Καθρέφτη, Καθρεφτάκι μου

του Tarsem Singh. Με τους Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane, Sean Bean, Robert Emms, Mare Winningham


Και ζήσαν αυτοί καλά...
του zerVo
Σύμφωνοι, η επέτειος των διακοσίων χρόνων από τότε που τα ευφάνταστα αδελφάκια Βίλχελμ και Τζέικομπ Γκριμ, σκαρφίστηκαν ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών, δίνει μια πρώτης τάξης αφορμή στο Χόλιγουντ για να επιχειρήσει ένα θεματικό αφιέρωμα στην λατρεμένη πρωταγωνίστρια των ροζουλί κοριτσίστικων ονείρων Snowhite. Τουλάχιστον η άφιξη της πρώτης και πιο κοντινής στο κουκί και στο ρεβίθι ταινίας με την Χιονατούλα - μιας και η επερχόμενη δεύτερη θα την αποδώσει σχεδόν ως ηρωίδα του Tolkien ενώ η τρίτη, που γυρίζεται τώρα, θα την ντύσει πολεμίστρια του...Κουνγκ Φου - ακόμη κι αν δεν είχε να παρουσιάσει κάποιες θεματικές εκπλήξεις, διέθετε αυτό που λέμε σκηνοθετικό χαρακτήρα. Και αυτόν τον ρούμπο θα πρέπει να τον πιστωθεί εξολοκλήρου ο δημιουργός της, που αν μη τι άλλο στο παρελθόν, έχει επικριθεί αρκετά για τις φανφαρόνικες επιλογές του.

Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν τόπο πέρα από το μαγικό δάσος, υπήρχε ένα τρισευτυχισμένο βασίλειο, που οι κάτοικοι του ολημερίς γιόρταζαν και τραγουδούσαν στο όνομα του λατρεμένου τους μονάρχη, που από την μεριά του φρόντιζε να διατηρείται η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη στην επικράτεια. Μέχρι την στιγμή που με δόλιους τρόπους στην ζωή του μπήκε η ποταπή ματαιόδοξη μάγισσα κι αφού τον πότισε με τα κακόβουλα ξόρκια της, τον εξαφάνισε από προσώπου γης, στέφθηκε βασίλισσα και βύθισε ολάκερη την χώρα στην φτώχεια, την απελπισία και την ανέχεια. Φροντίζοντας συνάμα ως κακίστρω μητριά, να απομονώσει για πάντα εντός του παλατιού, την αγαπημένη του κόρη, την πριγκίπισσα Χιονάτη, ζηλεύοντας την φρεσκάδα και την νιότη της και διεκδικώντας για τον εαυτό της τον τίτλο της ομορφότερης του κόσμου.

Έλα όμως που ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, περισσότερο νοιάζεται όμως για τον νοικοκύρη κι έτσι το κοριτσόπουλο, αφού την βραδιά των 18ων γενεθλίων του θα καταφέρει να το σκάσει από την χλιδάτη φυλακή του, θα αντιληφθεί τις απαίσιες βουλές της απεχθούς Σιδηράς Κυρίας και θα ξεκινήσει ενάντια της επανάσταση, έχοντας την υποστήριξη επτά μικροσκοπικών λωποδυτάκων, που μέχρι τα χτες φρόντιζαν να ξαφρίζουν τις τσέπες των ανυποψίαστων αριστοκρατών. Καταλύτης για την απόφαση της μικρής όμως θα σταθεί η συνάντηση της με τον λαμπερό πρίγκηπα Άλκοτ, που άμεσα στην καρδιά της θα ξυπνήσει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Με ελάχιστες λοιπόν αποκλίσεις στην ίντριγκα, από όλα όσα μαθαίνουμε στην προσχολική μας ηλικία, γύρω από το ορφανό κοριτσάκι με το ολόλευκο δέρμα και την καταμελάχρινη κώμη, έρχεται η διασκεδαστική περιπετειούλα Mirror Mirror, που φυσικά παίρνει τον τίτλο της από την ιδιόμορφη σχέση της μάγισσας με τον ανατριχιαστικά ζωντανό της καθρέφτη. Αποκλίσεις που έχουν περισσότερο να κάνουν με την στροφή προς το πιο φεμινιστικό πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας, που δεν στέφει ως σωτήρα της τον μπρατσωμένο και καβάλα στο άλογο πρίγκιπα, αλλά προτιμά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της μαθαίνοντας να χειρίζεται το ξίφος. Φυσικά μην φανταστείς πως όλα αυτά που ακούγονται τόσο εντυπωσιακά, λαμβάνουν χώρα σε κανένα δαιμονικό σκηνικό, αφού ούτε το κεφάτο πνεύμα που οι νάνοι μπολιάζουν με γλαφυρότητα διαρκώς, ούτε η μονίμως ημίγυμνη θωριά του ζεν πρεμιέ, αφήνουν την εξέλιξη να ξεφύγει από την διασκεδαστική της χροιά. Που έτσι κι αλλιώς, με τον τρόπο που έχει τεχνηέντως επιχρωματιστεί από τον ντιρέκτορα, σε ντεκόρ και λούσα, δύσκολα θα μπορούσε να ρίξει το ηθικό του θεατή της.

Για πες: Πάντως η μπολιγουντιανής λογικής εκδοχή της Χιονάτης, όπως την παρουσίασε ο Ινδός Tarsem Singh - που στο παλμαρέ του, σημειωτέον, δεν έχει καταγράψει καμία ταινία της συγκεκριμένης σχολής - δεν με χάλασε, αντίθετα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν περίμενα σε ακόμη μια διασκευή του χιλιωειπωμένου στόρι. Αντίθετα πιστεύω πως με μια εκφραστικότερη ενζενί στον βασικό ρόλο από την κορούλα του μεγατάλαντου Phil, Lily Collins, αλλά και με μια λιγότερο δυσκοίλια σταρ από την Roberts, ντυμένη τα φουρό της Βικτορίας - ο Hammer και οι νάνοι του κυριολεκτικά κάνουν τα πάντα - το φιλμ ίσως στην εκτίμηση μου να καθόταν καλύτερα από ένα πανηγυράκι για όλη τη φαμίλια... 






Στις δικές μας αίθουσες στις 15 Απριλίου 2012 από την Village

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το είδα και το καταευχαριστήθηκα! Και η Julia Roberts για κακιά μάγισσα, δε θα μπορούσε να ναι καλύτερη :P :P :P !

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική