Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Δεδομένα το πλέον εμπορικό των τμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου την Αθήνα και εκείνο που παρατηρούνται τα περισσότερα sold out, αφού στο συντριπτικό τους ποσοστό, όλες οι επίσημες Πρεμιέρες των πολυαναμενόμενων φιλμς, προκαλούν το αδιαχώρητο στις αίθουσες. Είκοσι ταινίες συμπεριλαμβάνει το ρόστερ των Πρεμιερών, μια εικοσάδα που σύντομα μεν θα παρακολουθήσουμε σε επίσημη διανομή στα μέρη μας, αλλά που πάντοτε αυτό το Πρώτη Πανελλήνια προβολή, εξιτάρει τους επισκέπτες του Αθηναϊκού φεστ, που σχηματίζουν ουρές στα γκισέ. Παραγωγές από την Γαλλία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Βρετανία, φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Ελλάδα, όπου θα προβληθούν οι νέες δημιουργίες του Κούτρα, του Τζουμέρκα και του Καρανικόλα, ορίζουν το δυνατό πρόγραμμα του section, που αναμένεται να σκορπίσει έντονες συγκινήσεις στους σινεφίλ.

Το πλήρες ρόστερ της δεκάδας του τμήματος Πρεμιέρες, με τις ώρες προβολής των έργων, που θα παρουσιαστούν όμως μόνο μία φορά στο κοινό, συνεπώς θα πρέπει όσοι επιθυμούν να βρεθούν εντός του κινηματογράφου θα πρέπει να βιαστούν για να προμηθευτούν το μαγικό χαρτάκι, αφού αναμένεται κοσμοσυρροή. Αν δεν έχει προκύψει ήδη το πινακιδάκι δίπλα στα ταμεία με την ένδειξη "Μη Διαθέσιμα" σε ότι αφορά στα εισιτήρια. Οι είκοσι πρεμιέρες του φεστιβάλ είναι:

Xenia PosterXenia
Xenia
Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο / 2014 / Έγχρωμο / 128' / Ελληνικά, Αλβανικά
Του Panos H. Koutras - Με τους Kostas Nikouli, Nikos Gelia, Yannis Stankoglou, Marissa Triandafyllidou, Aggelos Papadimitriou, Romanna Lobats
Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνι και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν από χρόνια.
Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από το δικαίωμα να ονειρεύονται.
Μετά την αιρετική «Στρέλλα» (2009), ο Πάνος Χ. Κούτρας επιστρέφει με την τέταρτη ταινία του, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 67ου Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και εξασφάλισε διανομή σε Ευρώπη και Αμερική.
Το «Xenia» είναι ένα παραμυθένιο road movie για τον 21ο αιώνα, μία πληθωρική περιπέτεια με χιούμορ, αγωνία, μαγικό ρεαλισμό, συγκίνηση, ιταλικά τραγούδια του '60 και μια αμετακίνητα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.
Που και πότε? Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 20:30 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (μόνο με προσκλήσεις)

Ο Θεός Μαζί της god help the girl PosterGod help the girl
Ο Θεός Μαζί της
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 111' / Αγγλικά
Του Stuart Murdoch - Με τους Emily Browning, Olly Alexander, Hannah Murray
Pierre Boulanger, Cora Bisset, Sarah Swire

Η Ιβ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο για ανορεξία και ξεκινά να γράφει μουσική για να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Ενα βράδυ που την κοπανάει, γνωρίζει τον Αντον, έναν σέξι μουσικό που παίζει σε τοπικό μπαρ.
Όμως αυτός που θα την περιθάλψει είναι ο Τζέιμς, ένας άλλος μουσικός που γιουχάρεται από το κοινό. Το ερωτικό τρίγωνο έχει δημιουργηθεί, η υπέροχη μουσική υπογραμμίζει τα δρώμενα.
Ποια θα είναι η κατάληξη; Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του «αρχηγού» των Belle and Sebastian, Στούαρτ Μέρντοκ, είναι μια ιστορία που ξεκίνησε σαν άλμπουμ αλλά έγινε ταινία, ένα εναλλακτικό indie μιούζικαλ με φόντο ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι στη Γλασκώβη.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1

Nymphomaniac Director's Cut, Μέρος I & II PosterNymphomaniac Director's Cut, Part I & II
Nymphomaniac Director's Cut, Μέρος I & II
Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία / 2013 / Έγχρωμο, Ασπρόμαυρο / 325' / Αγγλικά
Του Lars von Trier - Με τους Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell
Η ιστορία της νυμφομανούς Τζο ξετυλίγεται μπροστά μας για πρώτη φορά με τα δυο της σκέλη ενωμένα και «αλογόκριτα», όπως ακριβώς τα οραματίστηκε ένα από τα πλέον ιδιοφυή και ανήσυχα μυαλά του σινεμά.
To «Nymphomaniac» προετοίμαζε τις στρατιές εκείνων που είτε θα το λάτρευαν είτε θα το απέρριπταν ως πορνογράφημα σχεδόν αξιωματικά.
Η ιδιοφυία του Λαρς φον Τρίερ, ωστόσο, δεν θα ήταν ποτέ εκείνη που αναγνωρίζεται σήμερα αν δεν βομβάρδιζε ένα κοινό γέννημα-θρέμμα του δυτικού πολιτισμού με μία sui generis αιρετική ελεγεία γύρω από όσα ορίζουν την πηγή των αγκυλώσεών του: τη σεξουαλικότητα, το σώμα, την αγάπη, τον θάνατο, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την εξουσία.
Που και πότε? Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 19:30 Ideal

Respire Δύο Ανάσες PosterRespire
Δύο Ανάσες
Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 91' / Γαλλικά
Της Mélanie Laurent - Με τους Joséphine Japy, Lou de Laâge, Roxane Duran, Alejandro Albarracín, Radivoje Bukvic
Aν η Μελανί Λοράν σας εντυπωσίασε στο «Αδωξοι Μπάσταρδη» του Ταραντίνο, εδώ θα σας απογειώσει, αυτή τη φορά πίσω από την κάμερα. Μπροστά από την κάμερα θα θαυμάσετε δύο από τα πιo ανερχόμενα αστέρια του γαλλικού κινηματογράφου: τη Ζοζεφίν Ζαπί και τη Λου ντε Λαζ.
Η Τσάρλι και η Σάρα είναι δύο έφηβες που γίνονται στενές φίλες. Όμως η αρχική χαρά της νέας φιλίας - και μιας υπόγειας ερωτικής έλξης - θα μεταμορφωθεί σε δηλητηριασμένη κτητικότητα και ζήλια και ένα σκληρό ψυχολογικό παιχνίδι.
Θα υπάρξουν συγκλονιστικές ανατροπές και εκπλήξεις, όμως η Λοράν καταφέρνει και τα κρατάει όλα αυτά μακριά από τη «φτήνια» μιας σαπουνόπερας, προσεγγίζοντας με σεβασμό και διεισδυτικότητα τους χαρακτήρες της. Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 20:30 Odeon Opera 1

Η Εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι: Εκείνος / Εκείνη The Disappearance of Eleanor Rigby PosterThe Disappearance of Eleanor Rigby
Η Εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι: Εκείνος / Εκείνη
ΗΠΑ / 2013 / Έγχρωμο / 89' (Him)/ 100' (Her) / Αγγλικά
Του Ned Benson - Με τους Jessica Chastain, James McAvoy, Viola Davis, Ciarán Hinds, Bill Hader, William Hurt
Γιατί εξαφανίστηκε η Ελενορ Ρίγκμπι; Ο πρωτοεμφανιζόμενος Νεντ Μπένσον δημιουργεί μια ταινία-καλλιγραφία ερωτικής δραμεντί. Αυτός και αυτή. Ηταν μαζί αλλά τώρα δεν είναι. Τι ακριβώς συνέβη;
Κι αφού στην ουσία αγαπιούνται, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το παρελθόν και να βρεθούν ξανά μαζί; Η οπτική του καθενός απέναντι στα γεγονότα ξετυλίγεται υποκειμενικά μέσα από δύο ξεχωριστά φιλμ. Το ερώτημα είναι όμως ένα: Υπάρχει αντικειμενικότητα στον έρωτα; Και στη συγγνώμη απέναντι στα λάθη;
Ενα τολμηρό και φιλόδοξο κινηματογραφικό πείραμα με κλασάτη κινηματογράφηση και ιδιαίτερη δομή, που φέρνει νέα ανάσα σε ένα ταλαιπωρημένο είδος.
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 21:30 Ideal

Τα Θαύματα Le Meraviglie PosterLe Meraviglie
Τα Θαύματα
Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία / 2014 / Έγχρωμο / 110' / Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά
Της Alice Rohrwacher - Με τους Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu, Monica Bellucci, Sam Louwyck, Sabine Timoteo
H 12χρονη Τζελσομίνα και η οικογένειά της ζουν στην επαρχία της Τοσκάνης, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και κάτω από την επίβλεψη του αυστηρού μελισσουργού πατέρα της. Οταν ένα τηλεοπτικό ριάλιτι καταφτάνει στην περιοχή αναζητώντας την «πιο παραδοσιακή οικογένεια», το κορίτσι θαμπώνεται από τη λαμπερή παρουσιάστριά του.
Μία ταινία ενηλικίωσης με φόντο τις αλλαγές των εποχών, των καιρών και των ηθών, τα «Θαύματα» αντλούν έμπνευση από τον Φρανσουά Τριφό και το «Πνεύμα του Μελισσιού», για να προσφέρουν μια από τις ωραιότερες και πιο αφοπλιστικά λιτές κινηματογραφικές καταθέσεις πάνω στην παιδική ηλικία και σε έναν ολόκληρο κόσμο ανθρώπων και συνηθειών που χάνονται. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 20:15 Ideal

Η Έκρηξη A Blast PosterA Blast
Η Έκρηξη
Ελλάδα, Γερμανία / 2013 / Έγχρωμο / 83' / Ελληνικά, Αγγλικά
Του Syllas Tzoumerkas - Με τους Angeliki Papoulia, Vassileios Doganis, Maria Filini, Yorgos Biniaris, Τhemis Bazaka, Makis Papadimitriou
Η Μαρία (Αγγελική Παπούλια) τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος.
Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Βίαιη και ειλικρινής, αλλά και γενναία σαν την ηρωίδα της, η ταινία την ακολουθεί στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της.
Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς, και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.
Και εδώ, στη δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του, ο Σύλλας Τζουμέρκας αποδεικνύει πως το μέλλον τού ανήκει, καθώς συνεχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.
Που και πότε? Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι La Mafia Uccide Solo d'Estate PosterLa Mafia Uccide Solo d'Estate
Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι
Ιταλία / 2013 / Έγχρωμο / 90' / Ιταλικά
Του Pif - Με τους Cristiana Capotondi, Pif, Alex Bisconti, Ginevra Antona, Claudio Gioè, Barbara Tabita
«Οταν η κλασική μαφιόζικη κινηματογραφική παράδοση της Ιταλίας συναντά τον «Φόρεστ Γκαμπ». Μπλέκοντας την πραγματικότητα με την κωμική, αλλά σοβαρή στην ουσία της, μυθοπλασία, ο Πιφ σέβεται αλλά ταυτόχρονα ανατρέπει τους κανόνες των ταινιών για τη Μαφία, μέσα από μια ψευδοβιογραφική ιστορία που εκτυλίσσεται στο διεφθαρμένο Παλέρμο.
Εγκλημα, συμπτώσεις, αλλά και αιχμηρές αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Με τον αφελή ήρωα της ταινίας να μπλέκει με τη Μαφία, τους κυνηγούς της, αλλά και τον έρωτα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια περίεργη εμμονή με τον Τζούλιο Αντρεότι.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Η Συγκάλυψη The Drop PosterThe Drop
Η Συγκάλυψη
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 106' / Αγγλικά
Του Michaël R. Roskam - Με τους Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts
Τα πράγματα είναι απλά. Eχεις μία ταινία που διασκευάζει σεναριακά από δικό του διήγημα ο Ντένις Λεχέιν, συγγραφέας των βιβλίων στα οποία βασίστηκαν το «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Το Νησί των Καταραμένων».
Εχεις τον Μάικλ Ρόσκαμ, τον ταλαντούχο Βέλγο σκηνοθέτη της περιβόητης «Μοσχαροκεφαλής», στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του. Ενα πρωταγωνιστικό καστ που αποτελείται από τους πάντα συναρπαστικούς Τόμας Χάρντι, Νούμι Ραπάς και Τζέιμς Γκαντολφίνι.
Και μια ιστορία εγκλήματος και προδοσίας στον υπόκοσμο του Μπρούκλιν, με μια ληστεία που πάει κατά διαόλου και μια γειτονιά γεμάτη φονικά μυστικά και ψέματα. Αυτά είναι τα συστατικά μιας από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.
Που και πότε? Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1

Στο Σπίτι PosterΣτο Σπίτι
At Home
Ελλάδα, Γερμανία / 2014 / Έγχρωμο / 103' / Ελληνικά, Γεωργιανά
Του Athanasios Karanikolas - Με τους Maria Kallimani, Marisha Triantafyllidou, Alexandros Logothetis, Zoi Asimaki, Giannis Tsortekis Ieronimus Kaletsanos
Η Νάντια εργάζεται εδώ και δώδεκα χρόνια στο σπίτι της Εύης και του Στέφανου στον Μαραθώνα. Οι σχέσεις τους είναι πια σχεδόν οικογενειακές. Εκτός από τις εργασίες του σπιτιού, η Νάντια μεγαλώνει την κόρη του ζευγαριού, την Ιριδα, σαν δικό της παιδί. Οταν κάποια στιγμή η Νάντια αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα υγείας, οι σχέσεις της με την οικογένεια της Εύης και του Στέφανου αλλάζουν ριζικά. Ομως η Νάντια αντιδρά με έναν μοναδικό τρόπο.
Η πρώτη ελληνική ταινία του εγκατεστημένου στη Γερμανία Αθανάσιου Καρανικόλα διαπραγματεύεται το θέμα της κοινωνικής αδικίας μέσα από μια «παραμελημένη» οπτική και με επιλεκτικά κινηματογραφικά στοιχεία, διατηρώντας, ωστόσο, σαφείς αποστάσεις από το τυπικό κοινωνικό δράμα.
Είναι ένα ειλικρινές, μινιμαλιστικό μελόδραμα με αυστηρή αισθητική και πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο απλό και δυνατό. Ή, όπως θα έλεγε και ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ, είναι η ιστορία μιας αγνής, γενναίας και αξιοπρεπούς καρδιάς που επιθυμεί μόνο ένα πράγμα. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα Φόρουμ της 64ης Μπερλινάλε.
Που και πότε? Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1

Η Ίρις, το Παράθυρο της Ψυχής PosterI origins
Η Ίρις, το Παράθυρο της Ψυχής
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 107' / Αγγλικά
Του Mike Cahill - Με τους Michael Pitt, Steven Yeun Astrid Bergès-Frisbey, Brit Marling, Dorien Makhloghi, Charles W. Gray
Η σοφιστικέ έκπληξη επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς, βραβευμένη ήδη στο Σάντανς και σκηνοθετημένη από τον 35χρονο Μάικ Κέιχιλ.
Είναι τα μάτια του ανθρώπου το «παράθυρο» της ψυχής του; Αυτή είναι και η αρχή μιας συναρπαστικής κινηματογραφικής εμπειρίας και μιας επιστημονικής ανακάλυψης που μπορεί να αλλάξει την ανθρωπότητα.
Σε μια ταινία που καταφέρνει να μπλέξει τη φαντασία με την επιστήμη, το ρομάντζο με το μυστήριο και το συναίσθημα με τη λογική, σε ένα εκλεκτικό παζλ που δίνει απαντήσεις θέτοντας άπειρες ερωτήσεις.
Όλα θα ξεκινήσουν όταν ο μοριακός βιολόγος Ιαν συναντά και γοητεύεται σε ένα πάρτι από μια άγνωστη, της οποίας τα μάτια θα ζητήσει να φωτογραφήσει. Τα δικά του, όμως, έχουν ψυχή πίσω τους;
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1

Οι Σταθμοί του Σταυρού Kreuzweg PosterKreuzweg
Οι Σταθμοί του Σταυρού
Γερμανία, Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 107' / Γερμανικά, Γαλλικά, Λατινικά
Του Dietrich Brüggemann - Με τους Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter, Lucie Aron, Moritz Knapp
Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για να γίνεις αγία; Ο Ντίτριχ Μπρούγκεμαν απαντά με αφοπλιστικό αλλά και αμφίσημο τρόπο σε μια ταινία-έκπληξη που προκάλεσε αντιδράσεις και έφτασε να κερδίσει τo βραβείo σεναρίου και το βραβείο καλύτερης ταινίας της Οικουμενικής Επιτροπής στο Βερολίνο.
Η 14χρονη Μαρία θέλει να αποδείξει την αφοσίωσή της στον Ιησού, να γίνει αγία και να πάει στον παράδεισο. Για να το πετύχει, είναι αποφασισμένη να περάσει τους 14 σταθμούς της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά.
Ο Μπρούγκεμαν σκηνοθετεί αυτά τα βήματα, μέσα από 14 αριστοτεχνικά μονοπλάνα, και τοποθετεί ευγενικές χειροβομβίδες στον εγκέφαλο του θεατή. Δικαιώνει τη Μαρία ή με μια υπόγεια ειρωνεία ασκεί κριτική στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό; Η απάντηση δική σας.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Γροθιές στους Τοίχους Starred Up PosterStarred Up
Γροθιές στους Τοίχους
Ην. Βασίλειο / 2013 / Έγχρωμο / 106' / Αγγλικά
Του David Mackenzie - Με τους Jack O'Connell, Rupert Friend, Ben Mendelsohn, Sam Spruell, David Ajala, Sian Breckin
Κάτι σαν την απάντηση της Αγγλίας στον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ, το «Starred Up» μας βυθίζει στον εφιαλτικό κόσμο μιας βρετανικής φυλακής, εκεί όπου η επιβίωση είναι θέμα λεπτών ισορροπιών και η κοινωνική ανάκαμψη χλωμή ελπίδα. Εκεί μεταφέρεται ο εξαιρετικά επιθετικός Ερικ και συναντά τον για χρόνια απόντα πατέρα του, αλλά και έναν σύμβουλο ο οποίος θα προσπαθήσει να αναστρέψει την καταστροφική του πορεία.
Ο συγκλονιστικός Τζακ Ο'Κόνελ ερμηνεύει με όλο του το σώμα και την ψυχή, ενώ γύρω του γνωστοί και άγνωστοι ηθοποιοί χτίζουν με ανατριχιαστική πειστικότητα διαλυμένους ανθρώπους για τους οποίους η βία αποτελεί τη βασική γλώσσα επικοινωνίας
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Whiplash PosterWhiplash
Whiplash
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 107' / Αγγλικά
Του Damien Chazelle - Με τους Miles Teller, J.K. Simmons Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell, Jayson Blair
Τα όρια ανάμεσα στην αφοσίωση και την αυτοκαταστροφική εμμονή στην αναζήτηση της τελειότητας επαναπροσδιορίζονται στο καταπληκτικό ντεμπούτο του Ντέμιεν Σαζέλ, το οποίο έφυγε από το Σάντανς με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Κοινού.
Ο φιλόδοξος ντράμερ Αντριου μπαίνει στην ορχήστρα του διαβόητου Τέρενς Φλέτσερ, οι μέθοδοι του οποίου περιλαμβάνουν αμείλικτη ψυχολογική χειραγώγηση.
Μαγεμένος από την υπόσχεση μιας σπουδαίας καριέρας, ο Αντριου υπoμένει την απάνθρωπη πίεση, ιδρώνοντας και ματώνοντας πάνω από τα ντραμς και φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού. Λίγες σκηνοθετικές καριέρες έχουν ξεκινήσει τόσο εκρηκτικά και μάλλον καμία άλλη ταινία φέτος δεν θα σας δώσει μια τόσο συναρπαστική ένεση αδρεναλίνης.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 1

Hermosa Juventud PosterHermosa Juventud
Όμορφη Νιότη
Ισπανία / 2014 / Έγχρωμο / 102' / Ισπανικά, Γερμανικά
Του Damien Chazelle - Με τους Ingrid García Jonsson, Carlos Rodríguez, Inma Nieto, Fernando Barona, Juanma Calderón, Patricia Mendy
Εχοντας κολλήσει στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην εφηβεία και στην αληθινή ενηλικίωση, οι 20χρονοι Ναταλία και Κάρλος είναι άνεργοι, μένουν με τους γονείς τους και αποζητούν τα εύκολα λεφτά – γι' αυτό, εξάλλου, αλλά και για πλάκα, αποφασίζουν να γυρίσουν ένα ερασιτεχνικό πορνό. Τα πράγματα, όμως, σοβαρεύουν ξαφνικά: η Ναταλία είναι έγκυος.
Στη ρεαλιστική, νέα ταινία του, ο Χάιμε Ροσάλες μιλά για μια γενιά Ισπανών που περνά τον χρόνο της περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη παρά στον πραγματικό κόσμο, που, έτσι κι αλλιώς, κάθε άλλο παρά σαν ενήλικες τους φέρεται, καταδικάζοντάς τους στην απραξία και στο κοινωνικό περιθώριο.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1

Jack PosterJack
Jack
Γερμανία / 2014 / Έγχρωμο / 103' / Γερμανικά
Του Edward Berger - Με τους Ivo Pietzcker , Georg Arms, Luise Heyer, Nele Mueller-Stöfen, Antony Arnolds, Johann Jürgens
Παρά τα δέκα του χρόνια, ο Τζακ φροντίζει για τον μικρό αδερφό του περισσότερο από την εργαζόμενη μητέρα του. Κάποια στιγμή, ένα ατύχημα γίνεται η αιτία να βρεθεί ο Τζακ υπό την ευθύνη της κοινωνικής μέριμνας. Δραπετεύει και, μαζί με τον αδερφό του, αρχίζουν να αναζητούν την μητέρα τους στο Βερολίνο.
Επενδύοντας πολλά στη φυσική αμεσότητα του πιτσιρικά πρωταγωνιστή, ο Μπέργκερ αφηγείται μία σκληρή ιστορία πρόωρης ενηλικίωσης μέσα από τους δρόμους και τα περίχωρα του αστικού τοπίου. Ρεαλιστικό, ενίοτε σοκαριστικό, αλλά και συγκρατημένα ρομαντικό, το «Τζακ» αντιμετωπίζει την απαιτητική θεματική του αποφεύγοντας τυχόν «μαγικές» λύσεις και εύκολους μελοδραματισμούς.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1

Qui Vive PosterQui Vive
Σε Επιφυλακή
Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 83' / Γαλλικά
Της Marianne Tardieu - Με τους Reda Kateb, Adèle Exarchopoulos, Rashid Debbouze, Moussa Mansaly, Serge Renko/i>
Ο Σερίφ είναι ένας τριαντάρης που προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή του. Εχει επιστρέψει προσωρινά στους γονείς του, διαβάζει για να γίνει νοσηλευτής, ενώ παράλληλα δουλεύει ως σεκιουριτάς σε εμπορικό κέντρο.
Την ίδια στιγμή, γνωρίζει μία κοπέλα κι όλα μοιάζουν να πηγαίνουν καλά. Μέχρι την ώρα που ένα τραγικό συμβάν φέρνει ανατροπές που δοκιμάζουν τα όριά του.
Τοποθετημένο στη Ρεν της Γαλλίας, το ντεμπούτο της Μαριάν Ταρντιέ θα μπορούσε να χωρέσει άνετα στα προάστια οποιασδήποτε πολυεθνικής κοινότητας.
Ο γνώριμος από την εισαγωγική σκηνή του «Zero Dark Thirty», Ρεντά Κατέμπ, ερμηνεύει με σιγουριά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ η ανερχόμενη Αντέλ Εξαρχόπουλος πραγματοποιεί ένα μικρό αλλά σημαντικό πέρασμα.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1


Il Capitale Umano PosterIl Capitale Umano
Ανθρώπινο Κεφάλαιο
Ιταλία, Γαλλία / 2013 / Έγχρωμο / 109' / Ιταλικά
Του Paolo Virzì - Με τους Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni-Tedeschi, Guglielmo Pinelli, Valeria Golino, Fabrizio Gifuni
Το ιταλικό σινεμά συνεχίζει να παίρνει τα πάνω του, με ένα δραματικό κομψοτέχνημα που ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ σάρωσε στα ιταλικά Οσκαρ, τα περίφημα David di Donatello, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, β' ανδρικού ρόλου για τον Φαμπρίτσιο Τζιφούνι, β' γυναικείου ρόλου για τη «δική μας» Βαλέρια Γκολίνο, μοντάζ και ήχου.
Ο σκηνοθέτης Πάολο Βίρτζι επιδεικνύει εξαιρετική αφηγηματική ικανότητα σε ένα δράμα χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια, «γραμμένα» μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των πρωταγωνιστών. Εξαπατήσεις, σκάνδαλα, μυστικά και ψέματα της επίπλαστης ευμάρειας και της υψηλής κοινωνίας, που θα βγουν στην επιφάνεια μετά το δυστύχημα ενός μοτοσικλετιστή, παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 21:45 Danaos 1

Relatos Salvajes PosterRelatos Salvajes
Ιστορίες για Αγρίους
Αργεντινή, Ισπανία / 2014 / Έγχρωμο / 122' / Ισπανικά
Του Damián Szifrón - Με τους Ricardo Darin, Oscar Martinez, Darío Grandinetti, Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Erica Rivas
Σπάνια σπονδυλωτές ταινίες δεν έχουν και τα αδύναμα σημεία τους – σχεδόν αδύνατο να είναι όλα τους τα επεισόδια, ανεξαιρέτως, μικρά διαμαντάκια.
Αυτό όμως ακριβώς συμβαίνει με τις «Αγριες Ιστορίες», ένα φιλμ που θα σας σοκάρει και θα σας διασκεδάσει εξίσου με τη σκοτεινή καρδιά και το ανόσιο χιούμορ του, που φέρνουν στο μυαλό τον Κουέντιν Ταραντίνο και τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, και τις πρωτότυπες σεναριακές ιδέες, με συνδετικό κρίκο το πώς η σημερινή κοινωνία μάς καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να τα βγάλουμε πέρα.
Οσο εξωφρενικές κι αν είναι οι ιστορίες της πιο απολαυστικής ταινίας που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα, θα αναγνωρίσετε και τους εαυτούς σας σε κάποιες από τις στιγμές της.
Που και πότε? Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 20:15 Μέγαρο Μουσικής (μόνο με προσκλήσεις) / Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 18:00 Ideal

Gone Girl Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε PosterGone Girl
Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 145' / Αγγλικά
Του David Fincher - Με τους Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Missi Pyle, Scoot McNairy, Carrie Coon
Ένα δραματικό θρίλερ μυστηρίου σκηνοθετημένο από τον Ντέιβιντ Φίντσερ αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Ακριβώς επειδή ο Αμερικανός σκηνοθέτης είναι από τους λίγους που συνδυάζουν μοναδικά την κινηματογραφική τέχνη με τη μαζική απόλαυση, γνωρίζοντας τους κώδικες δημιουργίας ατμόσφαιρας και σασπένς –και όχι μόνο– όσο ελάχιστοι.
Ο Μπεν Αφλεκ και η Ρόζαμουντ Πάικ πρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου best seller της Τζίλιαν Φλιν, στο ρόλο ενός ζευγαριού που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας. Όμως η αρχική συμπάθεια των media για τον σύζυγο θα μετατραπεί πολύ σύντομα σε υποψία, όταν κάποια στοιχεία δείξουν ότι πιθανότατα δεν είναι και τόσο αθώος.
Που και πότε? Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1