Ο Κανόνας της Σιωπής The Company You Keep PosterΟ Κανόνας της Σιωπής

του Robert Redford. Με τους Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Jackie Evancho, Brendan Gleeson, Brit Marling, Terrence Howard, Richard Jenkins, Nick Nolte, Sam Elliott, Stephen Root, Stanley Tucci, Chris Cooper


Εμμονές του παρελθόντος
του gaRis (@takisgaris)

Το έχει πει το γνωμικό ο κλασσικός αρχαίος Έλληνας τραγωδός Ευριπίδης (480 - 406 π.Χ.): "Κάθε άντρας μπορεί να κριθεί από τις φιλίες που διατηρεί". Ο Robert Redford στην ένατη σκηνοθετική προσπάθεια της καριέρας του αποδεικνύει πως ένας άνθρωπος μπορεί να ταλανίζεται από κάποιες φιλίες που είχε τριάντα χρόνια πριν. Οι Weather Underground ή κοινώς οι Weathermen, υπήρξαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 ένα περιθωριακό ριζοσπαστικό κίνημα με δράση αντιπολεμική, κυρίως κατά της θηριωδίας του Βιετνάμ. Ήταν 1981 όταν κατόπιν μιας αποτυχημένης ληστείας τραπέζης, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο στις συμπλοκές ενός φρουρού ασφαλείας, τα μέλη της ομάδας εγκατέλειψαν την δραστηριότητα τους, άλλαξαν ταυτότητες και αφομοιώθηκαν από την υπόλοιπη κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουν την παραπομπή τους σε δίκη και μια ενδεχόμενη φυλάκιση.

Ο Κανόνας της Σιωπής The Company You Keep Wallpaper
Ο τότε εξτρεμιστής Νικ Σλόαν (ο Redford ως πρωταγωνιστής) , σήμερα ονομάζεται Τζιμ Γκραντ είναι δικηγόρος σε μια μικρή κωμόπολη, χήρος, πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού (το οποίο υποδύεται η Jackie Evancho, η μικρούλα με την αγγελική φωνή που αναδείχθηκε από το America's Got Talent) και του οποίου το καλά κρυμμένο μυστικό ξεθάβεται καθώς η πρώην σύντροφός του Σάρον Σόλαρτζ (Susan Sarandon) συλλαμβάνεται. Ο νεαρός ρεπόρτερ Μπεν Σέπαρντ (Shia Labeouf) ερευνώντας την υπόθεση που θα εκτοξεύσει στα ύψη την δημοσιογραφική του φήμη, θα αποκαλύψει πως ο Γκραντ είναι ο διαβόητος Σλόαν και το κυνηγητό του από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ξεκινήσει. Συνάμα πάντως οι παλιοί κομπανιέροι (ερμηνευμένοι από ένα εκπληκτικό καστ, που αποτελούν οι βετεράνοι Nick Nolte, Brendan Gleeson, Richard Jenkins, Julie Christie, Sam Elliott, παρέα με τον Chris Cooper που υποδύεται τον αδελφό του Redford και τον Stanley Tucci ως αρχισυντάκτη του φιλόδοξου ερευνητή) θα δείξουν θετικοί στο να τον βοηθήσουν, καθιστώντας του όμως σαφές, πως η παλιά τους ομάδα έχει διαγραφεί για πάντα από την μνήμη τους, για προφανείς λόγους.

Είναι δύσκολο να επικρίνεις τον Redford - γνωστό για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του - στην απόπειρα του να αναδείξει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατόπιν του The Conspirator, το πρόσωπο της εγχώριας τρομοκρατίας, ως αντίρροπη δύναμη ενάντια στην τυραννία της φιλοπόλεμης κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει διαφθείρει τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, χειραγωγώντας τις μάζες με την δημιουργία ντεμέκ εγκληματιών, προκειμένου να καλύψει τα δικά της εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Μια πανομοιότυπη ρητορική χρησιμοποιήθηκε και  στο Lions For Lambs, η ταινία δηλαδή που παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του Tom Cruise. Ο Redford καθώς φαίνεται έχει κολλήσει στα 70s, στην εποχή των πολιτικών θρίλερς του Lumet και του Κόνδορος, μα η 75χρονη φιγούρα του δεν πείθει ως αντάρτη αντιστεκόμενου από τις Αρχές, απαιτούμενο συστατικό προκειμένου να αναδειχτεί η ίντριγκα και συνεπώς οι κύριες φιλοδοξίες του πολιτικοποιημένου στόρι. O Shia LaBeouf είναι περιορισμένων ικανοτήτων ηθοποιός και αυτό τονίζεται ακόμη περισσότερο όσο ωριμάζει, ενώ και η κινηματογράφηση σε αρκετές περιπτώσεις κινείται με προχειρότητα (σόρι Robert) ώστε το φιλμ ανά διαστήματα να θυμίζει τηλεταινία μέτριου επιπέδου.

Για πες: Τεχνικά πάντως το The Company You Keep παρακολουθείται ανεκτά, το μουσικό θέμα του Cliff Martinez λειτουργεί θετικά στην δημιουργία ατμόσφαιρας έντασης, πέρα από όλα αυτά όμως κάπως θα έπρεπε να πειστεί ο Redford ώστε να κρατήσει κάποιος άλλος τον απαιτητικό του ρόλο, αλλά και να έχει στο πλάι του, στην σύνθεση του δυναμικού διδύμου, έναν διαφορετικό συμπρωταγωνιστή από τον πολυλογά πιτσιρίκο των Transformers.

Ο Κανόνας της Σιωπής The Company You Keep Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 11 Ιουλίου 2013 από την Village

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική