Out Of The Furnace PosterOut Of The Furnace

του Scott Cooper. Με τους Christian Bale, Woody Harrelson, Casey Affleck, Forest Whitaker, Willem Dafoe, Zoe Saldana, Sam Shepard


Το ξεροκέφαλο αδελφάκι του Ελαφοκυνηγού
του gaRis (@takisgaris)

Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει ένα νεανικό κοινό που ενδεχομένως να μη έχει δει τον Ελαφοκυνηγό (1978), των εννέα υποψηφιοτήτων και 5 νικών στα όσκαρς, μεταξύ των οποίων τα καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον πλέον παρεξηγημένο δημιουργό του Michael Cimino. Άλλο τόσο όμως στοιχηματίζω πως ανάμεσα στους φανατικούς θιασώτες της ταινίας είναι ο Scott Cooper, ο μέχρι προ 4ετίας ηθοποιός που έφερε επιτέλους τον The Dude / Jeff Bridges στο πόντιουμ των νικητών για το Crazy Heart (2009). Η καρδιά του γεννημένου στη Βιρτζίνια Cooper ανήκει στα χαμηλά λαϊκά στρώματα, δοσμένη απρόσκοπτα στη χαρτογράφηση της αρρενωπότητας. Όσο πειστικά όμως δούλεψε τον χαρακτήρα του μπεκρή κάντρυ σίνγκερ Bridges, τόσο εγκλωβισμένος φαίνεται στην στερεοτυπική αναμόχλευση των χαρακτήρων του στο Out Of The Furnace, περιορίζοντάς τη στο επίπεδο ενός (ακόμη) revenge flick.

Out Of The Furnace Wallpaper
Βρισκόμαστε στο Μπράντοκ της Πενσυλβένια στα 2008, όπου ο εργάτης μεταλλείου Christian Bale παρακολουθεί το endorsement της υποψηφιότητας Ομπάμα από τον παππού Τεντ Κέννεντυ - τότε που το όραμα της αλλαγής ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο για τις Ενωμένες Πολιτείες. Ξέρεις, ο Bale έχει το μικρότερο αδέρφι του τον Casey Affleck που έχει κάνει πέρα δώθε κάμποσες φορές στο Ιράκ, για να γυρίσει πλούσιος σε τραύματα, πόστ βέτεραν στρες και ρέστος από χρήμα. Οπότε δανείζεται από τον μικρομάνατζερ αγώνων fight club, Willem Dafoe και ξεπληρώνει με διασείσεις και αιματώματα. Ο Bale έχει να φροντίσει και τον άρρωστο πατέρα του, θύμα των κακών συνθηκών εργασίας στο μεταλλείο, μαζί με τον ηλικιωμένο θείο του (και πάντα ευπρόσδεκτο επί της οθόνης) Sam Shepard.

Ο Christian εκείνο το βράδυ θα πιει μια μπύρα παραπάνω που θα τον οδηγήσει σε θανατηφόρο τροχαίο. Θα κάτσει στη φυλακή τόσο όσο χρειάζεται για να πάψει να τον περιμένει η δασκάλα φίλη του Zoe Saldana. Όταν θα βγει εκείνη θα του πει «σόρρυ» αλλά είναι πλέον δεσμευμένη με τον σερίφη της πόλης Forrest Whitaker. Ο Casey είναι σκληρό αγόρι, όπως λέει ο Woody Harrelson, ντόπιος αιμοσταγής νονός, όταν του τον συστήνει ο Dafoe. Μια τελευταία μάχη, γράφει στο γράμμα του ο Casey στον Christian. «Αύριο θα συναντηθούμε σπίτι» του γράφει «κι όλα θα έχουν βρει πια το δρόμο τους». Δε θα γυρίσει όμως. Ο Bale με τον Shepard θα αγνοήσουν την εντολή του Whitaker και θα ξαμοληθούν στα ίχνη του χαμένου αδερφού.

Ο Cooper, που δε θα γύριζε την ταινία χωρίς τον Bale, όπως του εξομολογήθηκε to 2011, έχει στο ζωνάρι του ένα σακούλι γεμάτο φλουριά, όσα και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών του. Τεράστια η χημεία μεταξύ του πρώην μπάτμαν με τον αδελφό του επόμενου μασκοφόρου εκδικητή, γαμπρό του Joaquin Phoenix και εξαφανισμένου μαζί με τον Jesse James μετά το prunk του I'm Still Here. Αρέσκει μου πολλά ο Casey, αδημονώ να τον δω σε κάτι πιο ανεβασμένο από το Ain't Them Bodies Saints που κανείς δεν είδε φέτος. Οι Saladana - Whitaker υποχρησιμοποιούνται και μένει αυτό το τέρας ο Harrelson που περιφέρει λυσσασμένα την Rampart - No Country For Old Men - Seven Psychopaths περσόνα του σε μια larger than life απόδοση που γκελάρει με την μητ-εντ-ποτέιτος σκηνοθεσία του Cooper. Ο Dafoe είναι ως φάτσα κι ως παίξιμο εκατό τοις εκατό συντονισμένος, ενώ ο Bale, καταφάνερα οπαδός της Μεθόδου, σκάβει βαθιά για να ανασύρει ένα βουνό ακατέργαστων υποκριτικών μεταλλευμάτων ώστε να καταλήξουμε στο εξής: To Out Of The Furnace μοιάζει με ένα Νίσσαν Ντάτσουν 120Υ, μοντέλο του 1978, ίδιο με του πατέρα μου, το οποίο παίρνεις και του πετάς πάνω ζάντες αλουμινίου, αεροτομές και όλα τα αξεσουάρ για να το μοστράρεις ως Πόρσε Καρρέρα. Όμως δεν…

Για πες: Με μια σκηνή hommage να σημαδεύει ο Bale το ελάφι, δε γίνεσαι Cimino κύριε Cooper μου. Δες και λίγο Vintenberg (The Hunt) για να πάρεις γραμμή πόσο αλλιώτικα ένας τολμηρός δημιουργός χειρίζεται έναν τόσο ισχυρό συμβολισμό όπως η αθωότητα θύτη-θύματος. Ο συμπαραγωγός (μαζί με τον Ridley Scott) Leonardo DiCaprio (που ήταν με άλλο ρόστερ να παίξει τον ρόλο του Bale) έπρεπε να ψιθυρίσει στο αυτί του ταλαντούχου helmer ότι υπάρχει και το Winter's Bone (2010) που κατάφερε να δώσει την τραχιά εκδοχή της πάμπτωχης Αμερικάνα χωρίς να υποπέσει σε κλισέ ταινίας ζάνγρ. Εντέλει, το μεγαλύτερο καλό που μου έκανε το Out Of The Furnace, ήταν να θέλω επειγόντως να ξαναδώ τον Ελαφοκυνηγό. Απόψε κιόλας.

Out Of The Furnace Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 5 Ιουνίου 2014 από την Seven / Spentzos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική