Ο Μικρός Πρίγκιπας (Le Petit Prince / The Little Prince) PosterΟ Μικρός Πρίγκιπας

του Mark Osborne. Με τις φωνές των Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Rachel McAdams, Riley Osborne, Paul Rudd, James Franco, Marion Cotillard, Benicio del Toro, Paul Giamatti, Bud Cort, Albert Brooks, Ricky Gervais


Το δικό σου αστέρι ψάξε βρες...
του zerVo (@moviesltd)

1943 έγραφε το ημερολόγιο, όταν για πρώτη φορά κυκλοφόρησε σε βιβλίο, η φιλοσοφική και ποιητική έμπνευση του συγγραφέα Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί, Le Petit Prince. Αυτοεξόριστος στην Νότια Αμερική, μετά την κατάρρευση της πατρίδας του στις ορέξεις των Ναζί, ο Γάλλος με τις ευγενείς ρίζες, μέσα από την ιδιόμορφη γραφή του, που συνδύαζε στίχους και ιδιόχειρα σκίτσα, κατάφερε να συντάξει μια αριστουργηματική νουβέλα, με θέμα την αγάπη, την φιλία, την μοναξιά, την απώλεια. Το έργο του Σεντ Εξιπερί, ορίζει την κορυφαία τρικολόρ φιλολογική στιγμή του 20ου αιώνα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες και διαλέκτους και εδώ αποτελεί την βάση μιας πανέμορφης animation δημιουργίας, που σέβεται μέχρι τελευταίου πόντου της το πρωτότυπο.

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Le Petit Prince / The Little Prince) Wallpaper
Όνειρο ζωής της αυταρχικής μητέρας μιας καταπιεσμένης δεκατριάχρονης, είναι να γίνει αποδεκτή από την φημισμένη Ακαδημία Ουέρθ, οι απόφοιτοι της οποίας έχουν εξασφαλισμένο επαγγελματικό μέλλον, με γερές αποδοχές. Μέχρι και στην πανάκριβη γειτονιά που στεγάζει το έγκυρο λύκειο, θα μετακομίσουν μάνα και κόρη, προκειμένου να μην χαθεί η σχολική χρονιά, αφού η πιτσιρίκα, γεμάτη άγχος και τρακ, δεν κατάφερε να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις. Κι από την στιγμή που τα μαθήματα θα ξεκινήσουν, η μικρούλα θα μπει σε αυστηρό πρόγραμμα μελέτης και πειθαρχίας ενόσω η Λοχίας μαμά της λείπει στο εργασιακό οκτάωρο της.

Αποσπώντας κομματάκι την ματιά της από τα μαθηματικά και τις εξισώσεις, η μπεμπούλα θα αντιληφθεί στο διπλανό, ερειπωμένο σπίτι, την ύπαρξη ενός μυστηριώδη και μοναχικού γέρου, με φοβιστική όψη και αλλόκοτη συμπεριφορά, που κανείς γείτονας δεν του δίνει σημασία. παρακινούμενη από την περιέργεια της περισσότερο, εκείνη θα τον προσεγγίσει κι αυτός από την ταράτσα της μονοκατοικίας του, θα της αφηγηθεί τις αναμνήσεις από τα νιάτα του, όταν πιλότος, φτάνοντας με το αεροπλάνο του στην έρημο, συνάντησε ένα νεαρό αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα, που έπεσε στην Γη από τον μακρινό αστεροειδή και έχασε την μία και μοναδική του αγάπη, το τριαντάφυλλο του.

Εννοείται πως μετά από εκείνη την πρώτη τους συνάντηση, παιδάκι και παππούς, ανανέωσαν το ραντεβού τους επί καθημερινής βάσης, με την μικρούλα να διψά για καινούργιες σελίδες της γοητευτικής ιστορίας και τον ενήλικα να αποζητά εναγωνίως λίγη συντροφιά που τόσο πολύ του είχε λείψει. Μια σχέση που πολύ σύντομα θα δοκιμαστεί, μιας και ο υποτιθέμενα πιο υπεύθυνος του διδύμου, δεν θα δείξει και τόσο συνεπής, παρακινούμενος από τις μόνιμες τάσεις παλιμπαιδισμού του. Η καμπάνα για το κορίτσι θα είναι βαριά. Απομόνωση και επιστροφή στο διάβασμα. Αυστηρώς!

Ακολουθώντας πλήρως την συλλογιστική του ορίτζιναλ, η ανεξάρτητη ετούτη παραγωγή κινουμένων σχεδίων, βάζει στο τιμόνι της έναν διεθνώς αναγνωρισμένο μάστορα του είδους, τον Mark Osborne του Kung Fu Panda και δίνει στους χαρισματικούς σεναριογράφους της την εντολή, να αναπλάσουν την έτσι κι αλλιώς αδύναμη να σταθεί σαν δίωρη φιλμική οντότητα short story, τυλίγοντας την με ένα μοντέρνο παραμύθι, ικανό να έλξει την ματιά των νεότερων σινεφίλ. Το αποτέλεσμα, σχεδιαστικά κινούμενο άλλοτε ανάμεσα στο σύγχρονο ψηφιακό καρτούν και άλλοτε στο δύσκολο stop motion, είναι εξίσου ανθρώπινο και ευαίσθητο, ειδικά από την στιγμή που οι αναλυμένοι στο έπακρο χαρακτήρες του αταίριαστου φαινομενικά ντουέτου, θα δείξουν να μην μπορούν να κάνουν χωριστά.

Οι στροφές που ανεβάζει από το μέσον και μετά ο καινούργιος Μικρός Πρίγκιπας - μόλις στην τρίτη φορά που ταξιδεύει στην μεγάλη οθόνη - δείχνουν να απευθύνονται κατά βάση στο αρκετά μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, εκείνο που έχει απολέσει μέσα του την ζωντάνια, την ανεμελιά, το παιχνίδι, ενίοτε την τάση για σκανταλιά. Μέσα από τις αλληγορίες και τις μεταφορές του, ειδικά στο δεύτερο μισό του που λειτουργεί σε τέχνη και ιδεολογία, σαν φλιπ σάιντ του απαράμιλλου The Wall, το The Little Prince φτάνει στην κορύφωση του, μέσα σε ένα γαϊτανάκι ανάμειξης φαντασίας και αλήθειας, βουρκώματος ίσως για την χαμένη νιότη, αλλά και αισιοδοξίας για ότι ξημερώνει.

Για πες: Το άσχημο δεν είναι να μεγαλώνεις, αλλά να ξεχνάς. Κι εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό που μοιράζεται μαζί μας ο υπερήλικας πιλότος, που μια φορά κι έναν καιρό το βρήκε το άστρο του κι έκτοτε δεν το λησμόνησε ποτέ. Μάθημα γερό, για όλους όσους καταπιέζουν και καταπιέζονται στον βωμό της περαστικής και εφήμερης ματαιοδοξίας.

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Le Petit Prince / The Little Prince) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική