Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

του Rupert Sanders. Με τους Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin


Δώστε παραμύθι στο λαό!
του zerVo
Την εποχή που εξαγγέλθηκε η παράλληλη παραγωγή δύο φιλμς με θέμα το περίφημο παραμύθι που ξεπήδησε από τον νου των αδελφών Γκριμ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δυσανασχέτησαν, εκτιμώντας πως οι χολιγουντιανοί σεναριογράφοι, έχουν στερέψει από ιδέες και ξεζουμίζουν παλιές πετυχημένες συνταγές. Το τελικό αποτέλεσμα, τώρα που και τα δυο Χιονάτα πονήματα έχουν φτάσει μέχρι την μεγάλη οθόνη, δεν δικαίωσαν τις Κασσάνδρες, αφού αμφότερα επέδειξαν προσωπικότητα και ικανή θεματική δομή, είχαν παλμό, είχαν χρώμα, μετέδωσαν στην πλατεία την παραμυθένια διάθεση και ασυζητητί πέτυχαν τον πρωταρχικό τους σκοπό. Όσο για το ποιο από τα δύο μπορεί να περηφανεύεται ως ο νικητής αυτής της άτυπης κόντρας? Δίχως πολλή σκέψη, Mirror Mirror - Snow White And The Huntsman σημειώσατε διπλό! Το όμορφα σχεδιασμένο ντεμπούτο αυτού του κυρίου Rupert Sanders, είναι από τις καλοστημένες περιπέτειες που άνετα σε λίγο καιρό θα ξαναέβλεπα στο οικιακό μου σινεμαδάκι. Κι αυτή για μια δημιουργία που βαδίζει σε τροχιές που χάραξαν το Excalibur ή το Gladiator, είναι μια αξιοκρατική συνθήκη ικανότητας.

Έχοντας δηλητηριάσει τον σύζυγό της, βασιλιά του ευτυχισμένου κρατιδίου, την βραδιά του γάμου τους, η διαβολική μάγισσα Ραβένα, θα πάρει την θέση του στον θρόνο και με την άπληστη συμπεριφορά της θα βυθίσει την χώρα στο σκότος και την ένδεια. Η ματαιοδοξία της σιτεμένης βασίλισσας να διατηρήσει και τα σκήπτρα της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου, πάση θυσία, θα ραγίσει την περηφάνια της, μόλις πληροφορηθεί πως κάποια άλλη την έχει ξεπεράσει. Και που δεν βρίσκεται πολύ μακριά της, αλλά φυλακισμένη στον βορινό πύργο του παλατιού και δεν είναι άλλη από την νεαρή κόρη πριγκίπισσα Χιονάτη, που όλος ο κόσμος πιστεύει πως είναι νεκρή.

Αντιθέτως όμως η πιτσιρίκα ζει, μα όμως δεν βασιλεύει, αφού την έχει φάει το μπουντρούμι, απομόνωση από την οποία με πονηριά και θάρρος θα καταφέρει να ξεφύγει, βάζοντας σκοπό να εκθρονίσει την κακίστρω σφετερίστρια και να αποκαταστήσει την τιμή τους πατρός της. Οι συνθήκες για να πετύχει το πλάνο της δεν είναι όμως και οι καλύτερες, αφού θα βρεθεί παγιδευμένη στο μαγεμένο Σκοτεινό Δάσος, με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να την καταδιώκουν για να την εξοντώσουν, με μοναδικό της στήριγμα την εμπειρία του Κυνηγού, που γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τα δύσβατα και γεμάτα δυσάρεστες εκπλήξεις κατατόπια.

Δώστε παραμύθι στον λαό, να παρακολουθήσει λίγο δράση στο θερινό και να ξεχαστεί από τα ζόρια που περνά. Αυτή είναι η βασική απαίτηση του κόσμου, άμεση και η απάντηση του στούντιο της Universal, που κλείνει ένα αιώνα ζωής και το γιορτάζει πανηγυρικά, εν μέσω φανφάρας και εφέ για όλα τα γούστα. Ο αρχικός μύθος της Snow White διατηρείται εδώ, απλά ως κορμός και πάνω του κτίζεται ένας επικού χαρακτήρα πανικός, που με την παραμυθένια του υφή - και με την καλή και με την καλή έννοια - εύκολα θα σε παρασύρει. Ο πρωτάρης σκηνοθέτης, δανείζεται στιγμές από κάθε λογής γνώριμο adventure της πρόσφατης κινηματογραφικής ιστορίας και αν εξαιρέσω εμφανή λάθη στην μονταζιέρα, με κάποια αχρείαστα πλανάκια που δεν καλύπτουν τα σεναριακά τρυπάκια και μεγεθύνουν την χρονική διάρκεια και του Huntsman, μάλλον κρίνεται με θετικό πρόσημο στο ντεμπούτο του. Κράτησε το όνομα του Sanders, σύντομα θα τον ξανακούσεις.

Για πες: Και πάμε στο καστ τώρα. Και καλά τα μαντάτα αλλά και λίγο ασχημούτσικα. Δόθηκε ιδιαίτερη βάση στην διανομή των ρόλων και σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχημένη η τοποθέτηση επί παραδείγματι της πιο νευρωσικής, πλην πανέμορφης, σταρ του κόσμου, Charlize Theron μέσα στον μανδύα της κορακένιας, αυτάρεσκης ντάμας σπαθί, που ορίζει και το βαρόμετρο του στόρι, αλλά και του φωτογενή Thor, Chris Hemsworth που κρατά για ακόμη μια φορά το γότθικο σπαθί. με στιβαρότητα στα μπράτσα. Ακόμη πιο εμπνευσμένη μοιάζει και η μάζωξη του τιμ των νάνων, με την κεφάτη αμιγώς Μπρίτις επτάδα Hoskins - Marsan - McShane - Winstone - Frost - Jones και Gleeson να δίνουν έναν ανανεωτικό άνεμο άμα τη εμφανίσει τους στο πιο πολύχρωμο, παραδεισένιο δεύτερο μισό της Χιονάτης. Οπότε που σκάει η ένσταση? Μα στην ίδια την Snow White, που φέροντας την Μπέλα μορφή της Kristen Stewart αδυνατεί αισθητά το overall ερμηνευτικό αποτέλεσμα, αφού ούτε σαν ηρωίδα παραμυθιού στέκεται επάξια, ούτε σαν επαναστάτρια πολεμίστρια Ζαν ΝτΆρκ, αλλά ούτε και σαν ερωτικό αντικείμενο του πόθου τόσων μορφονιών, ευγενών ή όχι, που παρελαύνουν από τον μεταλλαγμένο στο πιο Λανσελοτικό του, μύθο.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Μαΐου 2012 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική