Τρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά (Vacation) PosterΤρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά

των Jonathan Goldstein, John Francis Daley. Με τους Ed Helms, Christina Applegate, Leslie Mann, Chris Hemsworth, Chevy Chase, Beverly D'Angelo


Μα, χωρίς βιντεοκάμερα στο μπάνιο?
του zerVo (@moviesltd)

Θρυλικό το ορίτζιναλ. Ειδικά για το κοινό στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, αφού αποτέλεσε μια καθαρόαιμη φαμιλιάρικη Αμερικανιά, από εκείνες που στην παρακολούθηση τους σημαδεύουν ψυχές, ξυπνώντας αναμνήσεις από ατέρμονα ταξίδια, με δεκάδες ώρες οδήγησης, στους long and winding roads της αχανούς χώρας. Και στα μέρη μας πάντως, με την άνθηση του βίντεο τότε, η βολταρία του ατσούμπαλου Chevy Chase και των συν αυτώ από την μια άκρη της ηπείρου στην άλλη, έγινε θερμότατα αποδεκτή, αφήνωντας σαν ζωντανές θύμησες, το προσπέρασμα με την κατακόκκινη κούρσα της αιθέριας Christie Brinkley ή την ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση της ώριμης μαντάμ, εν ώρα μπανιαρίσματος, από τα χέρια του καλού της. Κι αν το προκλητικό κορίτσι εδώ επιστρέφει - με καινούργια μορφή φυσικά, αλλά όχι και για πολλή ώρα - δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν, για χάρη της νοσταλγίας, να προσφέρουν πιπεράτη σεκάνς με κάμερα στα ιδιαίτερα. Κρίμα, την περίμενα πως και πως...

Τρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά (Vacation) Wallpaper
Πιλότος ξεπεσμένης, πάμφθηνης και ριψοκίνδυνης αεροπορικής εταιρίας, έγινε εντέλει ο μεγάλος γιος του Κλαρκ και της Έλεν Γκρίσγουολντ, Ράστυ, ένα επάγγελμα που του δίνει την δυνατότητα, να συντηρεί με αξιοπρέπεια, την τετραμελή του οικογένεια, δίχως όμως να μπορεί να της προσφέρει κάποιες μικρές πολυτέλειες, που θα έκαναν τον βίο τους ευτυχέστερο. Αντιλαμβανόμενος την μελαγχολία της καλής του Ντέμπι, που δεν την πήγε μια βόλτα ποτέ και πουθενά, θα πάρει την μεγάλη απόφαση να διανύσουν όλοι μαζί, συν τα δυο τους παιδιά Τζέιμς και Κέβιν, δυο χιλιάδες μίλια, οδικώς, προς την Γουόλυ Γουόρλντ, επαναλαμβάνοντας το καθιερωμένο ετήσιο ταξίδι που έκανε μια φορά κι έναν καιρό και ο ίδιος, συνοδεύοντας τους δικούς του γονείς.

Από την πρώτη στιγμή όμως το σχέδιο πορείας θα εμφανίσει ρωγμές στην ανάπτυξη κι εκτέλεση του, πως αλλιώς άλλωστε θα κτίζοντας και οι κωμικές προοπτικές, για όλα όσα φαιδρά θα συναντήσει η τετράδα στο διάβα της? Με αφετηρία την επιλογή του σούπερ, μοντέρνου, πλην αμφιβόλου αξίας και ποιότητας υβριδικού SUV ως εκείνου που θα μεταφέρει τον Ράστυ και την φαμίλια στην Γη της Επαγγελίας, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα προβλήματα στην διαδρομή θα είναι ουκ ολίγα, μα συνάμα γλαφυρά και διασκεδαστικά.

Ας μην γελιόμαστε όμως, αν κανείς είναι ο ιδανικός για να μετατρέψει μια κούρσα αναψυχής σε πραγματικό εφιάλτη, αυτός είναι ο απόγονος του φοβερού και τρομερού Κλαρκ, ο οποίος δεν έχει αφήσει ούτε μισό γονίδιο του, που να μην έχει κληρονομήσει. Ξερόλας μέγιστου βαθμού, σε σημείο που να μην υπάρχει ούτε ένα πράγμα που να ξεφεύγει του γνωστικού του πεδίου, με την ασχετοσύνη του όμως στην πραγματικότητα να είναι εμφανής - άσχετα αν δεν το παραδέχεται ποτέ - και σε συνδυασμό με την επιμονή του να επιβάλλει την δική του άποψη της αυθεντίας, να δημιουργούνται φαιδρές καταστάσεις, που σίγουρα θα κάνουν το χειλάκι να χαμογελάσει. με πέντε - έξι τέτοια περιστατικά, που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά σημεία του χάρτη ενόσω πλησιάζουμε τον τελικό προορισμό κτίζεται πάνω στο γνώριμο πατρόν και το σύγχρονο σπιν οφ του Vacation που μπορεί να μοιάζει μοντέρνο, όχι όμως και ιδιαίτερα εμπνευσμένο.

Οι συγκρίσεις με το πρωτότυπο του Harold Ramis από το 1983, δεδομένα φέρνουν την καινούργια βερσιόν σε δύσκολη θέση, τόσο από πλευράς αφήγησης και κεφάτων ευρημάτων, όσο - κυρίως - από μεριάς απόδοσης των χαρακτήρων του στόρι. Το κυριότερο μισμάτς έχει να κάνει με τον περιορισμό των υπόλοιπων τριών μελών της οικογένειας σεναριακά, σε κάτι πιο αδιάφορο και αόρατο, ιδίως σε ότι αφορά τα τέκνα, σε βαθμό που να μην καταλαβαίνει κανείς αν βρίσκονται στο αμάξι. Ο μεγάλος, που κρατά μια κάποια υποιστορία με το ρομαντζάκι του, άντε κάπου φαίνεται, ο μικρός, όμως, δεν σηκώνει βλέμμα από το τάμπλετ, οκ, στοιχείο ρεαλισμού, όχι όμως και κινηματογραφικά ελκυστικό, ούτε αποδεκτό. Όσο για την κυρά, έχει κι εκείνη την δική της στιγμή, άμα τη επιστροφή στο κολέγιο που σπούδασε κάποτε, το σκριπτ όμως δεν εκμεταλλεύεται - ούτε κατοπινά - την ιδέα της πάλαι ποτέ τρελιάρας εφήβου, για να κάνει το πράγμα πιο σέξι και αποκαλυπτικό.

Αν ήμουν μια φορά όμως στην θέση της παραγωγής, δύσκολα θα επέλεγα άλλον για τον ρόλο του μπαμπά, ώστε να διαδεχτεί τον Chase από τον Ed Helms, έναν κωμικό που ήδη έχει αποκτήσει την στάμπα του λούζερ από την συμμετοχή του στο τρίπτυχο του Hangover. Αρούκατος, χάχας, αδέξιος, μα ταυτόχρονα ερωτιάρης, παθιασμένος και ενίοτε γονικός μέντορας, ο Γκρίσγουολντ ο νεότερος είναι αξιοπρεπής, σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στο λέβελ του National Lampoon. Ομοίως και η εναλλακτική Beverly D'Angelo, Christina Applegate, το Κελλάκι που υπήρξε ο βασικός λόγος για να μην χάσεις ποτέ επεισόδιο της καλύτερης κωμικής τηλεοπτική σειράς ever, είναι συνεπής ως 45άρα (πια) μαμά, δεν έχει όμως το ερμηνευτικό κύρος και την θωριά της προκατόχου.

Για πες: Αν είναι κάτι βέβαιο, αυτό είναι πως το νέο Τρελό Θηριοτροφείο, δεν παίζει ποιοτικά στο ίδιο επίπεδο με το ομώνυμο προγονάκι του, δεν είναι όμως ιδιαίτερα μείον σε σχέση με τις συνέχειες του, που ουσιαστικά αποτέλεσαν μια παραλλαγή πάνω στο ίδιο θέμα. Και βέβαια υπάρχουν στιγμιότυπα που θα διασκεδάσουν την πλατεία, από βιασύνη όμως η New Line και η Warner, φρόντισαν να τα αποκαλύψουν σε μεγάλο μέρος τους στο τρέιλερ, οπότε χάλασαν και την όποια έκπληξη...

Τρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά (Vacation) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 από την Tanweer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική