Αρκούδες (Bears) PosterΑρκούδες

των Alastair Fothergill, Keith Scholey. Αφηγητής ο John C. Reilly


ΤΑ αγαπησιάρικα...
του zerVo (@moviesltd)

Με κάτι τέτοια θεματικά αφιερώματα καταλαβαίνει κανείς τον λόγο που η μορφή τους, ορίζει το πιο αγαπησιάρικο δώρο που μπορεί να επιλέξει κανείς, προς το πρόσωπο που εκτιμά και λατρεύει. Τα αρκουδάκια, ειδικότερα τα κουτάβια - για τα μεγάλα έχουμε δει την αγριάδα που βγάζουν και σε άλλα ντοκιμαντέρ, όπως το ανατριχιαστικά συγκλονιστικό The Grizzly Man - αναδίδουν μια ιδιαίτερη χάρη μέσα από την αφέλεια και την ατσαλοσύνη τους, στοιχείο που προβάλλει σε πλήρες εύρος το 80λεπτο ταξίδι της κάμερας μαζί τους, στην άγρια φύση που μεγαλώνουν.

Αρκούδες (Bears) Wallpaper
Για την θηλυκή βουνίσια αρκούδα Σκάι, ο χειμώνας που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ευτυχής, αφού έφερε στον κόσμο τα δύο βλαστάρια της, τον Σκάουτ και την Άμπερ. Το ξύπνημα τους από την χειμερία νάρκη, θα σημάνει αυτομάτως και την εκκίνηση της διαδρομής εκατοντάδων μιλίων προς τα πεδινά, σε αναζήτηση φαγητού, με την ευθύνη της μητέρας άρκτου να είναι τεράστια, καθώς θα κληθεί να προστατέψει από διάφορους κινδύνους, ομοειδές και διαφορετικούς, τα δύο μικρά της. Αλλά και να φροντίσει να τους εξασφαλίσει την γεμάτη πρωτεΐνες τροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Ακολουθώντας εκείνη την παλιομοδίτικη, πλην αναγνωρισμένη από τους πάντες ιδιαίτερη γραφή της η Disney Nature, με πείρα δεκαετιών, παρουσιάζει ένα ακόμη ντοκιμαντέρ υψηλού επιπέδου, με πλάνα δύσκολα και ριψοκίνδυνα, τραβηγμένα κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου και ενόσω οι αρκούδες βρίσκονται στην πορεία της σίτισης. Ουσιαστικά η κάμερα του πεπειραμένου διδύμου ερευνητών Fothergill και Scholey, εστιάζει κατά κύριο λόγο στην συμπεριφορά των νεογέννητων, του συνεσταλμένου θηλυκού και του κατά πολύ ζωηρότερου αρσενικού και στην σχέση που αναπτύσσουν με εκείνη που τα έφερε στον κόσμο, σχεδόν βήμα προς βήμα κάτω από αντιξοότητες και δυσκολίες. Στο διάβα τους θα βρουν, αρκούδες με κανιβαλιστικά ένστικτα, αγριεμένους λίγκες, αλλά κι ένα μοναχικό κοράκι, που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν γρηγορότερα το μονοπάτι προς τους γευστικούς σολωμούς.

Υπέροχη η κινηματογράφηση της Αλάσκας, μέσα στις εκ προοιμίου αδύνατες συνθήκες που προκαλεί το έντονο λευκό του πάγου και του χιονιού, αλλά και των φυσικών φαινομένων που συνοδεύουν την βόλτα των αρκουδιών, σαν την παλίρροια ή την πραγματικά εντυπωσιακής σε μέγεθος χιονοστιβάδα. Πλάνα ζωγραφιές, που συνοδεύονται από την εκφραστική και τραγουδιστή φωνή του John C. Reilly, που πολλές φορές δίνει ο ίδιος μέσα από την αφήγηση του, τον λόγο στους πρωταγωνιστές, σαν να επιθυμούν να μιλήσουν οι ίδιοι.

Για πες: Όμορφη δουλειά, επαγγελματική, με την σφραγίδα του κορυφαίου στούντιο, που ειδικά στην μεγάλη οθόνη δείχνει ακόμη πιο ζωντανή και διδακτική. Μακάρι το παράδειγμα των Bears, που πήραν διανομή και θα ταξιδέψουν στα εκράν, όπως συνέβαινε κατά κόρον κάποτε, να ακολουθήσουν και άλλες, παρόμοιου λέβελ δημιουργίες στο προσεχές μέλλον.

Αρκούδες (Bears) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 από την Feelgood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική