Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σίγουρα εκείνο με τους φανατικότερους οπαδούς είναι το Μουσικό Διαγωνιστικό. Section που στην εικοστή, επετειακή εκδοχή του θεσμού συμπεριλαμβάνει επτά φιλμ, όλα παραγωγής 2014, ντοκιμαντέρ από τις κορυφαίες βιομηχανίες της τεκμηρίωσης των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, αφιερωμένα σε σπουδαίες προσωπικότητες του πενταγράμμου. Οι θρυλικοί Pulp, ο Nick Cave, οι Of Montreal, οι Slint, θα γεμίσουν με νότες το εκράν, ενώ με παρόμοιο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αφιερώματα στην Shoegaze σκηνή, στον αυτόχειρα μουσικό Elliot Smith και τον ακτιβιστή Fela. Η συγκεκριμένη επτάδα διαγωνίζεται για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Χρυσής Αθηνάς, αλλά και του επάθλου των 3.000 ευρώ που το συνοδεύουν, όπως θα το αποδώσει η διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου. Φυσικά θα υπάρξει και βραβείο κοινού.

Ακολουθεί το πλήρες ρόστερ της επτάδας του Μουσικού διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολής των έργων, στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι πρωινές προβολές (μόνο στην Odeon Opera 1) που έχουν και προνομιακό εισιτήριο αξίας μόλις 4€. Πολύ σημαντικές κινηματογραφικές στιγμές για τους φίλους του σινεμά και της μουσικής, που δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε επίσημη διανομή μέσα στην κινηματογραφική σεζόν. Καλή επιτυχία σε όλες:

Pulp: a Film about Life, Death & Supermarkets Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, τον Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ PosterPulp: a Film about Life, Death & Supermarkets
Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, τον Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 91' / Αγγλικά
Του Florian Habicht - Με τους Jarvis Cocker, Nick Banks Candida Doyle, Richard Hawley Steve Mackey, Mark Webber
Στο Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets, ο σκηνοθέτης Florian Habicht συνεργάζεται με τη μουσική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Jarvis Cocker και μαζί κρατούν ζωντανή στην αιωνιότητα την τελευταία συναυλία στην καριέρα των θεών της brit pop, καταγράφοντας στο σελιλόιντ το κύκνειο άσμα του θρυλικού συγκροτήματος που μας χάρισε το «Common People» και επηρέασε τη σύγχρονη μουσική όσο ελάχιστοι.
Μακριά από νεκρολογίες και φθηνούς συναισθηματισμούς, το «Pulp» ακολουθεί την επιστροφή του συγκροτήματος στην πόλη όπου γεννήθηκε, το Σέφιλντ της Αγγλίας, όπου οι συντοπίτες τους, καθώς και οπαδοί από ολόκληρο τον κόσμο, μας εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η μουσική και οι στίχοι του Cocker και της παρέας του συνιστούν πάνω απ' όλα στάση ζωής.
Εκκεντρικό, διασκεδαστικό, συγκινητικό και κυρίως ξεσηκωτικό, όπως ακριβώς και τα τραγούδια των περίδοξων Βρετανών, το ντοκιμαντέρ του Habicht προσφέρει ένα πρώτης τάξεως εισιτήριο ελευθέρας στις αθέατες στιγμές του συγκροτήματος που πάντα θέλαμε να δούμε αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευκαιρία.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1 / Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 2

20,000 Μέρες στη Γη 20,000 Days on Earth Poster20,000 Days on Earth
20,000 Μέρες στη Γη
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 97' / Αγγλικά
Των Iain Forsyth, Jane Pollard - Με τους Nick Cave, Warren Ellis Kylie Minogue, Blixa Bargeld Susie Bick, Arthur Cave
Έπειτα από μια ολιγόλεπτη εισαγωγή, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα φρενήρες μοντάζ προσπαθεί να συνοψίσει τη μέχρι τώρα ζωή (ή τις 19.999 συνολικά μέρες στη Γη!) του Nick Cave μέσα από πλάνα αρχείου και φωτογραφίες, η ταινία πετυχαίνει τον δημοφιλή μουσικό να ξυπνά στην κρεβατοκάμαρά του με τη γυναίκα του κοιμισμένη ακόμη δίπλα του.
Αυτό που ακολουθεί είναι ένα σχεδόν συνειρμικό και σταθερά αιφνίδιο πανόραμα ενός πολυπρόσωπου καλλιτέχνη, δοσμένο μέσα από την απροσδόκητα εξομολογητική διάθεση του ιδίου και χάρη σε έναν δεξιοτεχνικό συνδυασμό ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που κατορθώνουν να ξεδιπλώσουν τον Cave ως μια πολυσχιδή περίπτωση ανθρώπου πίσω από τον δημόσιο μύθο.
Μια από τις ομορφότερες και πιο πρωτότυπες ταινίες που έχουν γίνει στο είδος της, το (τιμημένο με το βραβείο σκηνοθεσίας και μοντάζ του πρόσφατου Φεστιβάλ Σάντανς)
20,000 Days On Earth δεν παρέχει μοναχά ένα προσωρινό εισιτήριο ελευθέρας στο μυαλό και την ιδιοσυγκρασία μιας συναρπαστικής περίπτωσης μουσικού αλλά αποτελεί και ένα ντοκιμαντέρ που θα έπρεπε στο εξής να γίνει πρότυπο προς μίμηση.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 22:15 Ideal / Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 21:30 Danaos 2

Breadcrumb Trail: Η Ιστορία των Slint PosterBreadcrumb Trail
Η Ιστορία των Slint
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Lance Bangs - Με τους Brian McMahan, Britt Walford David Pajo, Ethan Buckler, Todd Brashear, Ian MacKaye
Πώς γίνεται ένα σχεδόν άγνωστο γκρουπ, με δύο μόνο άλμπουμ στο ενεργητικό του, να περάσει στη ροκ μυθολογία;
Το όνομά τους είναι
Slint και αποτελούν ένα από τα πιο παράδοξα μουσικά φαινόμενα των '90s. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το πρώτο τραγούδι του θρυλικού δεύτερου άλμπουμ τους, «Spiderland» (1991), και ο δημιουργός της, Lance Bangs, με μεγάλη εμπειρία σε βιντεοκλίπ και όχι μόνο, έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως οι Sonic Youth, οι Nirvana, οι R.E.M. και οι Arcade Fire.
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ξεδιαλύνει το αίνιγμα μιας μπάντας «φάντασμα» που, ενώ δεν έγινε ποτέ διάσημη, επηρέασε με μοναδικό τρόπο τη μουσική σκηνή της εποχής και μεταγενέστερους καλλιτέχνες όπως οι Mogwai και οι Godspeed You! Black Emperor.
Mια μπάντα, ένας δίσκος και οι πρωταγωνιστές του στην κάμερα, μαζί με live εμφανίσεις του γκρουπ, να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Ένα μεγάλο μουσικό μυστήριο αποκαλύπτεται. Ή κρύβεται ακόμα περισσότερο; Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ-εμπειρία για όσους δεν ακούν μόνο, αλλά αγαπούν τη μουσική.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 20:45 Danaos 2 / Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 17:45 Danaos 2

Heaven Adores You: Μια Ταινία για τον Έλιοτ Σμιθ PosterHeaven Adores You
Μια Ταινία για τον Έλιοτ Σμιθ
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 96' / Αγγλικά
Του Nickolas Rossi - Με τους Elliott Smith, Autumn de Wilde Marc Swanson, Larry Crane, Chris Douridas, Aaron Espinoza
Δηλαδή, «ο παράδεισος σε λατρεύει». Λογικό, όταν η τέχνη σου και η μουσική σου συνδυάζουν τον παράδεισο και την προσωπική σου κόλαση. Γιατί μεγάλος καλλιτέχνης χωρίς προσωπική κόλαση μάλλον δεν υπάρχει.
Ο Elliot Smith, βασανισμένος από εξαρτήσεις και κατάθλιψη, πέθανε το 2003, σε ηλικία 34 ετών, από δύο μαχαιριές που ο ίδιος προκάλεσε στον εαυτό του. Αυτοδίδακτος μουσικός, «αποκάλυψε» στο μουσικό και στιχουργικό του έργο όλους τους δαίμονές του. Συνοδευόμενους από μια σπαρακτικά ειλικρινή ερμηνεία, αινιγματικούς στίχους, «καθαρτική» αμεσότητα και απαράμιλλο ταλέντο στην κιθάρα.
Το ντοκιμαντέρ του
Nickolas Rossi πάνω στο φαινόμενο του Σμιθ είναι ένας σεβαστικός φόρος τιμής και μία τίμια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις για μια ιδιαίτερη περσόνα που έγινε θρύλος χωρίς ποτέ να βρεθεί στην πρώτη σελίδα των media. Εστιάζοντας στο ότι κανείς, ακόμα και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, ποτέ δεν ήξεραν τίποτα στην ουσία γι' αυτόν. Όπως λέει και ένας στίχος του, «Ποτέ δεν πρόκειται να σε γνωρίσω πλέον, αλλά πρόκειται να σε αγαπάω όπως κι αν έχει».
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1 / Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 2

The Past is a Grotesque Animal PosterThe Past is a Grotesque Animal
The Past is a Grotesque Animal
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 77' / Αγγλικά
Του Jason Miller - Με τους Kevin Barnes, Nina Barnes Solange Knowles, Janelle Monáe, Susan Sarandon, Jon Brion
Τι συμβαίνει στα παρασκήνια αλλά και στη σκηνή ενός από τα πιο ιδιαίτερα μουσικά συγκροτήματα της εποχής μας; Όσοι έχουν μυηθεί στον κόσμο των
Of Montreal και, κυρίως, όσοι έχουν παρακολουθήσει ένα από τα περιβόητα live τους είναι αδύνατο να μην έχουν παραδοθεί άνευ όρων στο συγκρότημα και στην ασυγκράτητη ενέργεια του αρχηγού τους, Kevin Barnes. Όσοι πάλι δεν είχαν αυτή την τύχη δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν το ντοκιμαντέρ του Jason Miller.
Μία ομάδα μουσικών με πολυετή καριέρα που μοιάζουν περισσότερο με art project. Με τη μουσική τους να προσδιορίζεται, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, σαν ψυχεδελική ελέκτρο ποπ, που αλλάζει όμως εντελώς κατεύθυνση από άλμπουμ σε άλμπουμ. Τις θεατρικού στησίματος εμφανίσεις τους να μοιάζουν σαν μίξη του vaudeville με τον Μπρεχτ και το grand guignol. Και την αμφιλεγόμενη περσόνα του ιδιοφυούς μουσικά, χρόνια καταθλιπτικού, αναποφάσιστου για τη σεξουαλικότητά του και ενίοτε ανυπόφορου για τους ανθρώπους γύρω του, Kevin Barnes, να δίνει νέο νόημα στην έννοια του καταραμένου, στοιχειωμένου από δαίμονες, καλλιτέχνη.
Που και πότε? Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2

Στο Σκοτάδι Blind PosterBeautiful Noise
Όμορφος Θόρυβος
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 87' / Αγγλικά
Των Eric Green, Sarah Ogletree - Με τους Robin Guthrie, Simon Raymonde Billy Corgan, Wayne Coyne Robert Smith, Trent Reznor
Αποτελεί ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και επιδραστικά κινήματα της σύγχρονης μουσικής, έχει γεννήσει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά συγκροτήματα των τελευταίων 30 ετών, αξιοσέβαστοι καλλιτέχνες υποκλίνονται σε αυτό και,εντούτοις, ουδέποτε επιχείρησε κανείς να καταγράψει την ιστορία του για λογαριασμό του σινεμά.
Την παράλειψη έρχεται να διορθώσει ο σκηνοθέτης Eric Green, ο οποίος συγκέντρωσε δέκα χρόνια έρευνας, αρχειακού υλικού και πολύτιμων συνεντεύξεων σε ένα ντοκιμαντέρ-χρυσωρυχείο για τους οπαδούς της shoegaze σκηνής, της ηχητικής πρωτοπορίας, της ονειρικής ποπ και της κιθαριστικής έκστασης.
Συλλαμβάνει σε μοναδικές συνεντεύξεις τον Jim Reed των Jesus and Mary Chain, τον Ρόμπιν Γκάθρι των Cocteau Twins, τον Robert Smith των Cure, τον Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails, τον Μπίλι Κόργκαν των Smashing Pumpkins και, σημαντικότερο όλων, τον ακριβοθώρητο ηγέτη των My Bloody Valentine, Κέβιν Σιλντς.
Το πραγματικό επίτευγμα της ταινίας παραμένει, ωστόσο, το ότι σε σπρώχνει να τρέξεις αμέσως μετά την παρακολούθησή της και να ανακαλύψεις τη μουσική στην οποία αναφέρεται. Για να χαθείς μαζί τους, στο υπέροχο ηλεκτρικό τους τριπάκι.
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 2

Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι Finding Fela! PosterFinding Fela!
Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι
ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Νιγηρία, Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 119' / Αγγλικά
Του Josef Kubota Wladyka - Με τους Fela Kuti,Yeni Kuti Femi Kuti, Seun Kuti Bill T. Jones, Okwechime Abdul
Ακόμη και ο θεατής που δεν είναι εξοικειωμένος με την κορυφαία μουσική συνεισφορά και την ακτιβιστική πολιτική δράση του Φέλα Κούτι, θα βρει πολλά να εκτιμήσει στο πλούσιο κινηματογραφικό πορτρέτο που ετοίμασε ο Αλεξ Γκίμπνεϊ.
Ο βραβευμένος με Οσκαρ ντοκιμαντερίστας («Taxi to the Dark Side», «Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson») κατάφερε να χωρέσει σε δύο συναρπαστικές ώρες την πολυσχιδή κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Νιγηριανός πρωτοπόρος της Afrobeat σκηνής, τις ασταμάτητες αναμετρήσεις του με το καταπιεστικό καθεστώς της πατρίδας του, τις διώξεις και φυλακίσεις που υπέστη και τις λεπτομέρειες που έχτισαν την πιο αμφιλεγόμενη πλευρά του θρύλου του (όπως τον γάμο του με 27 γυναίκες, τη δολοφονία της μητέρας του ή τον πρόωρο θάνατό του από AIDS).
Με τη βοήθεια πολύτιμου αρχειακού υλικού, ηλεκτρισμένων στιγμιότυπων από τις εκστατικές εμφανίσεις του και διαφωτιστικών συνεντεύξεων, το «Finding Fela!» γίνεται ένα πυρετικό παζλ ζωής και δημιουργίας που προσπαθεί να σκιαγραφήσει και ταυτόχρονα να κατανοήσει μια από τις πιο πολυσυζητημένες φιγούρες της σύγχρονης μουσικής.
Που και πότε? Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 17:30 Danaos 1 / Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 21:30 Danaos 2