2015 Cannes Film Festival Poster

Ταξιδευτής σε κάθε γωνιά του σινεμά των ειδών, είναι ο σπουδαίος Γάλλος δημιουργός Jacques Audiard, τρανότερη απόδειξη γι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει από το πέρασμα του, από το έξοχο δράμα περιοριστικών σωφρωνιστικών συνθηκών Un Prophet στην κοινωνική κραυγή του Rust And Bone. Ομοίως, άλμα, ο διαχυτικός Φραντσέζος πράττει και με την νέα του δημιουργία, το Dheepan, που ορίζει τις στιγμές αγωνίας που ζουν οι άμοιροι πρόσφυγες στις χώρες της Δύσης. Όπως ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, που δανείζει το όνομα του στον τίτλο και είναι ένας πρώην μαχητής Ταμίλ, που με την εικοσάχρονη Γιαλίνι και την μικρούλα Ιλαγιάλ, επιχειρούν να διαφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Γαλλία. Εκεί ο Ντιπάν, αναλαμβάνει χρέη οικιακού βοηθού σε πολυτελή έπαυλη εύπορης φαμίλιας στα Παρισινά προάστια. Η βία που όλοι τους πίστευαν έχουν αφήσει πίσω τους, θα επανέλθει ακόμη δριμύτερη στο διάβα τους. "Το στοιχείο που ξεχωρίζει στο μέσον της ιστορίας είναι η αγάπη. Πως μπορείς από μια ψεύτικη οικογένεια να μεταπηδήσεις σε μια πραγματική? Πως μπορείς να περάσεις από τον ανταγωνισμό στην αγάπη?" αναρωτιέται ο Audiard. Και συνεχίζει: "Ο Προφήτης ορίζει την στιγμή που αρχίζω να ζορίζομαι με το σύστημα του κάστινγκ που επικρατεί στην Γαλλία. Εκεί είχα την ανάγκη να σκηνοθετήσω άλλα πρόσωπα, άλλα δέρματα, άλλες λαλιές, άλλους τρόπους σκέψης, άλλες μεθόδους έκφρασης, από εκείνες που είχαμε συνηθίσει."


Dheepan Cannes Dheepan Cannes
Dheepan Cannes Dheepan Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Η αποδοχή του φιλμ από το κοινό των Καννών υπήρξε τόσο θερμή ώστε το φιλμ να θεωρείται δίκαια ως ένας από τους βασικότερους διεκδικητές του κορυφαίου βραβείου της διοργάνωσης. Μάλιστα οι περισσότερες εκ των φαβορί αφορούν δημιουργίες σκηνοθετών που γύρισαν φιλμς μακρινά από την γλώσσα της πατρίδας τους. Όπως πρόκειται να κάνει κι ο Audiard στο επόμενο έργο του, The Sisters Brothers που μας μεταφέρει στο Σαν Φρανσίσκο των μέσων του 19ου αιώνα, την εποχή της Χρυσοθηρίας. "Αν έφτιαξα μια ταινία που άπαντες μιλούν εξ ολοκλήρου την γλώσσα Ταμίλ, στην επόμενη μπορεί να κάνω ένα γουέστερν με φόντο την Ευρώπη που όλοι θα μιλούν Αγγλικά" τονίζει ο δημιουργός. Εκείνη την εποχή, διακόσια χρόνια πριν, δεν μιλούσαν όλοι Αγγλικά ή τουλάχιστον δεν τα μιλούσαν όπως τώρα. Και Γαλλικά μιλούσαν και όλες τις γλώσσες του κόσμου. Σαν να κάνουμε λόγο για μια άτυπη Βαβέλ κι αυτό είναι κάτι που με προκαλεί για να το απεικονίσω στην μεγάλη οθόνη."

Η ταινία Dheepan του Jacques Audiard, αναμένεται να πραγματοποιήσει την παγκόσμια έξοδο στις αίθουσες, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2015.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper