Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2015


Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές των τμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κι εκείνο που σχηματίζει τις μεγαλύτερες ουρές έξω από τα ταμεία των κινηματογράφων που προβάλλουν το πρόγραμμα του. Ο λόγος απλούστατος, μιας και αποτελείται από τις πιο γνωστές κι αναμενόμενες δημιουργίες, που πρόκειται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ μέσα στην σεζόν και που φυσικά προβάλλονται για πρώτη φορά σε ειδικές προβολές για το εγχώριο κοινό. Φέτος το τμήμα με τις μεγάλες πρεμιέρες απαρτίζεται από 27 δημιουργίες πολύ πρόσφατης κοπής, συν μίας ακόμη έκπληξης που θα ανακοινωθεί λίγες μόλις στιγμές πριν παρουσίαση της. Πιστό στις αρχές του το Αθηναϊκό φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει μεταξύ του ρόστερ και τέσσερις ελληνικές ταινίες σημαντικών νέων σκηνοθετών, όπως ο Άγγελος Φραντζής, ο Παντελής Καλατζής, η Ελισάβετ Χρονοπούλου, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος και ο Κώστας Σκύφτας. Δεν λείπουν βέβαια οι μεγάλοι τίτλοι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κίνα, την Χιλή, την Γαλλία, αλλά και άλλες σημαντικές φιλμικές γωνιές του πλανήτη.

Το πλήρες ρόστερ των 27 ταινιών πρεμιέρας με τις ώρες προβολής τους, που θα κάνουν την εμφάνιση τους στις τρεις μεγαλύτερες αίθουσες του φεστιβάλ, προσοχή μόνο για μία προβολή η καθεμιά.

Les Cowboys PosterLes Cowboys
Les Cowboys
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 104' / Γαλλικά
Του Thomas Bidegain - Με τους Francois Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne, Ellora Torchia, John C. Reilly, Antonia Campbell-Hughes
O βραβευμένος με δύο Σεζάρ, βασικός συνεργάτης του μέγα Ζακ Οντιάρ σε ταινίες όπως το «Σώμα με Σώμα» και τον υποψήφιο για Όσκαρ «Προφήτη», Τομά Μπιντεγκέν, περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και παρουσιάζει έναν έξοχο συνδυασμό road movie και γουέστερν που συγκλόνισε τους θεατές του περασμένου Φεστιβάλ Καννών. Το «Les Cowboys» θίγει ένα ακανθώδες πολιτικοκοινωνικό ζήτημα μέσα από την ιστορία ενός πατέρα που ξεκινά να αναζητά απεγνωσμένα την 16χρονη κόρη του, όταν εκείνη εξαφανίζεται χωρίς εξηγήσεις. Η Οδύσσειά του, όμως, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ο δρόμος του θα είναι τελικά πολύ πιο μακρύς απ' ό, τι φαντάζονταν.
Που και πότε? Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1

Επιστροφή στην Ιθάκη / Retour à Ithaque PosterRetour à Ithaque
Επιστροφή στην Ιθάκη
Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 86' / Γαλλικά
Του Laurent Cantet - Με τους Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechavarria, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferran, Carmen Solar
Πέντε μεσήλικες φίλοι συναντούνται για δείπνο σε μία ταράτσα πολυκατοικίας στην Αβάνα. Αφορμή, η επιστροφή ενός μέλους της παλιοπαρέας μετά από 16 χρόνια εξορίας στην Μαδρίτη. Καθώς η νύχτα προχωρά, αναπολούν τη νιότη τους, πενθούν τα χαμένα τους όνειρα, όπως και εξομολογούνται επικίνδυνα μυστικά, από δεκαετίες θαμμένα.
Γνήσιο σιντριβάνι συναισθημάτων η νέα ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη του «Ανάμεσα Στους Τοίχους». Ένας ύμνος σε εποχές που τα κοινά όνειρα για το μέλλον πυροδοτούσαν αυθεντική συντροφικότητα, μια πανανθρώπινη ιστορία με φόντο το ξεχωριστό κουβανέζικό περιβάλλον που τροφοδοτεί με τους ήχους της καθημερινότητάς του το άκρως εκφραστικό σάουντρακ.
Που και πότε? Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Mistress America PosterMistress America
Mistress America
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 85' / Αγγλικά
Του Noah Baumbach - Με τους Greta Gerwig, Lola Kirke, Matthew Shear, Jasmine Cephas-Jones, Heather Lind, Michael Chernus
Μια μοναχική πρωτοετής παρασύρεται σε απίστευτα μπλεξίματα από την μέλλουσα θετή της αδελφή, η οποία έχει συνηθίσει να ζει την κάθε της μέρα στη Νέα Υόρκη σαν μια ατέλειωτη περιπέτεια. Ιστορίες τρέλας και ρεβανσισμού σε λεωφόρους και σοκάκια του Μεγάλο Μήλου, η χαρά της απόδρασης από τη μουντή καθημερινότητα, πικρό όσο και απελευθερωτικό χιούμορ. Μετά τον θρίαμβο του “Frances Ha”, της ταινίας που είχε εγκαινιάσει τις Νύχτες Πρεμιέρας προ διετίας, οι Νόα Μπάουμπαχ και Γκρέτα Γκέργουιγκ ανανεώνουν το ραντεβού τους στην πιο εμψυχωτική κομεντί της χρονιάς και μας ξεναγούν σε μια μητρόπολη γεμάτη εκπλήξεις.
Που και πότε? Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 21:15 Odeon Opera 1

Σύμπτωμα / Symptom PosterSymptom
Σύμπτωμα
Ελλάδα / 2015 / Έγχρωμο / 87' / Ελληνικά
Του Angelos Frantzis - Με τους Katia Goulioni, Konstantinos Markoulakis, Michele Valley, Eleni Vergeti, Yiannis Nikolaidis
Χειμώνας. Σε ένα απομονωμένο νησί κάνει την εμφάνιση του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη ικανή να το αντιμετωπίσει. Για να ενισχύσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες, που όμως μοιάζουν να κρύβουν κάποιον μυστικό της δεσμό με τον παρείσακτο.
Μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος, μια ποιητική σπουδή στη σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Ένα φιλμ του φανταστικού σινεμά, μα με καρδιά μελοδράματος, που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο ενός κοριτσιού για να αγγίξει το «σύμπτωμα» της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και την ηθική.
Που και πότε? Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Μικρή Άρκτος / Ursa Minor PosterUrsa Minord
Μικρή Άρκτος
Ελλάδα / 2015 / Ασπρόμαυρο / 86' / Ελληνικά
Της Elissavet Chronopoulou - Με τους Sofia Georgovassili, Yannis Kokiasmenos, Dioni Kourtaki
Γιατί νυστάζει η πολική αρκούδα το φθινόπωρο; Γιατί χάνει την όρεξή της; Γιατί αποφεύγει τους καυγάδες; Δεν είναι εύκολο να μάθουμε τα μυστικά της πολικής αρκούδας. Σε κεντρικό ξενοδοχείο ημιδιαμονής, ένας άντρας συλλαμβάνεται, ενώ το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται στο ασθενοφόρο. Μέσα στο περιπολικό που τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, ο άντρας ανακαλεί το διάστημα των τελευταίων μηνών. Από την ανορθόδοξη γνωριμία του με το θύμα στο ίδιο ξενοδοχείο, λίγους μήνες πριν, ως τη δραματική κατάληξη της σχέσης τους το ίδιο πρωί.
Ο,τι μεσολαβεί συνιστά την επίπονη προσπάθεια δυο ανθρώπων ν' αγαπηθούν. Και ξετυλίγεται μέσα από τα εξαίσια μονοπλάνα της δημιουργού, η οποία βάσισε την ταινία σε δικό της διήγημα με τίτλο «Φοράει Κοστούμι» (Εκδόσεις Πόλις 2013).
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Μου Λείπεις Ήδη / Miss You Already PosterMiss You Already
Μου Λείπεις Ήδη
Ηνωμένο Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 112' / Αγγλικά
Της Catherine Hardwicke - Με τους Drew Barrymore, Toni Collette, Dominic Cooper, Paddy Considine, Tyson Ritter, Jacqueline Bisset
Η Μίλι και η Τζες ήταν κολλητές από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους. Έχουν μοιραστεί τα πάντα: μυστικά, ρούχα, γέλια, ουσίες, φίλους…. Η φιλία τους μοιάζει ακλόνητη ώσπου η Τζες συναντά δυσκολίες στο να αποκτήσει το δικό της παιδί και η Μίλι ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο. Πώς το μοιράζεσαι αυτό;
Και πώς μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς εκείνους που την καθορίζουν; Η Κάθριν Χάρντγουικ σκηνοθετεί το συγκινητικό ταξίδι δύο γυναικών (υπέροχες η Τόνι Κολέτ και η Ντρου Μπάριμορ) που μιλά με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια για την απώλεια, την φιλία και, τελικά, την αγάπη που λυτρώνει.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 20:15 Odeon Opera 1

Ο Νόμος της Αγοράς / La Loi du Marché PosterLa Loi du Marché
Ο Νόμος της Αγοράς
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 93' / Γαλλικά
Του Stéphane Brizé - Με τους Vincent Lindon, Yves Ory, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller
Xavier Mathieu, Paul Portoleau

Ο Τιερί, ένας απολυμένος εργάτης προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας και οικογένεια να συντηρήσει. Αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα. Συγκλονιστική ακτινογραφία μιας κοινωνίας παραδομένης σε γραφειοκρατικούς, απάνθρωπους θεσμούς και ρυθμούς, από τον Στέφαν Μπριζέ, με έναν μεγαλειώδη Βενσάν Λιντόν στην αντρική ερμηνεία της χρονιάς. Η ταινία βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία από την επιτροπή στις φετινές Κάννες, όπως και με το βραβείο Αντρικού Ρόλου για τον Λιντόν.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 22:00 Ideal

Τέλος Διαδρομής / The End of the Tour PosterThe End of the Tour
Τέλος Διαδρομής
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 106' / Αγγλικά
Του James Ponsoldt - Με τους Jesse Eisenberg, Mamie Gummer, Jason Segel, Anna Chlumsky, Joan Cusack, Ron Livingston
Προτού βάλει πρόωρα τέλος στη ζωή του το 2008, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας είχε προλάβει να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Όταν ο ρεπόρτερ του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι, έσπευσε να τον συναντήσει σε μια περιοδεία του για τις ανάγκες μιας μακροσκελούς συνέντευξης, πίστευε ότι είχε στα χέρια του δημοσιογραφικό λαβράκι. Αυτό που ακολούθησε της συνάντησης των εκ διαμέτρου αντίθετων αντρών ήταν μια απρόσμενη φιλία. Κι ας μην έμελλε ποτέ τελικά να δημοσιευτεί η συνέντευξη στο ονομαστό περιοδικό.
Ο σκηνοθέτης του έξοχου «Ονειρεμένο τώρα» δραματοποιεί τη σχέση τους με τους όρους μιας ελεγειακής ταινίας δρόμου, κλιμακώνει τις συγκινήσεις με φλογοβόλο πνεύμα και γλυκόπικρη διάθεση και κατορθώνει να κάνει συναρπαστικό το θέαμα δυο λογίων που πολύ απλά ανταλλάσσουν απόψεις για τη στάση τους απέναντι στη ζωή. Φοβερή η χημεία Τζέσι Άιζενμπεργκ - Τζέισον Σίγκελ, με αναπάντεχη την ερμηνευτική μεταμόρφωση του δεύτερου, που ειδικεύτηκε την κωμωδία, σε ανήσυχο και μελαγχολικό συγγραφέα.
Που και πότε? Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1


45 Χρόνια / 45 Years Poster
45 Years
45 Χρόνια
Ην. Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 95' / Αγγλικά
Της Andrew Haigh - Με τους Charlotte Rampling, Geraldine James, Tom Courtenay, Dolly Wells, David Sibley, Sam Alexander
Λίγες μέρες προτού γιορτάσουν την 45η επέτειο του γάμου τους, η Κέιτ και ο Τζεφ έρχονται αντιμέτωποι με μια θλιβερή είδηση: το νεκρό σώμα της πρώτης αγαπημένης του Τζεφ ανακαλύπτεται κάτω από τους λιωμένους πάγους των Σουηδικών Άλπεων, έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες που παρέμενε εκεί θαμμένο. Το γεγονός δημιουργεί υπόγειες σεισμικές δονήσεις στη σχέση των δυο μακροχρόνιων συντρόφων, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της ίδιας της συνύπαρξής τους.
Η αινιγματική φύση της οικειότητας, το παρελθόν ως ένα επίμονο φάντασμα και η υποψία ότι η δεδομένη καθημερινότητα και οι προσωπικοί κώδικες που έχουν εγκαθιδρύσει μεταξύ τους δυο άνθρωποι δεν αποτελούν εγγύηση για τη μακρόβια και αδιαπραγμάτευτα ευτυχή συμβίωσή τους γίνονται το βασικό υλικό πάνω στο οποίο ο σκηνοθέτης του υπέροχου «Weekend» χτίζει ένα ακόμη χαμηλόφωνο, βαθιά ανθρώπινο δράμα. Δικαιωματικά βραβεία ερμηνείας για τους υπέροχους πρωταγωνιστές, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Η Ιστορία μιας Τρέλας / Une Histoire de Fou PosterUne Histoire de Fou
Η Ιστορία μιας Τρέλας
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 140' / Γαλλικά
Του Robert Guediguian - Με τους Simon Abkarian, Ariane Ascaride, Grégoire LePrince-Ringuet, Syrus Shahidi, Razane Jammal, Robinson Stevenin
Το 1981 στο Παρίσι, ο νεαρός Αρμενικής καταγωγής Αράμ, τοποθετεί βόμβα στο αυτοκίνητο του Τούρκου πρέσβη. Άθελά του τραυματίζει σοβαρά τον περαστικό ποδηλάτη Ζίλς. Ο Αράμ καταφεύγει στην Βηρυτό και εντάσσεται στον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό. Μετά από μια επίσκεψη από την μητέρα του Αράμ που αναζητούσε συγχώρεση για τον γιο της, ο Ζίλς ταξιδεύει στη Μασσαλία για να αντιμετωπίσει την οικογένεια του Αράμ με εκδίκηση στο μυαλό του, αλλά βρίσκεται ευπρόσδεκτος στο σπίτι τους. Στην Βηρυτό ο Αράμ διαφωνεί με τους συντρόφους του επειδή θέλει να προσεγγίσει το θύμα του για να τον πείσει να εκπροσωπήσει τον αγώνα τους.
Που και πότε? Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί / The Pearl Button PosterThe Pearl Button
Το Μαργαριταρένιο Κουμπί
Χιλή, Γαλλία, Ισπανία / 2015 / Έγχρωμο / 82' / Ισπανικά
Του Patricio Guzmán
Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού. Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες. Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και τον πολιτικών κρατουμένων των μοντέρων καθεστώτων. Το νερό έχει μνήμη, και έχει και φωνή. Ολόκληρη η Ιστορία της Χιλής μετατρέπεται σε έναν αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμό που ξεκινά από τη θάλασσα και τις άγριες περιπέτειες που κρύβουν τα νερά της και φτάνει ως τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου για το ντοκιμαντέρ της χρονιάς από τον μεγάλο Πατρίσιο Γκουσμάν.
Που και πότε? Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Φλόριντα / FloridePosterFloride
Φλόριντα
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 110' / Γαλλικά
Του Philippe Le Guay - Με τους Jean Rochefort, Sandrine Kiberlain, Laurent Lucas, Anamaria Marinca, Clément Métayer
Παρόλο που έχει περάσει τα 80, ο Κλοντ δεν έχει χάσει καθόλου την χαρισματική του παρουσία και τη γοητεία του. Έχει όμως κάποια προβλήματα με τη μνήμη του και γι' αυτό βασίζεται στην μεγαλύτερή του κόρη για βοήθεια. Εκείνη, από την άλλη, έχει να αντιμετωπίσει τον ηλικιωμένο πατέρα της (ο οποίος πολλές φορές προσποιείται ότι ξεχνά μόνο και μόνο για να τυραννά τους γύρω του), την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και τον 20χρονο γιο της, τον οποίο μεγαλώνει μόνη. Γλυκόπικρο αλλά και ανάλαφρο, αστείο αλλά και μελαγχολικό, το αξιαγάπητο «Φλόριντα» δίνει στον πάντα εξαιρετικό Ζαν Ροσφόρ τον ρόλο της ζωής του και εκείνος δείχνει για ακόμη μία φορά γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς όλων των εποχών.
Που και πότε? Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1

Η Ολοκαίνουργια...Καινή Διαθήκη! / Le Tout Nouveau Testament PosterLe Tout Nouveau Testament
Η Ολοκαίνουργια...Καινή Διαθήκη!
Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο / 2015 / Έγχρωμο / 113' / Γαλλικά
Του Jaco Van Dormael - Με τους Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, Pili Groyne, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden
Δεν μιλάμε για την παλαιά, ούτε για την καινή, αλλά για μία ολοκαίνουρια διαθήκη, όπου ο Θεός θέτει εκ νέου τους κανόνες της θρησκείας. Στη νέα σουρεαλιστική κωμωδία του πολυβραβευμένου Βέλγου δημιουργού Ζακό Βαν Ντορμέλ, ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ανήθικο, δειλό, αντιπαθή ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια, τύπο. Μέχρι που μια μέρα, η μικρή του κόρη Εά, για να καταπολεμήσει την ανία της, αποφασίζει να επαναστατήσει ενάντια στα χούγια του. Χακάρει τον υπολογιστή του και αφήνει να διαρρεύσει σε όλους τους ανθρώπους η ημερομηνία του θανάτου τους. Σύντομα, όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, τους μήνες, ή, αν είναι τυχεροί, τα χρόνια που τους έχουν απομείνει.
Απόπειρες αυτοκτονίας, ξέφρενα πάρτι κι ένας γορίλας στο κρεβάτι της Κατριν Ντενέβ (!) είναι μερικές μόνο από τις πρώτες αντιδράσεις στο επώδυνο τελεσίγραφο. Εσείς τι θα κάνατε αν λαμβάνατε ένα τέτοιο μήνυμα;
Που και πότε? Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Μαριονέτες PosterWacken 3D
Marionetes
Ελλάδα / 2015 / Έγχρωμο / 109' / Ελληνικά
Του Pantelis Kalatzis - Με τους Alexis Georgoulis, Youlika Skafida, Giorgos Kimoulis, Akis Sakellariou, Giorgos Chraniotis, Klelia Renesi, Tasos Niousis
Ο Φίλιππος είναι δημοσιογράφος και ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. Η άγρια δολοφονία του Στέργιου, αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του, θα ανατρέψει τη ζωή του, ενώ ο ίδιος γίνεται ο επόμενος στόχος. Ψάχνοντας απαντήσεις, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου παραδόξως πολλοί προθυμοποιούνται να τον βοηθήσουν στην έρευνά του. Είναι, όμως, τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μήπως μια καλοστημένη παγίδα;
Σύντομα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του φίλου του συνδέεται με μια κοινή δημοσιογραφική τους έρευνα από το παρελθόν. Θα βρει τη Νικολέτα, μια νεαρή ζωγράφο και κοπέλα του Στέργιου, που του δίνει νέα δεδομένα για την υπόθεση και μαζί αναζητούν τη λύση του μυστηρίου. Αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα φύγουν μακριά ή αν θα γίνουν μαριονέτες στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος στη μεγάλου μήκους Παντελής Καλατζής υπογράφει μία περιπέτεια αγωνίας και μυστηρίου γυρισμένη σε μια άγνωστη, σκοτεινή και γεμάτη πειρασμούς Αθήνα, επιστρατεύοντας ένα πολυπληθές καστ ονομαστών Ελλήνων ηθοποιών.
Που και πότε? Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1

Life PosterLife
Life
Καναδάς, Αυστραλία / 2014 / Έγχρωμο / 111' / Αγγλικά
Του Anton Corbijn - Με τους Robert Pattinson, Dane DeHaan, Joel Edgerton, Ben Kingsley
Το lifestyle βιογραφικό δράμα της χρονιάς, για τον Τζέιμς Ντιν και την κουλτούρα των celebrity. Ένας φωτογράφος από το περιοδικό Life αναλαμβάνει να τραβήξει φωτογραφίες του Τζέιμς Ντιν, σε μια υποβλητική εξερεύνηση του χαρακτήρα πίσω από τη διασημότητα. Πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος συνεχίζει να χτίζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φιλμογραφία, δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, και το καστ συμπληρώνουν οι Ντέιν ΝτεΧάαν, Τζόελ Έτζερτον και Μπεν Κίνγκσλεϊ.
Πίσω από την κάμερα ο Άντον Κόρμπιν (“Control”) στη νέα του ταινία μετά το “A Most Wanted Man” με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, εξακολουθώντας να είναι από τους πιο αξιοπρόσεκτους σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή.
Που και πότε? Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 22:00 Ideal

The Republic PosterThe Republic
The Republic
Ελλάδα / 2015 / Έγχρωμο / 112' / Ελληνικά
Του Dimitris Tzetzas - Με τους Promitheas Aleiferopoulos, Alexandros Logothetis, Yannis Stankoglou, Takis Spiridakis, Errikos Litsis, Alexandra Hasani, Vicky Papadopoulou, Zoi Laskari
Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις.
Όταν, όμως, ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα.
Οταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό. Το «The Republic» είναι ένα χρονικό εκδίκησης, μια συνεχής πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα που καταρρέει. Η διαφθορά της εξουσίας, η ανάγκη για κάθαρση, η εναλλαγή των ρόλων θύματος και θύτη, η βάναυση εκμετάλλευση και η μανιώδης δράση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία ενός φιλμ που σκιαγραφεί μία πραγματικότητα όχι και τόσο μακριά από την αλήθεια.
Που και πότε? Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 1

Το Παραμύθι των Παραμυθιών / The Tale of Tales PosterThe Tale of Tales
Το Παραμύθι των Παραμυθιών
Ιταλία / 2014 / Έγχρωμο / 125' / Ιταλικά
Του Matteo Garrone - Με τους Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, Shirley Henderson, Hayley Carmichael, Bebe Cave
Η μεγάλη έκπληξη στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήρθε από το απρόβλεπτο, φαντασμαγορικό, Aναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε (υπεύθυνου μεταξύ άλλων για τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των «Γόμορρα» και «Reality») με πρωταγωνιστές την Σάλμα Χάγεκ, τον Βενσάν Κασέλ και τον Τζον Σ. Ράιλι. Ηδυπαθείς βασιλείς και απελπισμένες βασίλισσες, περαστικές μάγισσες και μοιραίες νεράιδες, τρομακτικά τέρατα και δράκοι, αγγελιοφόροι του θανάτου, ακροβάτες και πόρνες συνθέτουν το φαντασιακό, οργασμικό σύμπαν της αριστοτεχνικής αυτής ταινίας που καταφέρνει να δώσει ζωή σε μερικές από τις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες της συλλογής του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, κύρια έμπνευση των αδερφών Γκριμ.
Που και πότε? Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 1

Short Fuse PosterShort Fuse
Short Fuse
Ελλάδα / 2015 / Έγχρωμο / 88' / Ελληνικά
Των Andreas Lampropoulos, Kostas Skiftas - Με τους Apostolis Totsikas, Evgenia Dimitropoulou
Tasos Noussias, Konstantinos Markoulakis, Thodoris Atheridis, Yorgos Karamichos, Manos Gavras, Irini Balta, Nikos Orfanos

Ο Άρης, 30άρης πρώην ασκούμενος δικηγόρος που πάντα βρισκόταν στην σκιά του μεγαλοδικηγόρου πατέρα του, προσπαθεί να επανέλθει στο χώρο της νομικής. Αναγκάζεται να εργαστεί ως κούριερ για τα προς το ζην και μια μέρα, κατά τη μεταφορά ενός δέματος σε ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο και αναισθητοποιείται. Όταν συνέρχεται, βρίσκεται ζωσμένος με έναν εκρηκτικό μηχανισμό που μετράει αντίστροφα, ενώ η φωνή ενός άγνωστου ηχεί από ένα ακουστικό. Αναγκασμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του, πρέπει να πετύχει στις δοκιμασίες που του αναθέτει, οι οποίες όμως θα τον ωθήσουν στην αναθεώρηση των επιλογών του και όλων όσα γνωρίζει για το παρελθόν του.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο ήρωας θα βρεθεί σε μια αιματηρή μάχη για επιβίωση, έχοντας να αντιμετωπίσει αστυνόμους, εγκληματίες και τον ίδιο το χρόνο, του οποίου η αντίστροφη μέτρηση χρησιμεύει στο δίδυμο των πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών ως κύριο δραματουργικό εργαλείο για τη δόμηση ενός ατσαλένιου θρίλερ δράσης και απροόπτων.
Που και πότε? Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 22:15 Odeon Opera 1

Η Ιστορία της Nahid / Nahid PosterNahid
Η Ιστορία της Nahid
Ιράν / 2015 / Έγχρωμο / 105' / Περσικά
Της Ida Panahandeh - Με τους Sareh Bayat, Pejman Bazeghi, Navid Mohammad Zadeh, Milad Hossein Pour, Pouria Rahimi, Nasrin Babaei
Η Ναχίντ χωρίζει. Κι ενώ, σύμφωνα με τον περί διαζυγίου ιρανικό νόμο, την επιμέλεια του παιδιού αναλαμβάνει ο πατέρας, εκείνος τής την παραχωρεί με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Ομως η Ναχίντ ερωτεύεται, και προσπαθώντας να διατηρήσει τόσο την κηδεμονία του παιδιού της όσο κι εκείνον που αγαπά, καταφεύγει στον προσωρινό γάμο. Πράξη νόμιμη, που όμως η στενόμυαλη κοινωνία δε μοιάζει έτοιμη να τη δεχτεί. Χαμένη μέσα σε έναν λαβύρινθο γραπτών και άγραφων κανόνων που φράσσουν το δρόμο προς την ελευθερία, μια γυναίκα παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης της ζωής. Ακόμα ένα λαμπρό δείγμα του μοντέρνου, σταθερά ανήσυχου ιρανικού σινεμά, βραβευμένο άξια με το Ειδικό Βραβείο Ελπιδοφόρου Μέλλοντος στο τμήμα. Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 20:00 Ideal

Ανίερη Συμμαχία / Black Mass PosterBlack Mass
Ανίερη Συμμαχία
ΗΠΑ / 2015 / Έγχρωμο / 122' / Αγγλικά
Του Scott Cooper - Με τους Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Joel Edgerton
Juno Temple, Corey Stoll

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του '70, ο πράκτορας του FBI, Τζον Κόνολι (Έντγκερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς "Γουάιτι" Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο, και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.
Που και πότε? Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 22:15 Danaos 1

Θυσιάζοντας ένα Πιόνι / Pawn Sacrifice PosterPawn Sacrifice
Θυσιάζοντας ένα Πιόνι
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 114' / Αγγλικά
Του Edward Zwick - Με τους Liev Schreiber, Lily Rabe, Tobey Maguire, Peter Sarsgaard, Robin Weigert, Michael Stuhlbarg
Σε μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίζεται στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός υπερ-ταλαντούχος σκακιστής Μπόμπι Φίσερ (συγκλονιστικός ο Τόμπι Μαγκουάιρ) βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, αφού αντιμετωπίζει την Σοβιετική αυτοκρατορία στο πρόσωπο του εθνικούς τους αστέρα στο σκάκι, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι καταφθάνουν για να μεταδώσουν το κρίσιμο ματς.
Η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ταινία του Έντουαρντ Ζούικ καταγράφει μια γεμάτη σασπένς μάχη που παρακολούθησε ολόκληρος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα, τις τρομακτικές συγκρούσεις με την ιδιοφυΐα και την τρέλα, και την άνοδο και πτώση ενός παιδιού από το Μπρούκλιν που αιχμαλώτισε την φαντασία ολόκληρου του κόσμου.
Που και πότε? Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 22:00 Odeon Opera 1

Με το Κεφάλι Ψηλά / La Tête Haute PosterLa Tête Haute
Με το Κεφάλι Ψηλά
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 114' / Γαλλικά
Της Emmanuelle Bercot - Με τους Catherine Deneuve, Benoît Magimel, Sara Forestier, Ludovic Berthillot, Catherine Salée, Rod Paradot
Όταν πρωτογνωρίζουμε τον Μαλόνι είναι 6 ετών και ήδη έχει μπροστά του μια πολυτάραχη ζωή. Μια δικαστής (Κατρίν Ντενέβ) προσπαθεί να διαρκώς να τον σώσει μα στα 18 του φτάνει να κλέβει αυτοκίνητα και να αμφισβητεί κάθε μορφή εξουσίας, καταλήγοντας στο αναμορφωτήριο. Εκεί γνωρίζει μια σύμβουλο που τον βοηθά και μια νεαρή κοπέλα που έλκεται σε αυτόν. Η ταινίας έναρξης των φετινών Καννών από την Εμανουέλ Μπερκό αποτελεί καθηλωτικό πορτρέτο ενός αγοριού από το κοινωνικό περιθώριο, που προσπαθεί να επιβιώσει ενός στενοκέφαλου συστήματος εκπαίδευσης και μόρφωσης, σε αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν ως μια πιο σκληρή, Γαλλική απάντηση στο “Boyhood”.
Που και πότε? Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 19:45 Danaos 1

Η Μυστική Λέσχη / El Club PosterEl Club
Η Μυστική Λέσχη
Χιλή / 2015 / Έγχρωμο / 98' / Ισπανικά
Του Pablo Larraín - Με τους Roberto Farías, Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Goic
Alejandro Sieveking, Jaime Vadell

Σε μία παράκτια πόλη της Χιλής, διαφόρων ηλικιών ιερείς διαβιώνουν ασκητικά σε ένα σπίτι υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας καλόγριας, προσπαθώντας να εξιλεωθούν για παλιές τους αμαρτίες. Μια καθημερινότητα αθόρυβη, που όμως θα ανατραπεί αιφνίδια από την άφιξη ενός νεαρού ιερέα. Μαζί του, ο επισκέπτης φέρνει το γεμάτο λάθη και ενοχές παρελθόν που ο καθένας θεωρούσε ότι έχει αφήσει πίσω.
Εύλογα γυρισμένη σε απόλυτη μυστικότητα, η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν, σκηνοθέτη του υποψήφιου για ξενόγλωσσο Όσκαρ “Νο”, είναι ένας κόλαφος για την επίσημη καθολική εκκλησία που θα ζήλευε κι ο Μπουνιουέλ. Αργυρή Αρκτος Κριτικής Επιτροπής στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Σάββατο 3 Οκτωβρίου 22:15 Odeon Opera 1

Η Σιωπηλή Δολοφόνος / The Assassin PosterThe Assassin
Η Σιωπηλή Δολοφόνος
Ταϊβάν, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 105' / Μανδαρινικά
Του Hsiao-Hsien Hou - Με τους Qi Shu, Chen Chang, Yun Zhou, Satoshi Tsumabuki, Ching-tian Juan, Hsin-ying Hsieh
Στην Κίνα του 9ου αιώνα, την περίοδο της δυναστείας των Τανγκ, ένα νεαρό κορίτσι που απήχθη σε μικρή ηλικία από το σπιτικό του και εκπαιδεύτηκε από μια μοναχή ως δεινός εκτελεστής, έρχεται αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα: πρέπει να αποφασίσει αν θα εξοντώσει τον κυβερνήτη ενός από τα βασίλεια της χώρας, ο οποίος όχι μόνο είναι εξάδελφός της, αλλά και ο μεγάλος της, ανεκπλήρωτος έρωτας.
Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας φρέσκο από το Φεστιβάλ Καννών και με τη διεθνή κριτική να παραληρεί, η ταινία του μέγιστου Ταϊβανέζου δημιουργού, η πρώτη του μετά από επταετή απουσία από τα πλατό, είναι ένα φορμαλιστικό στολίδι που μετατρέπει το παραδοσιακό είδος της ταινίας πολεμικών τεχνών σε εκστατικής δύναμης ποίηση.
Που και πότε? Σάββατο 3 Οκτωβρίου 20:00 Odeon Opera 1

Στην Αγκαλιά του Φιδιού / Embrace Of The Serpent PosterEmbrace Of The Serpent
Στην Αγκαλιά του Φιδιού
Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή / 2015 / Ασπρόμαυρο / 125' / Διάλεκτοι ιθαγενών, Iσπανικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Λατινικά
Του Ciro Guerra - Με τους Jan Bijvoet, Brionne Davis, Nilbio Torres, Antonio Bolívar, Yauenkü Miguee
Επί δεκαετίες, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα τους οδηγήσει σε έναν Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του, η επαφή με τον οποίο, αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα καταλήξει στην προδοσία...
Με αφετηρία τα ημερολόγια των Θίοντορ Κοχ Γκρουνμπεργκ και Ρίτσαρντ Έβανς Σουλτς, πρώτων εξερευνητών της κολομβιανής πλευράς του Αμαζονίου, το οπτικά καθηλωτικό φιλμ του Γκουέρα είναι μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δυο κόσμων.
Που και πότε? Σάββατο 3 Οκτωβρίου 22:00 Danaos 1

Νιότη / Youth PosterYouth
Νιότη
Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 118' / Αγγλικά
Του Paolo Sorrentino - Με τους Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda
Με φόντο τις γλυκόπικρες διακοπές ενός 80άχρονου μαέστρου παγκοσμίου φήμης μαζί με το σκηνοθέτη φίλο του, σε ένα πολυτελές ελβετικό θέρετρο, ο Πάολο Σορεντίνο αφήνει το σκηνοθετικό του δαιμόνιο ελεύθερο και μας ξεναγεί στα στάδια της ζωής μέσα από μία σειρά ποιητικών εικόνων «τέλειας ομορφιάς». Επιστρατεύοντας ένα εντυπωσιακό καστ αποτελούμενο από τους Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο, το ιταλικό ταμπεραμέντο του βραβευμένου σκηνοθέτη ενώνεται με την χολιγουντιανή λάμψη για να παραδώσει μία ακόμα εκθαμβωτική δημιουργία υψηλής αισθητικής.
Ο Φρεντ και ο Μικ, δύο φίλοι κοντά στη δύση της ζωής τους, παραθερίζουν σε ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ είναι συνθέτης και συνταξιούχος επικεφαλής ορχήστρας πια, έχοντας εγκαταλείψει τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, ενώ ο Μικ, ένας σκηνοθέτης εν ενεργεία, που προσπαθεί να τελειώσει το ύστατο (κατ' αυτόν) σενάριό του. Ο χρόνος κυλά ήρεμα, με τους δύο φίλους να παρατηρούν με τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ και τους άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου. Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά.
Που και πότε? Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 20:15 Μέγαρο Μουσικής Ταινία Έναρξης Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Dheepan PosterDheepan
Dheepan
Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 100' / Αγγλικά, Γαλλικά, Ταμίλ
Του Jacques Audiard - Με τους Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby ,Vincent Rottiers, Marc Zinga
Ο Ντιπάν, πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Η ψευτοφαμίλια φτάνει στη Γαλλία, βρίσκει κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού, αλλά, πάνω που ελπίζει σε ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπη με τη βία των τοπικών συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών.
Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών κατέληξε στα χέρια ενός από τους πιο ανήσυχους σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά και αναμφισβήτητα στο πιο επίκαιρο πολιτικοκοινωνικό φιλμ των ημερών μας. Κινηματογραφώντας με νεύρο και ρεαλιστική αμεσότητα, ο Οντιάρ αντλεί από το τρέχον μεταναστευτικό ζήτημα μια σπαραχτική ιστορία επιβίωσης και κλιμακώνει μαεστρικά το δράμα του σε ένα αξέχαστο φινάλε.
Που και πότε? Κυριακή 4 Οκτωβρίου 20:00 Ideal Ταινία Λήξης Είσοδος μόνο με προσκλήσεις