Αβραάμ Λίνκολν: Κυνηγός Βρικολάκων

του Timur Bekmambetov. Με τους Benjamin Walker, Rufus Sewell, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Marton Csokas, Henry Sturges


Ελευθέριος Βενιζέλος: Εξολοθρευτής ΔΝΤ
του gaRis
Είναι και 4η Ιουλίου σήμερα, φαϊ για σκέψη σχετικά με αυτήν την άτιμη την 4th Amendment του αμερικανικού συντάγματος, που ανοίγει πόρτες για φρικαλεότητες όπως τούτη δα. Ο Honest Abe, 16ος πρόεδρος των US of A, έμεινε στην ιστορία ως η σχεδόν μυθική φιγούρα της γιάνκικης πολιτικής σκηνής, που απελευθέρωσε τους μαύρους, νικώντας κατά κράτος τους αποσχιστές  Νότιους και βάζοντας θεμέλια για αυτό που σήμερα με σφιγμένα δόντια καλούμε μόνη υπερδύναμη του πλανήτη. Έρχεται το λοιπό ένας τίποτας, ένας χαμερπής γραφιάς που ζήλωσεν δόξαν Twilight και χτυπά ξεκινώντας προ ολιγοετίας δις, αρχικά με το Pride & Prejudice and Zombies (που αναμένει studio για να ξεκινήσει παραγωγή) και κατόπιν με το ομώνυμο (βλ. τίτλο) σαχλούργημα που περιλαβαίνει τον Abraham από τα 9 του, όταν τα βαμπίρια, σύμμαχοι των Νοτίων του σκότωσαν τη μητέρα, μέχρι το τέλος της ζωής του, σε ένα ατέρμονο κυνήγι βρικολάκων, μια παράλληλη ζωή με την πολιτική του σταδιοδρομία, ένα νυχτοκάματο του τρόμου βρε αδερφέ, πώς να στο πω ο πανσεληνιασμένος θεατής πια.

Το όνομα του φονιά της ιστορίας είναι Seth-Graham Smith, συγγραφέα / σεναρίστα αυτής της ερεβώδους προσβολής του δίποδου IQ. Τυχαίο το movie connection με τον παραγωγό εδώ Tim Burtonα (και χτύπα τονα στα βράχια τελευταία); Δε νομίζω, καθότι ο Smith έγραψε το story - σαλάτα του Dark Shadows. Όντως, o Burton θα τα φέρει τα $69Μ του κόστους πίσω (με τo ζόρι μια 15αρα οι εισπράξεις ως σήμερα) – πως το θες Timur Bekmabetov; Που είσαι μια δευτεροτριτάντζα slo - mo τρελή, πίσω ακόμη από τον Guy Richie, αδύναμος να πιάσεις τα καλλιτεχνικά υψίπεδα (μπούζι το κρύο!) έστω κι ενός Van Helsing. Άφησες τη Σιβηρία και τα καρακιτσαριά NightWatch και DayWatch, μας ψιλοξεγέλασες με το Wanted, αλλά αυτά τα τσεκουράτα σφαγιαστικά ακροβατικά του μούσια λεβέντη πρόεδρα με το ψηλό καπέλο είναι για το America’s Got Talent μόνο. Με ηχητικά εφέ επιπέδου ταινίας καράτε του ’80 και μοντάζ να κόβει ό,τι ίχνος αφήγησης ή συνδετικού ιστού βρει ομπρός του.

Τι να το κάνω που υποτίθεται ότι αυτό το μεταλλαγμένο fantasy horror αιτείται δάνεια από το παραγνωρισμένο Dracula 2000 του Patrick Lussier και ιστορική αληθοφάνεια από το Young Mr. Lincoln του John Ford. Με τέτοιο καραβδουλιάρικο τίτλο (δική μου η λέξη, σκέψου τη ως αντίστοιχη της αγγλικής “brouhaha”) δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σωτηρίας ενός ανυπόστατου project σαν δαύτο από το αμετροεπές camp. Ο Timurης όμως, εκεί, σοβαρός, διατρανώνοντας την, κατ’ουσίαν γελοιοποίηση του ήρωα του στο πανί σα να μη τρέχει κάστανο. E, δε γίνεται. Τι κι αν προσπαθεί ο τάλας Benjamin Walker, ο οποίος στα πολύ μικράτα του είχε κάνει τον Liam Neeson μπόμπιρα στο Kinsey. Το τσεκούρι επ’ώμου και βουρ στα βαμπίρια. Παρέα με τον Dominic Cooper, στο ρόλο του καλού βαμπιριού-μέντορα του Abe, Χένρι Στάρτζες, ο οποίος τον συνδράμει με την προϋπόθεση ότι θα σκοτώνει μόνο αυτούς που θα του υποδεικνύει ο ίδιος (…).

Για πες: Το 3D βαβουριάρικο, δείχνει εν μέρει ότι ο Timurης διαθέτει ταλέντο, σε άλλο όμως άθλημα: Πέστο videogame, computer graphics, σκηνοθεσία ταινίας μυθοπλασίας πάντως δεν λέγεται με την καμία. Μεγάλη η χάρη σου (αβρα)Μάκη μου, εν αναμονή του Abraham Lincoln vs Zombies (ήδη κατευθείαν στο DVD), του Saving Lincoln και βέβαια του σπηλμπεργκιανού οσκαρικού έπους Lincoln, με τον πλανητάρχη ερμηνευταρά Daniel Day Lewis, όπου εκεί η μάχη δε θα είναι με βαμπιροειδή αλλά με τον The Master του μεγαλοφυούς P.T.Anderson για την ταινία που θα κερδίσει τη μητέρα των μαχών στις 24 Φεβρουαρίου 2013.






Στις δικές μας αίθουσες, στις 26 Ιουλίου 2012 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική