Broken City

του Allen Hughes. Με τους Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper, Alona Tal, Kyle Chandler


Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μεγάλο φαγοπότι
του zerVo (@moviesltd)

Δεν χρειαζόταν βεβαίως να πάρει κανείς στα χέρια του τις πρόσφατες φωτογραφίες του περίφημου "φτερωτού γιατρού" να παλεύει με αγωνία να κρύψει τα βραχιολάκια στους καρπούς, για να κατανοήσει το πόσο έχει διαβρωθεί η έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί που πραγματικά επικρατεί το μεγάλο πολιτικό φαγοπότι, με τις σταθερές μπάζες, που μπορεί να μην φτάνουν τα γενναία ανταλλάγματα για ένα και μόνο βουλευτικό "ναι, σε όλα", αλλά που δεν καταστρέφουν το προφίλ του εκτιθέμενου στα κοινά, το αντίθετο μάλιστα του αποδίδουν ένα ξεχωριστό κύρος, ανάγοντας τον ως τον πρώτο πολίτη της περιοχής. Φαινόμενο που φυσικά δεν είναι αποκλειστικότητα της εγχώριας σκηνής, αντιθέτως έχει τις ρίζες του στις πιο πολιτισμένες και προοδευτικές δημοκρατίες της γης. 

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την μοιραία νύχτα που ο αστυνομικός του NYPD, Μπίλι Τάγκαρτ έριχνε νεκρό σε μια αιματηρή συμπλοκή, έναν μικροαπατεώνα, ένα τραγικό συμβάν που ποτέ δεν ξεπέρασε και που τον οδήγησε στην αποπομπή του από το Σώμα. Σήμερα εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του στην έρευνα, ασχολείται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, χαίροντας μάλιστα την εκτίμηση των πιο υψηλόβαθμων προσώπων του Μεγάλου Μήλου, μεταξύ των οποίων και ο επί σειρά ετών Δήμαρχος της πόλης, Νίκολας Χόστετλερ, που έχει να του αναθέσει μια δύσκολη αποστολή, που απαιτεί την απόλυτη εχεμύθεια του: Να παρακολουθήσει στενά την όμορφη και δραστήρια σύζυγό του, που υποπτεύεται πως τον απατά και να εντοπίσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του φερόμενου ως εραστή της.

Με την κάμερα στο χέρι λοιπόν και κρυμμένος πίσω από θάμνους και δέντρα, ο ικανότατος private eye, θα επιβεβαιώσει πως ο καπνός που έχει σηκώσει η καλοβαλμένη κυρά στο διάβα της, συνοδεύεται και από μια κάποια ερωτική φωτιά, η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα όμως, καθώς ο γοητευτικός κύριος που την χαριεντίζει, θα βρεθεί νεκρός στην μέση του δρόμου, με μια σφαίρα καρφωμένη στον κρόταφο. Μια υπόθεση που θα εξελιχθεί σε ακόμη πιο μυστηριώδη, από την λεπτομέρεια πως ο μακαρίτης ήταν και ο οργανωτής της προεκλογικής καμπάνιας του βασικού αντιπάλου του Χοστέτλερ στην κούρσα για την δημαρχεία, Τζακ Βάλιαντ. Ο οποίος με την σειρά του, πέρα από το σούπερ ηρωικό επώνυμο, δεν δείχνει να διαθέτει την πυγμή να εκτοπίσει τον έμπειρο πολιτικό από την καρέκλα του mayor.

Η διαπλοκή εξαπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς στην ίντριγκα συμμετέχουν ζηλόφθονοι πολιτικάντηδες, μνηστήρες της ηγεσίας, φτωχοί μετανάστες, καλοί και κακοί αστυνομικοί ενώ στο μέσον της βρίσκεται ο Τάγκαρτ, μπερδεμένος τόσο από όσα συμβαίνουν τριγύρω του, όσο και από την προσωπική του μάχη που δίνει με την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Την ίδια ώρα που το κομφούζιο κυριαρχεί στο μυαλό του σχεδόν μπατίρη ερευνητή, την ίδια αίσθηση αρχίζει να νιώθει και ο θεατής όμως, καθώς το στόρι που επεξεργάζεται ο εις εκ των αδελφών Hughes - του θρίλερ εποχής From Hell και του μετα-αποκαλυπτικού The Book Of Eli - Allen, στην πρώτη του δημιουργική απόπειρα χωρίς το άλλο του μισό, λοξοδρομεί και δεν αφιερώνεται, όπως θα έπρεπε πιστεύω, αποκλειστικά στην αστυνομική περιπέτεια, αλλά παλεύει να επιλύσει όχι και λίγα κοινωνικά ζητήματα μαζί.

Ατμοσφαιρικά δεν τα πηγαίνει και άσχημα ο σκηνοθέτης, αφού στα κατά βάση σκοτεινά του πλάνα η νυχτερινή Νέα Υόρκη προβάλλει το άλλο, το εγκληματικό πρόσωπο της, σε σχέση με το λαμπερά κοσμοπολίτικο, που επίσης κάνει κι εδώ την εμφάνιση του, για να αποδώσει την χλιδή που απολαμβάνουν οι προύχοντες του τόπου. Μολονότι οι περιφερειακοί ρόλοι είναι εκτελεσμένοι άψογα από ένα εξαιρετικά επιλεγμένο καστ, που περιλαμβάνει από Russel Crowe Δήμαρχο και Jeffrey Wright μπάτσο του ανθρωποκτονιών, μέχρι Zeta Jones Κυρία Δημάρχου και Barry Pepper διεκδικητή του θώκου, εντούτοις η ζημιά γίνεται στον βασικό χαρακτήρα του σεναρίου, που δεν είναι αντάξιος των προσδοκιών.

Για πες: Μετρημένα τον αστυνομικό ή τον πράκτορα, ο Mark Wahlberg πρέπει να τον έχει αποδώσει στην μεγάλη οθόνη σε πέντε έξι φιλμς και θα περίμενε κανείς πως εμπειρικά και μόνο δεν θα δυσκολευόταν να τα καταφέρει εδώ, που οι απαιτήσεις δεν είναι δα και τόσο υψηλές. Ο Marky Mark όμως ζορίζεται αναίτια να τα φέρει βόλτα και να απογειώσει τον ρόλο του - δεν ξέρω αν η πρώτη επιλογή της παραγωγής, ο Michael Fassbender θα τα κατάφερνε καλύτερα - παρότι υπάρχουν στιγμές αβανταδόρικες στο διάβα του. Ακόμη κι έτσι πάντως το Broken City, μια πιο ζόρικη εκδοχή του προ δεκαετίας και βάλε City Hall, έστω και με τα προβλήματα του, εμφανίζει ενδιαφέρον, με τον τρόπο που εστιάζει σε ένα υπαρκτό, όσο και παγκόσμιο, σοσιαλιστικό πρόβλημα.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 28 Μαρτίου 2013 από την Audiovisual

1 σχόλια:

Venetta είπε...

This is cool!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική