Ανατριχίλες (Goosebumps) PosterΑνατριχίλες

του Rob Letterman. Με τους Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Amy Ryan, Ryan Lee, Jillian Bell


Εφέ κι ευαισθησία
του zerVo (@moviesltd)

Ήταν το 1992 όταν ο εμπνευσμένος Αμερικάνος γραφιάς R. L. Stine παρουσίαζε στο κοινό το πρώτο βιβλίο της σειράς Goosebumps, έργων τρόμου και φαντασίας με προσανατολισμό αναγνωστών στις νεαρές ηλικίες, που πολύ σύντομα απέκτησαν ένα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα φανατικό κοινό. Συνέπεια τούτου ήταν πέντε χρόνια μετά, το σύνολο το έργων να αριθμεί 62 ολόκληρους τόμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκαρφάλωσαν στις υψηλότερες θέσεις των ειδικών εκδοτικών τοπς, γινόμενοι μπεστ σέλλερ, πουλώντας στο σύνολο τους περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έργα που στην εξέλιξη τους απέκτησαν εναλλακτικές εμπορικές φόρμες, από audiobooks έως και βίντεο παιχνίδια, γίνηκαν τηλεοπτικό θέαμα και σήμερα, δυόμισι δεκαετίες κατοπινά του πρώτου release, έφτασαν ίσαμε την μεγάλη οθόνη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μετεξέλιξη του μύθου τους.

Ανατριχίλες (Goosebumps) Wallpaper
Είναι πολύ δύσκολο το καινούργιο ξεκίνημα για τον έφηβο Ζακ, που αμέσως μετά τον αιφνίδιο θάνατο του λατρεμένου του πατέρα, καλείται να ταξιδέψει μαζί με την καθηγήτρια μητέρα του, από την πολύβουη Νέα Υόρκη, στον νέο τόπο διαμονής τους, μια φιλήσυχη κωμόπολη του Ντέλαγουερ. Αναζητώντας φίλους και παρέες, τα χνώτα του από την πρώτη κιόλας συνάντηση θα ταιριάξουν με εκείνα της συνομήλικης, μα και ιδιαίτερα παράξενων συνηθειών, γειτόνισσας του, Χάνα, ενός κοριτσιού που θα τον μυήσει σε έναν πιο ελεύθερο και ονειροπόλο τρόπο ζωής.

Ατυχώς γι αυτόν, όμως, το οσονούπω κάτι παραπάνω από φιλικό σμίξιμο των δύο, θα υποπέσει στην αντίληψη του μυστηριώδη και αυταρχικού πατέρα της νεαρής, Κυρίου Στάιν, οδηγώντας εκείνη στην αυστηρή απομόνωση κι εκείνον στον προβληματισμό για το τι μπορεί να συμβαίνει στο κορίτσι που γκέλαρε στην καρδιά του. Αναζητώντας εναγωνίως την λύση στις απορίες του, θα κάνει το μεγάλο λάθος, αφού επισκεπτόμενος την ημιφωτισμένη γειτονική έπαυλη, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού εν αγνοία του θα απελευθερώσει τα καλά κρυμμένα ολοζώντανα στοιχειά, που κρύβονται καλά μέσα στις δακτυλογραφημένες σελίδες των φοβιστικών έργων του διοπτροφόρου, αγέλαστου Μίστερ Στάιν...

Σαν να λύθηκε η κλειδωνιά από το σεντούκι της έμπνευσης ενός πιο light και λιγότερο ανατριαστικού Stephen King δηλαδή και στους δρόμους της μέχρι προ λίγης ώρας αθόρυβης περιοχής, να ξεχύθηκαν όλες εκείνες οι φοβερές και τρομερές μουτσούνες, που σκοπό τους έχουν να τρομάξουν τον κόσμο. Το αόρατο αγόρι, η κινούμενη χρωματιστή μάζα, ο teen wolf, ο μανιασμένος κλόουν, οι δαίμονες πορσελάνινοι νάνοι, κάτω από τις προσταγές του νούμερο ένα βελζεβούλη, μαριονέτου Σλάπυ, αποκτώντας επιτέλους την ελευθερία από τις σελίδες που ήταν εγκλωβισμένοι, θα κάνουν ανάστα Κύριος τον τόπο, με κανέναν να μην είναι ικανός να τους επαναφέρει στην τάξη. Λύση που πρέπει να βρεθεί επειγόντως πριν το κακό πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και μόνον ένας, ο εμπνευστής τους είναι ικανός να την δώσει.

Ακόμη κι αν σύμφωνα με την ανατροπή του σεναρίου, κάποιος αναγκαστικά πληγωθεί, από όλη αυτή την σύλληψη των βγαλμένων από τον νου του συγγραφέα ζιζάνιων. Πανέξυπνος μέχρι και ευφυής είναι ο τρόπος που αναπτύσσεται το θέμα, καθώς στο επίκεντρο δεν είναι μια απλή ιστορία των Goosebumps, αλλά οι ίδιες οι Ανατριχίλες, που υπερτονισμένες από τα ομολογουμένως εντυπωσιακά εφέ, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αντάξιο του αντιτίμου που ζητά ο γκισές. Βεβαίως μιλώντας για μια καλοστημένη Γιάνκικη φανφάρα, θα πρέπει να αποδεχτούμε και τις στιγμές που το θέμα επαναλαμβάνεται ή αγγίζει τα επίπεδα του θορύβου, λίγο πριν ο κουρνιαχτός καταλαγιάσει και την σκυτάλη πάρει το συγκινητικό, πλην ευχάριστο ως συνήθως φινάλε. Που ενδεχόμενα θα σημάνει την απαρχή ενός σίκουελ, μιας και η πορεία στο box office δεν ήταν και άσχημη για την παραγωγή της Sony.

Άλλωστε εξ ορισμού ο Jack Black είναι ένας ταλαντούχος κωμικός, που το πέραν του Ατλαντικού κοινό συμπαθεί ιδιαίτερα και δεν χάνει ευκαιρία να του δείξει και εμπράκτως την αγάπη του. Ο μπουλούκος σταρ, στα 46 του πια, δεν δείχνει το ίδιο αέρινος με το παιχνιδιάρικο ερμηνευτικό παρελθόν του, είναι όμως πιο εκφραστικός και μεστός στην απαίτηση του διττής υπόστασης ρόλου του. Αν μη τι άλλο, από την ικανότητα του παίρνουν δύναμη και τα δύο 17χρονα, ο Dylan Minnette και η Ισραηλινών ριζών και ανατολίτικης θωριάς Odeya Rush, που συνθέτουν το ρομαντικό teen ντουετάκι και που δύσκολα δεν θα λάμψουν στο μέλλον, σε πιο σοβαρές και δραματικές εμφανίσεις.

Για πες: Αξιοπρεπής και με συνέπεια δοσμένη είναι η φιλμική εκδοχή του θρύλου των Goosebumps από τον Rob Letterman, σκηνοθέτη που το δημιουργικό παρελθόν του έχει να επιδείξει ένα όμορφο animation (Shark Tale), ένα παντελώς αδιάφορο (Monsters Vs Aliens) και μια παρόμοιας αισθητικής με την παρούσα περίπτωση, πλην όμως παταγώδη εμπορικά φλόπα, σαν το Gulliver's Travel. Ξανά με τον Black, αν αυτό λέει τίποτα...

Ανατριχίλες (Goosebumps) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 από την Feelgood Ent.