Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα Captain America: The Winter Soldier PosterCaptain America 2: Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα

των Anthony Russo, Joe Russo. Με τους Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, Samuel L. Jackson


Ασπίδα Σωτηρίας
του zerVo (@moviesltd)

Στην νεότερη Γιάνκικη κουλτούρα του δημοκρατικού ρεπουμπλικανισμού, κανένας άλλος υπέρ-ήρωας δεν προσωποποίησε καλύτερα την εθνική συλλογιστική του In The Land Of The Free and The Home of The Brave. Θέλεις γιατί γεννήθηκε μέσα στους θριαμβευτικούς για την αστερόεσσα καπνούς, του δεύτερου μεγάλου πολέμου, αντιμετωπίζοντας εχθρούς υπαρκτούς, ρεαλιστικούς, που απειλούν την οντότητα της Υπερδύναμης, θέλεις γιατί αυτή ακριβώς την σημαία κουβαλά διαρκώς στην πλάτη του, ο Κάπτεν Αμέρικα, δεν είναι ακόμη ένας μαχητής που ξεπήδησε από τις σελίδες των κόμικ της Marvel, αλλά ο ένας, ο υπέρτατος, ο αγαπημένος της κοινής γνώμης. Κι η κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του, στην δεύτερη κιόλας ατομική της αναφορά, βοηθά τα μέγιστα στην διατήρηση της δημοφιλίας του, σε αυτά τα πανύψηλα στάνταρντς.

Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα Captain America: The Winter Soldier Wallpaper

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις του Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. στην πληροφορία πως παρακρατικοί υποθάλπουν την ασφάλεια του έθνους κι έχουν βάλει στο στόχαστρο τα τρία ολοκαίνοιυργα και υπερμοντέρνα ιπτάμενα σούπερ όπλα, που εντός ολίγου πρόκειται να ρίξει ο στρατός στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Κατάσταση που θα πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατόπιν της δολοφονικής επίθεσης που θα δεχτεί από εξτρεμιστές, ο ηγέτης της παγκόσμιας οργάνωσης ασφαλείας Νικ Φιούρυ, αιματηρό συμβάν που θα σημάνει την επαναδραστηριοποίηση του δυναμικού μαχητή Στιβ Ρότζερς, που έχει καταφέρει κατά τον καιρό της δράσης του - πολλές δεκαετίες πριν, καθώς επανεμφανίστηκε από το ψύχος μόλις πριν τρία χρόνια - να πετύχει σημαντικά πλήγματα στους αντιπάλους, φορώντας την στολή του Κάπτεν Αμέρικα.

Ο Καπ, με την αρωγή της μάχιμης κομπανιέρας του κατασκόπου Νατάσας Ρομανόφ, γνωστής και ως Μαύρης Χήρας, αλλά και τους συμπολεμιστή του Σαμ Ουίλσον, που κρύβει μέσα του απίστευτες πτητικές ικανότητες (ως Φάλκον) θα εκπονήσουν σχέδιο δράσης κατά της αόρατης απειλής. Που όσο περνά ο χρόνος θα αρχίσει να παίρνει σχήμα και μορφή, καθοδηγούμενη από τον διεφθαρμένο πολιτικό Αλεξάντερ Πιρς, που στην μάχη θα έχει ως καθοδηγούμενο εντολοδόχο πρωτοπαλίκαρο του, τον Στρατιώτη του Χειμώνα, μια φονική πολεμική μηχανή, που ένα μυστικό από το μακρινό παρελθόν τον συνδέει με τον Ρότζερς.

Διαγράφουμε ολοσχερώς το νοσταλγικό στυλάκι των mid 40s του εισαγωγικού κινηματογραφικού τεύχους, The First Avenger - που προσωπικά με είχε ενθουσιάσει - στο λεγόμενο introduction του ήρωα στο σινεφίλ κοινό του και ελέω των συνδετικών Avengers, περνάμε στο (τελείως) παρόν εκεί που ο χαμένος για επτά δεκαετίες Στιβ, παλεύει να ισορροπήσει το χρονικό τζετ λαγκ. Κάτι οι σημειώσεις στο μπλοκάκι, κάτι οι φιλικές συμβουλές του Φαλκ, θα τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα, ζορίζοντας τον όμως απίστευτα στην πιθανότητα και μόνο της ύπαρξης κινδύνου εκ των έσω, κάτι που στην εποχή του θεωρούσε αδιανόητο. Κι εκεί ακριβώς εστιάζει ο δεύτερος τόμος της δράσης του - όπως παρουσιάζεται και ανθρώπινου - χαρακτήρα που ξεπετάχτηκε από την έμπνευση των δαιμόνιων Jack Kirby και Joe Simon.

Το μεγάλο ζόρι για την Marvel είναι ότι πλέον αποφασισμένη να παρουσιάσει το νέο τσουνάμι αυτόνομων ιστοριών των ηρώων της, πρέπει κάθε φορά να φτιάχνει μια δίωρη ίντριγκα, που κατάτι θα ξεχωρίζει από τις άλλες, θα διαφέρει, δεν θα διαθέτει κοινά στοιχεία. Εδώ το ξεχωριστό της αφήγησης έχει να κάνει με το κτίσιμο κλίματος ψυχρού πολέμου, που οι (μπορεί και διπλής ταυτότητας) μυστικοί πράκτορες δρουν υπογείως, που φέρνει πανεύκολα στον νου, την φιλμική αισθητική των 70, όταν οι Pollack και Lumet, προέβαλλαν τον κοινωνικοπολιτικό κίνδυνο που πήγαζε πολλές φορές μέσα από τις τάξεις της ίδιας της δημόσιας διοίκησης. Η προσθήκη στον ρόλο του σάπιου μέχρι τα μπούνια γερουσιαστή, του γνησιότερου ερμηνευτικού εκφραστή εκείνης της περιόδου Robert Redford, μόνο ως τυχαία και συμπτωματική δεν μπορεί να εκληφθεί.

Χάνοντας κάμποσο χρόνο στο βάπτισμα του Captain America σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο - εκτιμώ πως η σεκάνς που συναντά την υπέργηρη παλιά του αγαπημένη, είναι συγκινησιακό φάουλ - η δυάδα των σκηνοθετών, ανεβάζει σταδιακά τα επίπεδα της αδρεναλίνης, μέσα από σκηνές καταιγιστικές και θορυβώδεις, που οδηγούν, κατά το προσφιλές στο πραγματικά εκρηκτικό, αλλά και ανατρεπτικό σεναριακά φινάλε. Πολύ σωστά το στούντιο δεν αφήνει ποτέ μόνο του τον Αμέρικα, έχοντας πάντοτε σιμά του έναν αναλόγου δυνάμεων συμπαίκτη και μάλιστα σε μεγάλης έκτασης παρουσία και για την Χήρα Johansson και για τον ιπτάμενο Mackie - πλην μιας και μοναδικής φοράς, πλάνο στον ανελκυστήρα, που καταχωρείται δίχως άλλο στην χρυσή Βίβλο των ποιοτικότερων action moments ever - κτίζοντας έτσι ένα τύποις, μικρό Avengers, που κινείται κάτω από το περιβραχιόνιο του ηγέτη Λοχαγού.

Για πες: Τον οποίο ξανά αποδίδει με την γνώριμη θέρμη του ο Chris Evans, όχι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη φορά του Νο.1, αλλά δίχως να αφήνει αμφιβολίες για την αξία του super hero, που παίζει κόντρα στον μυστηριώδη φονιά Winter Soldier (Sebastian Stan) αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τον εχθρό, αλλά και τα συναισθήματα που γεννά στην ψυχή του η ανάμνηση της μορφής του. Η συνέχεια, στο ομαδικό πνεύμα πλέον των Εκδικητών, αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον. Κι η marvel τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση γι αυτό...

Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα Captain America: The Winter Soldier Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 3 Απριλίου 2014 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική