Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου

του Steven Spielberg. Με τους Jamie Bell, Andy Serkis, Simon Pegg, Nick Frost, Daniel Craig


Μα την Πίστη μου!
του zerVo
Τις ζηλεύω τις νέες γενιές. Μην σου πω πως αυτή η ζήλια, ώρες ώρες φτάνει στα επίπεδα του φθόνου. Αιτία αυτή η επικοινωνιακή αμεσότητα στην πληροφορία, που είναι και το στοιχείο που μου είχε λείψει τόσο πολύ στα δικά μου μικράτα. Με το πάτημα ενός κουμπιού του tablet ή με ένα απλό enter στο πληκτρολόγιο, μπορεί να ξεδιπλωθεί μπροστά τους ένας ολόκληρος θησαυρός από κάθε λογής infos. Που κολλάει τώρα ο Τεντέν? Συγκρίνω περιόδους και πραγματικά κουνώ το κεφάλι με απόγνωση ενθυμούμενος όταν αγοράκι του δημοτικού, περίμενα υπομονετικά την σειρά μου - υπομονή ημερών μιλάμε - για να πάρω στα χέρια μου (δανεικό) το πολύχρωμο, αλλά θεοσκισμένο κόμικ, που του έλειπαν καμιά δεκαριά σελίδες, από την πολυδιαβασιά, αφού από πάνω του είχε περάσει με ορμή σύσσωμη η ανήλικη γειτονιά. Έχω κι ένα προσόν όμως. Την κινηματογραφική περιπέτεια του Βελγάκου, την απόλαυσα με την διπλάσια λαχτάρα από οποιονδήποτε σύγχρονο πιτσιρίκο, μα την Πίστη μου!

Ο διάσημος για τις ικανότητες του στην επίλυση αστυνομικών ζητημάτων δημοσιογράφος Τεντέν, βρίσκεται μπροστά σε μια απίθανη πρόκληση, όταν αντιληφθεί πως πίσω από το μοντέλο της τρικάταρτης κουβέρτας με το όνομα Μονόκερος, που μόλις αγόρασε από έναν πλανόδιο, κρύβεται ένα συγκλονιστικό μυστικό. Το καραβάκι αποτελεί το ένα από τα τρία κομμάτια του παζλ, που αν κολληθούν καλά, θα οδηγήσουν τον κάτοχο του στον τόπο που είναι καλά θαμμένος ο αμύθητος θησαυρός του θαλασσοπόρου πειρατή Κάπτεν Χάντοκ.

Τι περισσότερο δικαιούμαι να ζητήσω σαν θεατής, ώστε να πάρω πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου που πλήρωσα στο γκισέ, σε είδος, όπερ σημαίνει σε θέαμα? Ο μεγαλύτερος παραμυθάς που έχει αναδείξει η ιστορία της έβδομης τέχνης, με την αρωγή του κινηματογραφιστή που κρύβεται πίσω από κάθε σπουδαίο μπλοκμπάστερ στην κατόπιν μιλένιουμ era, παίρνει την τεχνοτροπία που εμπνεύστηκε ένας πρωτοπόρος back to the future του σινεμά, την βελτιστοποιεί και πάνω στον τρισδιάστατο καμβά της ξεδιπλώνει μια καλοδουλεμένη σεναριακά animation εκδοχή ενός από του πλέον αγαπημένους σκιτσαρισμένους ήρωες. Ο θείος Steven ωριμότερος από ποτέ και με την εμπειρία από την τετραλογία του Indiana να του δείχνει τον σωστό δρόμο, προς την pure adventure συλλογιστική, προσφέρει το απόλυτο μενού καταιγιστικής δράσης και ίντριγκας ταξιδεύοντας τους ήρωες του σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υδρογείου, στους αβαθείς ωκεανούς, τις καυτές ερήμους και τα πλούσια αραβικά εμιράτα, χορταίνοντας το (με 3D γυαλάκι) μάτι ακόμη και του πλέον απαιτητικού θεατή. Αυτό μάλιστα, είναι φαντασμαγορία και μάλιστα δοσμένη με επιτευγματικό τρόπο, πάνω στην πειραματική φόρμα του κινουμένου σχεδίου!

Για πες: Αν υπάρχει κάποιος που νιώθει περισσότερο περήφανος για το κατόρθωμα του Spielberg, του Jackson και της υπόλοιπης παρέας, αυτός δεν είναι άλλος από τον μάστορα Herge, που το πνεύμα του θα ταξιδέψει πάνω από κάθε αίθουσα του κόσμου που θα προβάλλει τα δημιουργήματα του, τον Τεντέν, τον μεθύστακα καπετάνιο Χάντοκ, τους χαζοδίδυμους Ντιπόν και θα απολαμβάνει την αύρα της πολυποίκιλης ηλικίας πλατείας, που παρακολουθώντας τους στο πανί περνά καλά, υπέροχα. Έχοντας έναν λόγο παραπάνω να χαίρεται που το ξανθομάλλικο παιδί του με το πεταχτό φραντζάκι, πέρασε με απίστευτη επιτυχία από το χαρτί και τα μονοδιάστατα καρτούν, στην νέα, ολοζώντανη, CGI εποχή...






Στις δικές μας αίθουσες, στις 3 Νοεμβρίου 2011 από την Feelgood

1 σχόλια:

giorgoslei είπε...

πολυ καλο περνας ευχαριστα την ωρα σου

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική