The Grandmaster Yut doi jung si PosterThe Grandmaster

του Wong Kar-Wai. Με τους Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen, Zhao Benshan, Song Hye-kyo, Wang Qingxiang


Το τίμημα της υπερηφάνειας!
του zerVo (@moviesltd)

Πάντοτε οι λαοί που διακρίνονται για την λαϊκή τους κουλτούρα και την διατήρηση της ιστορικής τους παράδοσης, χρησιμοποιούν υπαρκτά πρόσωπα για να μεταδώσουν από γενιά σε γενιά, θρύλους και μύθους, πολλές φορές υπερτονισμένους κατά το δοκούν, δημιουργώντας έτσι ήρωες που νομίζεις πως είναι βγαλμένοι από τα πιο ευφάνταστα παραμύθια. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Γιπ Μαν, μια εμβληματική προσωπικότητα της πιο αχανούς, μα και πιο traditional χώρας του πλανήτη, που στην συνείδηση του περισσότερου κόσμου, ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος Σίφου της πολεμικής τέχνης του Γουίν Τσουν. Της τεχνικής που επινοήθηκε από τους μοναχούς Σαολίν τον 17ο αιώνα και είναι βασισμένη στις κινήσεις του γερανού και του φιδιού. Η ακριβής μετάφραση της ονομασίας, σημαίνει "ελπίδα για το μέλλον"...

The Grandmaster Yut doi jung si Wallpaper
Κίνα, 1930. Η χώρα διανύει το πιο δύσκολο, το μεταβατικό στάδιο της μακραίωνης ιστορίας της, προερχόμενη από την πτώση των αυτοκρατόρων και ευρισκόμενη μπροστά στον κίνδυνο της επίθεσης των πολεμοχαρών γειτόνων της, Ιαπώνων. Στην Φοσάν, μεγαλούπολη των κεντρικών επαρχιών, ο γηρασμένος μάστερ Γκονγκ Γιουτιάν, προερχόμενος από την έδρα του στον Βορρά, θα ανακοινώσει ενώπιον των σεβάσμιων δεσποτάδων, το όνομα του διαδόχου του στην κορυφή των αυθεντιών της κοινότητας του. Και αυτός θα είναι ο φιλήσυχος και ουδέποτε προκλητικός Γιπ Μαν, ένας από τους σοφότερους γνώστες των φιλοσοφικών εννοιών, που κρύβει πίσω της η κάθε στάση της τέχνης.

Μια απόφαση που θα βρει αντίθετη την δυναμική κόρη του άρχοντα Γκονγκ, Ερ, όχι τόσο για κάποια ανοιχτή διαφωνία προς το πρόσωπο του Γιπ, μα γεμάτη πάθος από την επιθυμία της να διατηρήσει εκείνη την φαμίλια της στην πρωτοκαθεδρία, ούσα άριστη μελετήτρια των επιθετικών κινήσεων των 68 Χειρών. Η έκρηξη του πρώτου Σινοιαπωνικού πολέμου και η κυριαρχία των μανιασμένων επιτιθέμενων από την χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, θα βάλει τέλος στις όποιες φιλοδοξίες της, καθώς η κοινότητα των μαστερς θα διαλυθεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μοναδικός που θα διατηρήσει τα αξιώματα του, σε καιρό πείνας και ανέχειας, ο μοχθηρός Μα Σαν, που αφού θα προσκυνήσει τον εισβολέα, θα αυτοανακηρυχθεί ως ο ανώτατος μέντορας του Γουίν Τσουν.

Επική αφήγηση της πορείας δύο και πλέον δεκαετιών, μέχρι την στιγμή που στα μέσα του 50, ο Γιπ Μαν εγκαταστάθηκε για πάντα στο νησί του Χονγκ Κονγκ, είναι το The Grandmasters, δείγμα τυπικό του μοντέρνου wuxia κινηματογράφου, που συνδυάζει με το απαιτούμενο μελόδραμα, την νουάρ διάθεση και τον γνώριμο ασιανό λυρισμό, την περήφανη στάση του κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών, αλλά και τον (εκατέρωθεν) ανομολόγητο έρωτα του για την ατρόμητη και ανίκητη Γκονγκ Ερ. Πρώτος μάστορας στο κτίσιμο ατμόσφαιρας ο Wong Kar Wai, αυτή την φορά χρησιμοποιεί το βραδυφλεγές ρομάντζο στο φόντο της μακροσκελούς αφήγησης, που συνθέτει μέσα από φλασμπάκς, αναμνήσεις και αλληλογραφίες των κεντρικών προσώπων της ιστορίας.

Για πες: Οι φανατικοί φίλοι του είδους, δεδομένα θα ικανοποιηθούν από το καλοστημένο αποτέλεσμα, δια χειρός του απωανατολίτη μετρ του In The Mood For Love και του 2046, που με απίστευτης χορογραφικής ακρίβειας σεκάνς με φόντο άλλοτε την βροχή, άλλοτε το ολόλευκο χιόνι και άλλοτε τους ατμούς της μηχανής του τρένου (η καλύτερη όλων) ζωγραφίζει με το αριστοτεχνικό του πινέλο, μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του σύγχρονου κινέζικου σινεμά. Εκφραστικός, δίχως περιττές κουβέντες και λειτουργώντας πιότερο με τους πεπειραμένους μορφασμούς, ως Γιπ, ο μόνιμος πρωταγωνιστής του, Tony Leung Chiu Wai, ορίζει ένα καταπληκτικό ντουέτο με την εντυπωσιακής ομορφιάς Zhang Ziyi, που υποδύεται την υπερήφανη θυγατέρα, που πληρώνει εντέλει, σε βάθος χρόνου, το τίμημα της διατήρησης της οικογενειακής τιμής και της εκδίκησης όποιου την αμφισβήτησε.

The Grandmaster Yut doi jung si Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 από την Seven

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική