπέδου αστείων προσχολικής ηλικίας. Καταδιώξη στα όρη και τα βουνά του Monaco, ανοίκεια ρομάντζα στο Βατικανό, τσιρκολάνικες παραστάσεις μέσα στο Κολοσσαίο πριν το salto mortale της οριστικής επιστροφής στο νεοεγερθέν World Trade Center, χωρίς ανάσα, χρόνο για σκέψη ή έστω συναισθηματική σύνδεση με τα «πάθη» των τετραπόδων ηρώων. Ένα υπερφροντισμένο post production μιας μόνης χρήσης με αποτέλεσμα το αστρονομικό box office των $60Μ το πρώτο τριήμερο προβολής στα εδώ τα μέρη. Άνετη επικράτηση επί του απρόσμενα στιβαρού για τα δεδομένα του summer blockbuster (και μια κλάση ανώτερου από το υπερτιμημένο The Avengers που υπερτερεί μόνο στο acting department) Prometheus του Ridley - Blade Runner / Alien - Scott. Έχει άδικο τελικά ο Chris Rock που λέει διαρκώς ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να κάνει καριέρα ένας μαύρος ηθοποιός στο Hollywood είναι να κάνει τη ζέμπρα; (*βήξιμο αμηχανίας* εκτός αν λέγεσαι Will Smith ή Denzel Washington, σωστά;)

Για πες: Το πρόβλημα με το Madagascar franchise είναι ότι μετά την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, μένουν ίσαμε 3-4 ήπειροι ακόμη για περισσότερες γυροβολιές. Σε μια χρονιά που το πολυαναμενόμενο Brave θα ανοίξει χωρίς τις καλύτερες κριτικές, διαισθάνομαι πως διάγουμε μια περίοδο που - όπως πέρυσι με το Rango το οποίο ήταν τουλάχιστον μια κλάση πάνω από οποιαδήποτε άλλη του είδους, συμπεριλαμβανομένου και του Tintin - το animated υποχωρεί ποιοτικά ως εναλλακτική ενήλικης διασκέδασης για να καλύψει τη χασούρα αποτυγχανόντων big budget ταινιών των studios. Είθε να διαψευσθώ πολύ σύντομα. Και για να μη το ξεχάσω: Αδυνατώ παντελώς να ακούσω ξανά σε ταινία - σποτ - trailer το Fireworks της ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Katy Perry. Ευχαριστώ.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 30 Αυγούστου 2012 από την UIP.

2 σχόλια:

Χάρης είπε...

"Υπερτιμημένο" το γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις The Avengers και "στιβαρό" το σεναριακά εκτροχιασμένο Prometheus; Δε μας τα λέει καλά ο φίλτατος Γκαρής...

kokokolos είπε...

den mas ;paratas

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική