Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πολεμοι (Hercules) PosterΗρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι

του Brett Ratner. Με τους Dwayne Johnson, John Hurt, Rufus Sewell, Ian McShane, Ingrid Bolsø Berdal, Aksel Hennie, Reece Ritchie, Rebecca Ferguson, Joseph Fiennes, Steve Peacocke, Peter Mullan, Irina Shayk


Ήρα, Ήρα, Ηρακλάρα!
του zerVo (@moviesltd)

Σίγουρα δεν έχει υπάρξει άλλος ήρωας στα κατάστιχα των παγκόσμιων μυθολογικών θρύλων, που να έχει φορεθεί ως χαρακτήρας κινηματογραφικής παραγωγής, από τον Ηρακλή. Και σε πρότζεκτς μάλιστα που εκτός του ότι ελάχιστη σχέση έχουν με τα όσα έχει καταγράψει ο θρύλος, συνήθως ποιοτικά δεν συμβάδισαν ποτέ με το μέγεθος του αήττητου πολεμιστή με την λεοντή. Από τα χρυσά χρόνια της Cinecitta, όταν την μορφή του ημίθεου πήραν ονομαστοί Ιταλιάνοι μασίστες σαν τους Lou Ferrigno, Steve Reeves, Alan Steel, Gordon Scott, Kirk Morris, μέχρι στις πιο πρόσφατες τηλεοπτικού ύφους μετατροπές με τον Kevin Sorbo, πάντοτε η φιγούρα του ατρόμητου Ηρακλή είχε δυναμικά εμπορικά αποτελέσματα. Σε τέτοιο βαθμό ώστε στην σεζόν που διανύουμε να υπάρξουν - όχι μία, αλλά - δύο πρότζεκτς με τον Θηβαίο γιο του Δία και της Αλκμήνης. Το The Legend of Hercules με τον Kellan Lutz και το παρόν, απλώς Hercules, με πρωταγωνιστή έναν από τους πλέον αγαπημένους action performers Του μοντέρνου Χόλιγουντ.

Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι (Hercules) Wallpaper

Με την φήμη να τον συνοδεύει από τα εξωπραγματικά κατορθώματα των Δώδεκα Άθλων που κατάφερε, ο ατρόμητος μαχητής Ηρακλής, περιδιαβαίνει την Ελλάδα μαζί με τους εξίσου άφοβους συντρόφους του, ως μισθοφόρος πια, παρέχοντας τις πολεμικές του υπηρεσίες σε όποιον τις ζητήσει. Πρόσκληση που θα έλθει από την κόρη του Βασιλιά της Θράκης Κότις, Εργενία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις στρατιές της χώρας για να αντιμετωπίσουν τους αιμοδιψείς Βαρβάρους και τους έφιππους του Ρησέα, οι οποίοι απειλούν την ειρήνη στην περιοχή. Ο ψυχικά ζορισμένος Ηρακλής, θα αποδεχτεί την πρόταση και θα εκκινήσει επιχείρηση ανασυγκρότησης των απείθαρχων μονάδων των Θρακών, ώστε να είναι πανέτοιμοι να κοντράρουν τον εχθρό όταν κτυπήσουν οι σειρήνες του πολέμου.

Είναι όμως προφανές πως τον ημίθεο ζορίσει βαθιά μέσα του ένας έντονος πόνος, από τότε που έχασε γυναίκα και παιδί, από τις διαθέσεις της πλημμυρισμένης στην ζήλια Ήρας, που τον είχε βάλει στο στόχαστρο της από μικρό παιδάκι, μισώντας τον θανάσιμα ως καρπό του παράνομου έρωτα του άντρα της Δία, με την όμορφη Αλκμήνη. Με την σκέψη του διαρκώς να γκρεμίζεται από τους εφιάλτες της απώλειας ο Ηρακλής μάχεται πλέον όχι μόνο για να κερδίσει αμύθητους θησαυρούς ως περιπλανώμενος στρατιώτης, αλλά και να ξεκαθαρίσει το όνομα του, από την ντροπή που έχει προκαλέσει ο χαμός των λατρεμένων του προσώπων.

Πάρα πολύ μακρυά από όσα γνώριμα έχουμε διδαχθεί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού για τον άφοβο γενειοφόρο με το ρόπαλο, είναι η ιστορία που αφηγείται η μπλομπάστερ παραγωγή της Paramount και της MGM, που στόχο της έχει να προσφέρει μια θορυβώδη και εκρηκτική περιπέτεια δράσης, με φόντο τα ορεινά εδάφη της προϊστορικής Ελλάδας. Και εντέλει παρότι τα ειδικά εφέ χρησιμοποιούνται περισσότερο στο ζωγράφισμα του φόντου και στην παραγωγή virtual στρατών, παρά στην κατασκευή θεόρατων τεράτων Κράκεν, όπως στην παρόμοιας συλλογιστικής Μάχη των Τιτάνων, το αποτέλεσμα δεδομένα θα ικανοποιήσει όλους όσους υποστηρίξουν τον καινούργιο, μελαψό Hercules και την ομάδα του, που θυμίζει στην δομή της δακτυλιδένια Συντροφιά.

Και σοφό μάγο - προφήτη έχει ο μπαξές (Αμφιάραος, ο Ian McShane) και τοξοβόλο, γυναίκα όμως (η Αταλάντα, Ingrid Bolso Berdal) και κομπανιέρους αποφασισμένους να δώσουν το αίμα τους για την νίκη (ο Αυτόλυκος Rufus Sewell και ο Τυδέας Aksel Hennie) αλλά και μικρό στο δέμας αφηγητή των κατορθωμάτων (ο Ιόλαος Reeve Ritchie). Στήνοντας στο πλευρό του Ηρακλή αυτή την χαρισματική στον αγώνα φράξια ο σκηνοθέτης, γνώστης στο στήσιμο μιας εμπορικής επιτυχίας, Brett Ratner, δημιουργεί συνθήκες μάχης και χιουμοριστικής υφής, που σπάνε σε αρκετά σημεία την ένταση του πολέμου, κόντρα στους ανθρωποφάγους γίγαντες, που φέρνουν τόσο σε Ορκ, όσο και σε Πέρσες ζόμπι, για να μην λησμονούμε το φιλμ που όρισε τις βάσεις των μοντέρνων μυθολογικών φιλμικών χιτς.

Για πες: Το επίπεδο όμως της παραγωγής δεν αγγίζει καν αυτό των 300 (ούτε καν της υποδεέστερης δεύτερης τους εμφάνισης) το στόρι δεν δένει και τόσο σωστά μέσα από τα φλασμπάκ που ανησυχούν την ματιά του Ηρακλέους, ίσως να ήταν προτιμότερη μάλιστα μια γραμμική εξιστόρηση, που αποξαρχής θα γνωστοποιούσε τους λόγους του καημού του semi-God. Φυσικά απλά και μόνο The Rock (Dwayne Johnson) παρόντος, το φιλμ θα σαρώσει στα box office, μιας και ο Σαμοάνος, άσχετα αν η κοψιά του δεν ταιριάζει με την απαιτούμενη Ελληνική, αποτελεί πάντοτε εγγύηση για το σουξέ περιπετειών σαν την παρούσα.

Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι (Hercules) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Ιουλίου 2014 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική