Astérix et Obélix: au service de Sa Majesté

του Laurent Tirard. Με τους Gérard Depardieu, Edouard Baer, Guillaume Gallienne, Vincent Lacoste, Valérie Lemercier, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Charlotte Lebon, Bouli Lanners, Dany Boon


Μα τον Τουτάτη!
του zerVo
Θα ήταν το λιγότερο ουτοπικό, να ματαιοδοξεί κανείς, πως εκεί που απέτυχαν να αποδώσουν την μαγεία του εμπνευσμένου κόμικ των σπουδαίων Gosciny και Uderzo, οι τρεις προηγούμενες live action κινηματογραφικές εκδοχές των περιπετειών του Αστερίξ, θα τα κατάφερνε το τέταρτο, εξίσου πανάκριβο και διαφημισμένο ταξίδι στο μικρό χωριουδάκι της Γαλατίας. Ειδικά από την στιγμή που σχεδόν σύσσωμο το επιτελείο των προηγούμενων chapters - εκτός ελαχίστων - πήγε στην ευχή του Θεού κατ εντολή της νέας παραγωγού Fidelite, με συνέπεια μια καινούργια ομάδα να συσταθεί εκ του μηδενός, για να φέρει εις πέρας το μεγαλόπνοο και αποδοτικότατο - πλην του καταστροφικού δεύτερου σίκουελ - στα box office πλάνου. Το καλό σε αυτές τις περιπτώσεις αναμπουμπούλας, αναταραχής και καθυστερήσεων των deadlines, είναι που ο θεατή κρατά μικρό καλάθι απαιτήσεων. Έτσι και δεν απογοητεύεται οικτρά (βλέπε Jeux Olympiques) και καλύτερα περνάει με όσα παρακολουθεί στο πανί.

50 μ.Χ. Οι ατρόμητες θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις του Ιουλίου Καίσαρα έχουν εξαπολύσει επίθεση ενάντια στην ανυπόταχτη ακόμη νήσο της Βρετανίας, έχοντας θέσει σε στενό κλοιό τον Βασιλικό στρατό, που μετράει ώρες πριν παραδώσει το στέμμα στις διαθέσεις των κατακτητών. Εκτός κι αν? Εκτός κι αν γίνει δεκτή η πρόταση σωτηρίας του έμπιστου αξιωματικού Αντικλιμάξ, να ζητηθεί βοήθεια από τους περήφανους και ατρόμητους Γαλάτες, που ανθίστανται σθεναρά στις διαθέσεις της Ρώμης. Βοήθεια που ο γενναίος Αστερίξ και ο παντοδύναμος στενός του φίλος Οβελίξ δεν θα αρνηθούν, στον γειτονικό λαό, για τον οποίο, πάντως, δεν τρέφουν και τα φιλικότερα των αισθημάτων.

Αμοιβαίες οι τάσεις - βρωμιάρηδες, αμόρφωτοι, δίχως κανόνες συμπεριφοράς οι Γαλάτες για την Αυλή του Λονδίνιουμ, ψηλομύτες, μη μου άπτου και σνομπ οι Εγγλέζοι για τον λαό της Λουτεσίας - ενώπιον του κοινού εχθρού όμως, τα πάθη περιορίζονται και επικρατεί η συμφιλίωση και η αλληλεγγύη. Για εκείνο που δεν είναι έτοιμη η ομάδα που μεταφέρει διασχίζοντας την Μάγχη, το βαρέλι με το μαγικό ακατανίκητο φίλτρο, είναι που οι στρατιές του Καίσαρα, έχουν ζητήσει και την αρωγή των αγρίων πολεμιστών Νορμανδών, που οσονούπω θα πατήσουν τα καταπράσινα εδάφη της Γηραιάς Αλβιόνας, διψασμένοι για μάχη, αλλά και γεμάτοι περιέργεια να εντοπίσουν την πηγή του φόβου, που για αιώνες αναζητούν. Μιξάζ της όγδοης και της ένατης (χρονικά) έκδοσης της Dargaud, αποτελεί το Au Service De Sa Majeste, που συνδυάζει πολύ περισσότερα στοιχεία του Asterix In Britain με λιγότερα του Asterix And The Normans για να συνθέσει την διασκεδαστική του ίντριγκα.

Δύο είναι οι ράγες πάνω στους οποίους κινείται η χιουμοριστική διάθεση του έμπειρου Laurent Tirard, του αξιόλογου σκηνοθέτη του Moliere και του Petit Nicolas, που του έλαχε ο κλήρος του ζωντανέματος των αγαπημένων κόμικ ηρώων. Και οι δύο έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες των λαών που συμμετέχουν στο πανηγύρι, με την πρώτη να είναι αφιερωμένη στον ξεχωριστό τρόπο ομιλίας τους και η δεύτερη στους τρόπους συμπεριφοράς που τους διακρίνουν. Κι αν η πρώτη περίπτωση δεν μοιάζει ιδιαίτερα αστεία, καθώς άπαντες οι ήρωες μιλούν την Γαλλική γλώσσα με τοπικούς ιδιωματισμούς δίχως να μας ξεκαρδίζουν κιόλας, η δεύτερη έχει κάποιες ξεχωριστές στιγμές γέλιου, ειδικότερα όταν ο ατσούμπαλος - και ως συνήθως ερωτοκτυπημένος - Οβελίξ δέχεται μαθήματα σαβουάρ βιβρ από την γεροντοκόρη Μακένζι - με διαφορά η ποιοτικότερη ρολίστικη παρέμβαση από την πάντα εξαίρετη καρατερίστα Valerie Lemercier.

Για πες: Τι με πείραξε στον νέο Αστερίξ? Καταρχήν που ο ίδιος ο ήρωας που δίνει το όνομα του στην περιπέτεια, μοιάζει εξαφανισμένος λόγω της μέτριας παρουσίας του Edouard Baer που τον υποδύεται. Δευτερευόντως που οι ακριβές μεταγραφές του Luchini και της Deneuve (ως άρτι αφιχθείσα από το σετ του Χαβιαριού) δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Τέλος που ο χαρακτήρας του φοβιτσάρη ανιψιού του φύλαρχου, που το γαλατικό ντουέτο έχει υπό την εποπτεία του - ο Vincent Lacoste είναι ο πιτσιρικάς του Les Beaux Gosses - εκμοντερνίζεται, άγνωστο γιατί, σε σημερινό έφηβο με τζινάκι και ζελέ στο μαλλί, δημιουργώντας μια ατυχούς έμπνευσης ασυνέχεια. Από την άλλη όμως παραδέχομαι πως έχει γίνει σωστή δουλειά στην αναπαράσταση της - σε διαχρονική φόρμα - βρετανικής κοινωνίας, που ορίζει και το φόντο εξέλιξης της δράσης, πως τα ταχύτατα ειδικά εφέ θα διασκεδάσουν τους μικρότερους σε ηλικία θεατές της παράστασης, που δεν θα εντοπίσουν τα ολοφάνερα ψεγάδια τους και πως για ακόμη μια φορά ο γίγας Depardieu, αβανταδόρικά έχοντας πέσει και μικρός στην μαρμίτα με το φίλτρο, σηκώνει το πρότζεκτ στις πλάτες του, σαν άτυπο μενίρ, δίχως να δείχνει στιγμή βαριεστημένος. Και δικαίως κερδίζει το κλακάρισμα της πλατείας, που για Αστερίξ κίνησε, μα - ξανά - Οβελίξ του βγήκε...






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 18 Οκτωβρίου 2012 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική