Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Στο επετειακό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Αθηνών, συμμετέχουν δέκα ταινίες, πολύ πρόσφατης κυκλοφορίας, σε αποκλειστική, πρώτη παρουσίαση στην χώρα μας. Μια δεκάδα δημιουργιών, που προέρχονται από χώρες με σημαντικές κινηματογραφίες όπως η Ισπανία, η Αργεντινή, η Δανία, η Ιρλανδία, η Κολομβία, η Νορβηγία, ενώ δεν λείπουν φυσικά επιλεγμένα φιλμς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Έργα (πρώτες, δεύτερες, μέχρι και τρίτες ταινίες των οτέρ) που θα διαγωνιστούν για το βαρύτιμο τρόπαιο του θεσμού, την Χρυσή Αθηνά, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φιλοτεχνεί ο Zolotas. Όλες οι συμμετέχουσες ταινίες του κονκόρσο έχουν προβληθεί και αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και βραβεία σε μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού του πλανήτη και μπαίνουν στην κούρσα για την απόκτηση του βαρύτιμου επάθλου (συνοδευόμενου και από ποσό 3.000 ευρώ), κάτι που θα αποφασίσει ως είθισται κριτική επιτροπή που αποτελούν πέντε νέοι, φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, ηλικίας 18-25 ετών.

Το πλήρες ρόστερ της δεκάδας του διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι πρωινές προβολές (μόνο στην Odeon Opera 1) που έχουν και προνομιακό εισιτήριο αξίας μόλις 4€. Είναι βέβαιο πως οι σινεφίλ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού οι δημιουργίες φαντάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κι έχουν στόχο να πάρουν διανομή στην χώρα μας. καλή επιτυχία σε όλες:

Η Απόσταση Μεταξύ Μας 10,000 km Poster10,000 km
Η Απόσταση Μεταξύ Μας
Ισπανία, ΗΠΑ / 2014 / Εγχρωμο / 99' / Ισπανικά
Του Carlos Marques-Marcet - Με τους Natalia Tena, David Verdaguer
Ένα αριστοτεχνικό μονοπλάνο γυρισμένο σε ένα διαμέρισμα της Βαρκελώνης καλωσορίζει τον θεατή στο σημαντικότερο ντεμπούτο που ξεπήδησε φέτος από την ιβηρική χερσόνησο, το «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» του Ισπανού Carlos Marques-Marcet.
Στα 23 λεπτά της διάρκειάς του, η Αλεξ και ο Σέρχι ξυπνούν, κάνουν έρωτα, τρώνε πρωινό και ετοιμάζονται για μια καινούργια μέρα, μέχρι που μία επαγγελματική πρόταση από την Αμερική δελεάζει την Αλεξ να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.
Στο υπόλοιπο της ταινίας, ο Marcet καταγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την πορεία μιας σχέσης που προσπαθεί να επιβιώσει καθώς οι μέρες περνούν και η ανθρώπινη επαφή αντικαθίσταται από την απρόσωπη επικοινωνία του διαδικτύου.
Από τις ενθουσιώδεις συζητήσεις των πρώτων εβδομάδων μέχρι τη σταδιακά αυξανόμενη ψυχολογική κούραση που λυγίζει το πείσμα τους, ο φακός εγκλωβίζει κάθε σιωπηλό βλέμμα, το παραμικρό αμίλητο συναίσθημα που αλλοιώνει τα πρόσωπα ενός ζευγαριού, το οποίο μέχρι και την τελευταία στιγμή μοιάζει να αναρωτιέται αν υπάρχει τελικά διέξοδος από το συναισθηματικό τέλμα που τους πνίγει.
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal / Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 18:30 Danaos 2

Φυσικές Επιστήμες Ciencias Naturales PosterCiencias Naturales
Φυσικές Επιστήμες
Αργεντινή, Γαλλία / 2014 / Έγχρωμο / 71' / Ισπανικά
Του Matías Lucchesi - Με τους Paula Hertzog, Paola Barrientos Alvin Astorga, Arturo Goetz Sergio Boris, Vanesa Wainberg
Σε ένα απομακρυσμένο σχολείο στην επαρχία της Αργεντινής, πλαισιωμένο από ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο αλλά κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, η 12χρονη Λίλα δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί, καθώς στο μυαλό της στροβιλίζεται μία και μόνο σκέψη: να βρει τον πραγματικό πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.
Έπειτα από αλλεπάλληλες απόπειρες να το σκάσει απ' το σχολείο για να ξεκινήσει την έρευνά της, δέχεται την απροσδόκητη βοήθεια της Χιμένα, μιας αφοσιωμένης παιδαγωγού που αποφασίζει να συνοδεύσει την πεισματάρα Λίλα σε αυτή τη φαινομενικά μάταιη αποστολή.
Αυτό το συναισθηματικό ταξίδι προς την ενηλικίωση καταγράφει ο
Matias Lucchesi στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, που απέσπασε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το Μεγάλο Βραβείο στην κατηγορία Generation Kplus.
Λιτό αλλά καθόλου απλοϊκό, το Ciencias Naturales σημαδεύεται από την αφοπλιστικά ώριμη ερμηνεία της μικρής Paula Hertzog και συνιστά μια σιωπηλή και συγκινητική ωδή στην πορεία ενός κοριτσιού που περιπλανιέται εσωτερικά αλλά και εξωτερικά για να ανακαλύψει τη δική της ταυτότητα.
Που και πότε? Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 17:45 Danaos 1 / Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 18:15 Danaos 2

Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος Hoje Eu Quero Voltar Sozinho PosterHoje Eu Quero Voltar Sozinho
Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος
Βραζιλία / 2014 / Έγχρωμο / 95' / Πορτογαλικά
Του Daniel Ribeiro - Με τους Ghilherme Lobo, Tess Amorim Fabio Audi, Isabela Guasco Victor Filgueiras, Pedro Carvalho
Ο Λεονάρντο και η Τζοβάνα είναι κολλητοί φίλοι. Εκείνος είναι τυφλός, εκείνη τον συνοδεύει καθημερινά στην επιστροφή τους από το σχολείο, και μαζί κουβεντιάζουν ανεξάντλητα διασκεδάζοντας την πλήξη τους. Ο Λεονάρντο, όμως, δεν νιώθει ανεξάρτητος. Τα σχολικά πειράγματα και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονιών του τον έχουν κουράσει.
Η άφιξη του Γκάμπριελ, ενός νέου μαθητή, στο σχολείο θα τον αναγκάσει να επανεκτιμήσει την καθημερινή ρουτίνα του. Θα αντιληφθεί πως τρέφει για εκείνον αισθήματα που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι τότε, ενώ παράλληλα η Τζοβάνα θα αρχίσει να νιώθει ζήλια όταν παύει να είναι το μοναδικό πρόσωπο στη ζωή του.
Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Daniel Ribeiro αποτελεί την πιο συγκινητική και ευαίσθητη LGBT ταινία της χρονιάς, γιατί διαχειρίζεται τα ανομολόγητα ερωτικά πάθη ως ανθρώπινα και όχι ως αξιοπερίεργα.
Η διακριτική του ματιά συντρέχει την αμηχανία των εφηβικών σκιρτημάτων και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, ειδικά του Ghilherme Lobo στον ρόλο του Λεονάρντο, επικοινωνούν αβίαστα την αγωνία και τον πόθο. Βραβεία Teddy και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1 / Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 2

When Animals Dream Nar Dyrene Drommer PosterNar Dyrene Drommer
When Animals Dream
Δανία / 2014 / Έγχρωμο / 84' / Δανικά
Του Jonas Alexander Arnby - Με τους Lars Mikkelsen, Sonja Richter Sonia Suhl, Jakob Oftebro Mads Riisom, Esben Dahlgaard
Όλοι στην παραθαλάσσια πόλη διατηρούν αποστάσεις από τη νεαρή Μαρί. Η φοβική αντιμετώπιση των άλλων, ωστόσο, δεν είναι η σημαντικότερη έγνοια της, ούτε καν η καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι μητέρα της, που πάσχει από μία μυστηριώδη ασθένεια.
Είναι το σώμα της που αρχίζει να αλλάζει ξαφνικά, καθώς τρίχες φυτρώνουν στο στήθος και στην πλάτη της, κάτι που την αναστατώνει, οδηγώντας τη να ψάξει στο σκιώδες οικογενειακό παρελθόν της τα αίτια αυτής της μεταμόρφωσης. Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια και τους γύρω της.
Το ντεμπούτο του Jonas Alexander Arnby δεν είναι ακόμα ένα φιλμ για λυκανθρώπους, ούτε μία ιστορία που εναποθέτει τη δυναμική της στη σχεδόν νομοτελειακή κλιμάκωση των παραδοσιακών ταινιών τρόμου.
Ακολουθώντας το αταξινόμητο μονοπάτι τουTomas Alfredson στο αριστουργηματικό «Άσε το Κακό να Μπει», ο πρωτοεμφανιζόμενος Δανός κέρδισε τις εντυπώσεις στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Γιατί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ταινία του είναι μία τραυματική ιστορία ενηλικίωσης και μαζί η πιστοποίηση πως οι σκανδιναβικές χώρες ορίζουν το δρόμο στο σύγχρονο σινεμά τρόμου.
Που και πότε? Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 21:30 Danaos 2

Το Κανάλι The Canal PosterThe Canal
Το Κανάλι
Ιρλανδία / 2014 / Έγχρωμο / 92' / Αγγλικά
Του Ivan Kavanagh - Με τους Rupert Evans, Antonia Campbell Hughes, Hannah Hoekstra, Steve Oram, Kelly Byrne
Ο Ντέιβιντ εργάζεται στο κινηματογραφικό αρχείο και έχει μόλις μετακομίσει, μαζί με τη σύζυγό του, Αλις, στο νέο τους σπίτι, κοντά στο παλιό κανάλι ύδρευσης. Όλα μοιάζουν υπέροχα στην επιφάνεια, αλλά ο νεαρός άνδρας υποπτεύεται πως η γυναίκα του τον απατά, ενώ ένα αρχειακό φιλμάκι τού αποκαλύπτει πως η κατοικία τους ήταν το σκηνικό αποτρόπαιων φόνων στις αρχές του 20ού αιώνα.
Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα; Πολύ, καθώς ο Ντέιβιντ αρχίζει να νιώθει μια αόρατη παρουσία εντός του σπιτιού, ενώ λίγο αργότερα η γυναίκα του εξαφανίζεται και οι υποψίες πέφτουν πάνω του.
Το ατμοσφαιρικό θρίλερ του Ivan Kavanagh συνδυάζει τις σινεφιλικές αναφορές και την arthouse αισθητική με τη μεταφυσική μόδα της τελευταίας πενταετίας, για να προσφέρει στιγμές γνήσιας μεταμεσονύχτιας απόλαυσης.
Φέρνοντας στο μυαλό αντίστοιχες φιλμικές απόπειρες, όπως το «Berberian Sound Studio» του Peter Strickland, το The Canal φιλοδοξεί να σπάσει τον τέταρτο τοίχο, κρατώντας μας την ίδια στιγμή ομήρους του σασπένς, στις άκρες των καθισμάτων μας.
Που και πότε? Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1 / Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 2

Στο Σκοτάδι Blind PosterBlind
Στο Σκοτάδι
Νορβηγία, Ολλανδία / 2013 / Έγχρωμο / 96' / Νορβηγικά
Του Eskil Vogt - Με τους Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt Stella Kvam Young, Isak Nikolai Møller
Η πρόσφατη απώλεια όρασης έχει περιορίσει την Ίνγκριντ μέσα στους τοίχους του σπιτιού της. Τις ώρες που λείπει ο Μόρτεν, κάθεται στο παράθυρο και ακούει ραδιόφωνο ή αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν γύρω της, ενώ νιώθει έντονη την παρουσία του συζύγου της, σαν να την παρακολουθεί την ώρα που υποτίθεται πως βρίσκεται στη δουλειά.
Ταυτόχρονα, στο απέναντι διαμέρισμα, ένα δειλό ερωτικό ενδιαφέρον αναζητά τρόπο έκφρασης, κάτι που η Ίνγκριντ επίσης αφουγκράζεται, συνδεόμενη κάπως με τους δύο υποψήφιους εραστές. Η σκέψη της, ωστόσο, καταλαμβάνεται από δικούς της φόβους και καταπιεσμένες φαντασιώσεις.
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους σκηνοθετική δουλειά, ο διακεκριμένος Νορβηγός σεναριογράφος Eskil Vogt αφήνει κατά μέρος τη σταθερά επιτυχημένη συνεργασία του με τον Γιόακιμ Τρίερ («Reprise», «Όσλο, 31 Αυγούστου») για να αποτυπώσει ένα μοναδικό σύμπαν νύξεων και αισθήσεων, αμιγώς δικό του.
Το Blind καλεί τον θεατή στον υποκειμενικό κόσμο της ηρωίδας, ο οποίος ορίζεται μέσα από την απόλυτη παραδοξότητα τού να μιλά για την απώλεια μιας αίσθησης με κεφαλαιώδη ρόλο στην κινηματογραφική τέχνη.
Που και πότε? Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1 / Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 18:30 Danaos 2

Χέρια Βρώμικα Manos Sucias PosterManos Sucias
Χέρια Βρώμικα
ΗΠΑ, Κολομβία / 2014 / Έγχρωμο / 84' / Ισπανικά
Του Josef Kubota Wladyka - Με τους Cristian James Advincula, Jarlin Martinez, Hadder Blandon, Manuel David Riascos
Σε παραγωγή του Σπάικ Λι και κουβαλώντας στην πλάτη το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το «Χέρια Βρώμικα» αποτελεί το εκρηκτικό ντεμπούτο ενός νέου δημιουργού που μας υποχρεώνει εφεξής να παρακολουθούμε στενά την πορεία του.
Ο Josef Kubota Wladyka αφού πέρασε αρκετά χρόνια στην Κολομβία ερευνώντας και εμπλουτίζοντας το σενάριό του με ισχυρές δόσεις αλήθειας, παραδίδει ένα φιλμ-ενεργειακή βόμβα που εκρήγνυται επαναπροσδιορίζοντας την ηθική της βίας κάτω από τις πιο αντίξοες συγκυρίες.
Δύο νεαροί άνδρες στην Μπουεναβεντούρα της Κολομβίας επιχειρούν να μεταφέρουν κοκαΐνη στη μέση του Ειρηνικού για λογαριασμό των ντόπιων καρτέλ. Φτωχοί και εξαθλιωμένοι, αναγκάζονται να δεχτούν τη δουλεία για να επιβιώσουν οικονομικά σε μια κοινωνία που τους προορίζει για υπηρέτες.
Στη ριψοκίνδυνη επιχείρησή τους, εκτός από τις περιπόλους του στρατού, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ομοίους τους που θα βάλουν στο μάτι το αξίας εκατομμυρίων φορτίο. Όταν το ένστικτο της επιβίωσης τελικά επικρατήσει, τότε οι δύο άνδρες θα αναγκαστούν να «βρωμίσουν» τα χέρια τους.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 17:45 Danaos 1 / Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 2

Συ ότι Πράος και Αγαπητός Ει Thou Wast Mild & Lovely PosterThou Wast Mild & Lovely
Συ ότι Πράος και Αγαπητός Ει
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 78' / Αγγλικά
Της Josephine Decker - Με τους Joe Swanberg, Sophie Traub Robert Longstreet, Kristin Slaysman Geoff Marslett
Σε μία απομονωμένη φάρμα στο Κεντάκι, ο Τζερεμάια ζει ανέμελα με τη νεαρή κόρη του, Σάρα, σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει γι' αυτούς στην παιδική της ηλικία. Όμως ο ερχομός ενός βοηθού για τις δουλειές του καλοκαιριού πυροδοτεί μια σειρά καταστάσεων που οδηγούν προοδευτικά τα πράγματα στα άκρα.
Σεξουαλικά σκιρτήματα, μυστικά, βλέμματα και αφιλτράριστα συναισθήματα ξεχύνονται από ένα καζάνι που βράζει στη μέση του πουθενά. Στο ίδιο ακριβώς σκηνικό, δηλαδή, όπου το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά έχει τοποθετήσει κατά καιρούς μερικούς από τους πλέον χαρακτηριστικούς εφιάλτες του.
Μέσα σε λίγους μήνες από το ντεμπούτο της, η Josephine Decker παρέδωσε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, ένα αιθέριο κατασκεύασμα που συνδυάζει αινιγματικά την ασυγκράτητη ερωτική ορμή με τις πλέον συντριπτικές και αρρωστημένες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στριμωγμένο σε ένα ασφυκτικά κλειστό βάθος πεδίου που ορίζει εξαιρετικά η διευθύντρια φωτογραφίας Ashley Connor, το σύμπαν της Decker προκαλεί τον θεατή να αναρωτηθεί το εάν γιορτάζει τη ζωή ακόμα και μέσα στην απόλυτη ψυχοκοινωνική στρέβλωση ή αν αποτελεί μία αιρετική ωδή στις πλέον πρωτόγονες ορμές μας.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 13:00 Odeon Opera 1 / Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 17:30 Odeon Opera 1 / Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2

Οχυρό Τίλντεν Fort Tilden PosterFort Tilden
Οχυρό Τίλντεν
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 97' / Αγγλικά
Των Sarah-Violet Bliss, Charles Rogers - Με τους Bridey Elliott, Clare McNulty Jeffrey Scaperrotta, Griffin Newman Neil Casey, Peter Vack
«Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Αυτό το τόσο κακοποιημένο κλισέ, που πλέον ακούγεται ως αφορισμός, αντηχεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ταινίας που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ του South by Southwest.
To Fort Tilden παρακολουθεί την αντίξοη διαδρομή των δύο νευρωτικών και κακομαθημένων πρωταγωνιστριών, Αλι και Χάρπερ, προς τον προορισμό του τίτλου. Οι δύο οριακά αντιπαθητικές ηρωίδες ξεκινούν από την καρδιά της χιπστέρια (το Γουίλιαμσμπεργκ, φυσικά) για το θερινό άντρο κάθε ποζερά που σέβεται τον εαυτό του, την παραλία του Φορτ Τίλντεν.
Οι κανόνες; Όχι φαγητό (πρέπει να δείχνουν όσο πιο λεπτές γίνεται, κυρίως για τα ομορφόπαιδα που τις προσκάλεσαν εκεί το προηγούμενο βράδυ), όχι αντηλιακό (πρέπει να μαυρίσουν λιγάκι) και όχι περιττά έξοδα. Χρειάζεται αλήθεια να πούμε πως όλα πρόκειται να πάνε κατά διαβόλου σε αυτόν τον ύμνο για τη νέα καυτή τάση των 20κάτι που ακούει στο όνομα normcore; Ένα κινηματογραφικό ντεμπούτο νευρώδες και αυτο-αναφορικό, που κρατάει μικροσκόπιο πάνω από το «τώρα».
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 17:45 Odeon Opera 1 / Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 17:30 Danaos 2

'71 Poster'71
'71
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 100' / Αγγλικά
Του Yann Demange - Με τους Jack O'Connell, Paul Anderson Richard Dormer, Sean Harris Barry Keoghan, MartinMcCann
Μπέλφαστ, 1971. Μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών καταφθάνει στην πόλη, που φλέγεται από την εμφύλια σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών. Όλοι γνωρίζουν πως η κατάσταση μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
Καθώς ξεσπούν αιματηρά επεισόδια, ένας στρατιώτης αποκόπτεται από τους δικούς του και βρίσκεται στο έλεος των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα. Πλέον, η νύχτα που ακολουθεί θα είναι γι' αυτόν ένας ασταμάτητος εφιάλτης, σε μία πόλη-πεδίο μάχης όπου είναι αδύνατο να διακρίνεις συμμάχους από εχθρούς.
Πραγματοποιώντας ένα από τα πλέον ηχηρά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο Γαλλοαλγερινός Yann Demange καθηλώνει με τη σχεδόν εξωπραγματική ετοιμότητά του να διαχειριστεί τόσο το ακανθώδες ζήτημα ενός οδυνηρού εμφύλιου σπαραγμού, όσο και τις απαιτήσεις μιας παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ακριβή χολιγουντιανή περιπέτεια.
Ο μεγάλος αδικημένος του περασμένου Φεστιβάλ Βερολίνου δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα καταιγιστικό αντιπολεμικό φιλμ που απορρίπτει χωρίς σκέψη τα κλισέ, συνδυάζοντας θαυμάσια την κληρονομιά του Ken Loach με την άφταστη δεξιοτεχνία του μετρ των σύγχρονων ταινιών δράσης, Paul Greengrass.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 11:00 Odeon Opera 1 / Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal / Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 2