9 Mois Ferme PosterΟ Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας Michael Kohlhaas

του Arnaud des Pallières. Με τους Mads Mikkelsen, Bruno Ganz, Paul Bartel, Mélusine Mayance, David Bennent, Denis Lavant, Sergi López, Amira Casar, Roxane Duran


O Braveheart των Σαξώνων!
του zerVo (@moviesltd)

Υπαρκτό πρόσωπο, συνεπώς υπαρκτή και η δράση του. Από τις πλέον εμβληματικές μορφές της (μόνο) νεότερης ιστορίας της Σαξονίας, ο Μάικλ Κόλχαας, πέρασε μέσα από τα κατορθώματα του στον θρύλο κι από εκεί στις σελίδες της πολυδιαβασμένης νουβέλας του Heinrich Von Kleist, που δημοσιεύτηκε σε γερμανόφωνη εφημερίδα, δύο περίπου αιώνες μετά τα περιστατικά που συγκλόνισαν την κάτω από το σκοτάδι της αυστηρότητας Κεντρική Ευρώπη. Ακόμη κι αν το όνομα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πέρα από τις Άλπεις ή την Μάγχη, εντούτοις η κινηματογραφία της Γηραιάς, θέλησε να τιμήσει την μορφή του με ένα ακόμη φιλμικό αφιέρωμα, όπως είχε συμβεί άλλωστε στα 1969 στο ομότιτλο πόνημα που έφερε την υπογραφή του Volker Schlondorff.

Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας Michael Kohlhaas Wallpaper

Έμπορος στην Γερμανική περιφέρεια που την διαρρέει ο ποταμός Σπρέε, ο Μάικλ Κόλχαας, νιώθει πως η αυταρχική διοίκηση του τόπου, ζυγίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας να μην υποθάλψει τα προνόμια των αριστοκρατών, για χάρη της πιθανής ισονομίας.. Πληρώνοντας αδρά, φόρο περάσματος στην γειτονική επαρχία, δύο από τα καλύτερα άλογα που εμπορεύεται, θα διαμαρτυρηθεί έντονα στις δικαστικές αρχές, αγωγή που όχι μόνο δεν θα έχει αντίκρυσμα, αλλά θα έχει και σαν αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο δια βασανισμού της αγαπημένης του συζύγου, που θέλησε αυτοπροσώπως να διεκδικήσει αποζημίωση από την Αυλή.

Έχοντας να φροντίσει πλέον την ορφανή, ανήλικη του κόρη, ο αποφασισμένος να εξεγερθεί έμπορος, θα υποκινήσει στάση ενάντια στους προύχοντες, έχοντας την υποστήριξης μιας φράξιας πιστών του συνεργατών, τόσο οραματιζόμενος έναν κόσμο ισότητας και δημοκρατίας, όσο και για να εκδικηθεί τον άδικο χαμό της λατρεμένης του Τζούντιθ. Οι βάναυσες μέθοδοι και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις των πλούσιων κοτσαμπάσηδων, θα φέρουν με το μέρος του τον πάμφτωχο και αδύναμο λαό, όχι όμως και τον μονάρχη που θα επικηρύξει τόσο τον ίδιο, όσο και την συμμορία του.

Ένα πολύ μικρότερου βεληνεκούς περιπετειώδες δράμα, σε σχέση με το μνημειώδες Braveheart, στου οποίου τα χνάρια βαδίζει σκηνή με την σκηνή είναι το Γαλλικό φιλμ που υπογράφει ο πενηντατριάχρονος Arnaud De Pallieres, βλέποντας το όνομα του να καταγράφεται δίπλα σε εκείνα των υποψηφίων για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών του 2013. Ο Παριζιάνος όμως, μπερδεμένος και αναποφάσιστος στο αν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της arthouse λογικής ή του επικού action, ισορροπεί σε ένα αδιάφορο μεταίχμιο, που ούτε τους ορκισμένους σινεφίλ θα κερδίσει, ούτε και τους διψασμένους για ολοζώντανες μεσαιωνικές μάχες μπλοκμπαστεράδες.

Η καταπληκτική φωτογραφία με φόντο των συννεφιασμένο ουρανό που σκεπάζει τόσο τα ερείπια, όσο και τα ανάκτορα που εκτείνονται στις όχθες του Ροδανού, δεν βρίσκει ποτέ της σύμμαχο από το φιλάσθενο τέμπο που επιλέγει για να αφηγηθεί την ιστορία του ο δημιουργός, ούτε όμως και από την καλλιτεχνική διεύθυνση, που συνήθως σε τέτοιου είδους ταινίες εποχής - ειδικά Φραντσέζικες - είναι επιλεγμένη. Το διεθνές καστ λοιπόν, παρότι με φιλότιμες διαθέσεις, δεν βρίσκει σεναριακό πεδίο δράσης για να αναπτύξει τις αναμφίβολες ικανότητες ερμηνευτών του επιπέδου του Mads Mikkelsen που είναι εκφραστικός ως Κόλχαας ή των Bruno Ganz και Denis Lavant.

Για πες: Περιέργως, παρόντων αξιολογότερων φιλμς, ο Michael Kolhaas απέσπασε το τιμητικό βραβείο της επιτροπής του έγκριτου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σινεμά της Αθήνας. Μετάλλιο καθώς φάνηκε ικανότατο να του δώσει την έγκριση για να ταξιδέψει, με όποιο εμπορικό αποτέλεσμα, στις σκοτεινές αίθουσες της χώρας μας.

Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας Michael Kohlhaas Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 10 Απριλίου 2014 από την Seven

FFF Banner

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική