Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes) PosterΟ Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή

του Matt Reeves. Με τους Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Kodi Smit-McPhee, Kirk Acevedo, Andy Serkis, Toby Kebbell, Nick Thurston, Karin Konoval, Doc Shaw


Caesar παρόντος, πάσα αρχή...
του zerVo (@moviesltd)

Από την εποχή - 2001 ήταν - που ο καλός μας Tim Burton, αποφάσισε να λανσάρει σε μοντέρνα φόρμα, μια από τις πλέον ανατρεπτικές στιγμές του παλιού Χόλιγουντ, αναπροσαρμόζοντας σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή το φημισμένο The Planet Of The Apes, ομολογώ πως αυτό του το εγχείρημα, όντας φανατικός οπαδός του ορίτζιναλ, δεν με βρήκε σύμμαχο. Ακόμη κι όταν η θεματική συνέχεια του Rise, σχεδιασμένη από τον Rupert Wyatt δέκα χρόνια μετά, επιχείρησε μέσω των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της motion capture εξέλιξης, να αναδείξει μια ακόμη βαθύτερη φιλοσοφία γύρω από την ανθρώπινη πλεονεξία, που θα επιφέρει την καταστροφή του γενικότερου οικοσυστήματος και τον οριστικό αφανισμό του είδους, πάλι δεν εντόπισα τον ιδιαίτερο λόγο σύνδεσης με το αλληγορικό αριστούργημα του Schaffner. Δεδομένα λοιπόν, θεωρώ, πως το νέο αυτό επεισόδιο που φέρει τους γενετικά εξελιγμένους πιθήκους, σε μια καλοστημένη, εκρηκτική και φασαριόζα περιπέτεια, για ακόμη μια φορά απέναντι στους φαταούλες Humans, δεν έχει κάτι καινούργιο να μου προσθέσει.

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes) Wallpaper

2026. Δέκα χρόνια μετά την ολέθρια σύγκρουση του Σαν Φρανσίσκο, οι πολιτισμένοι πίθηκοι, κάτω από την ηγεσία του χαρισματικού Σϊζαρ, έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο φιλόξενο Καλιφορνέζικο δάσος του Μούιρ, έχοντας δημιουργήσει την δική τους αυτόνομη κοινότητα, μακριά από τους ανθρώπους, με τους οποίους αποφεύγουν κάθε είδους επικοινωνία. Από την δική τους πλευρά, τα μέχρι πρότινος μοναδικά λογικά όντα του πλανήτη, βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ο ραγδαία εξελισσόμενος ιός ALZ-113 έχει σκορπίσει χωρίς διακρίσεις τον θάνατο, με τους λιγοστούς επιζώντες να προφυλάσσονται στα ερείπια της κατεστραμμένης μεγαλούπολης, με τις προμήθειες τους διαρκώς να στερεύουν και ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος, να μην διαφαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα.

Εκτός κι αν, σύμφωνα με την μελέτη του αρχηγού των κατακερματισμένων και ρακένδυτων φουκαράδων, Μάλκολμ, καταφέρουν να θέσουν σε λειτουργία το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της πολιτείας, που θα τους δώσει ενέργεια ικανή, να αναπτύξουν εκ του μηδενός τον πολιτισμό τους. Μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εισέλθουν στην άκρως απαγορευμένη ζώνη των πιθήκων, για τον λόγο αυτό ο Μάλκολμ έχει τρεις μόλις ημέρες την διάθεση του να τους πείσει για το ειρηνικό του σχέδιο. Κι αν ο σοφός Σίζαρ, βλέπει αυτή την συνεργασία με τους ανθρώπους ως ένα βήμα παραπάνω στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι λοιποί καχύποπτοι πίθηκοι θα αγριέψουν ακόμη περισσότερο, στην σκέψη πως θα βρεθούν πολύ κοντά, με εκείνους που κάποτε τους χρησιμοποιούσαν ως πειραματόζωα.

Φυσικά για να τσαφάρει το στόρι, βεβαίως οι humans θα πάρουν την άδεια να ξεκινήσουν εργασίες, βεβαίως αφήνοντας κατά πέρα τον οποιονδήποτε οπλισμό τους, βεβαίως καταστρατηγώντας την οδηγία αφοπλισμού, κάτι που θα αντιληφθεί ο εξτρεμιστής mumber 2 της πιθηκένιας κοινωνίας, Κόμπα, που θα εκκινήσει τον πόλεμο μονομιάς. Δείγμα της λανθάνουσας εξέλιξης που απαντάται σε αρκετές από τις μοντέρνες κοινωνίες ορίζει αυτή η στάση του αντιδραστικού υπάρχου, που δεν ανέχεται τον δημοκρατικά εκλεγμένο διοικητή, δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τους καθορισμένους κανόνες, δεν συλλογίζεται καν τους κινδύνους που θα υποβάλλει την ομάδα με την ανάρμοστη στάση του και ανοίγει μόνος του την αιματηρή διένεξη, που είναι αμφίβολο αν θα έχει αίσιο τερματισμό.

Κι επειδή παλαμάκια ένα χέρι μονάχο του δεν είναι δυνατόν να βαρέσει, από την άλλη μεριά, ισχύει ακριβώς το ίδιο, αφού παρότι ο σώφρων Μάλκολμ παλεύει να διατηρήσει τις όποιες ισορροπίες, ο μιλιταριστής προκάτοχος του, ονειρεύεται ξανά την στιγμή που το ανθρώπινο γένος θα κυριαρχήσει στην αναγεννημένη υφήλιο. Οκ, το πήραμε το μήνυμα από τον Matt Reeves, ότι μέσα σε κάθε ηθική σοσιετέ που αναπτύσσεται με υγεία και ευδαιμονία, κρύβονται διάσπαρτα ζιζάνια, που υπονομεύουν την σωστή ανάπτυξη, την φίλια συμβίωση με τους γείτονες και απειλούν να ανατινάξουν στον αέρα, όλα όσα έχουν επιτευχθεί με σύνεση και εργατικότητα. Ο Πίθηκος δεν σκοτώνει Πίθηκο είναι η βασική αρχή λειτουργίας της ομάδας, που έχει θέσει ο Καίσαρας. Σημασία έχει πότε ο όμοιος, θα διαγράψει ο ίδιος εαυτόν από την σωστά δομημένη ομήγυρη.

Τα εξαιρετικά ειδικά εφέ καταστροφής, όπως και στην περίπτωση του Cloverfield, χαρακτηρίζουν και πάλι δημιουργία του Reeves, το σενάριο όμως δεν είναι αναλόγως δυναμικό, επαναλαμβάνει τακτικά τις πιασάρικες λούπες και εντέλει επιβεβαιώνει την αρχική μου εκτίμηση, στο ότι δεν έχει να προσφέρει και πολλά καινούργια πράγματα στο Apes franchise.

Για πες: Που έτσι κι αλλιώς φθίνει ως πρότζεκτ, κυρίως από πλευρά συντελεστών, αφού οι αστέρες Wahlberg και Franco δεν υπάρχουν πλέον, έχοντας δώσει την θέση τους στον πολύ λιγότερης λάμψης Jason Clarke, ο οποίος μαζί με τον τιτάνα Gary Oldman σε μια από τις μικρότερης σημασίας εμφανίσεις του, περιστοιχίζουν τον Andy Serkis, που έτσι κι αλλιώς σολάρει, δανείζοντας την έκφραση του στον κατασκευασμένο στους ακριβούς υπολογιστές της Weta Digital, κυρίαρχο Καίσαρα...

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 17 Ιουλίου 2014 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική