Ο Ζωολογικός μας Κήπος

του Cameron Crowe. Με τους Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Hayden Church, Elle Fanning, Patrick Fugit, Colin Ford


The Uncool Is Back (?)
του gaRis (@takisgaris)
Όσο να’ναι, όταν υπάρχει new release ταινίας από τον Cameron Crowe, μια 6ετία μετά το οδυνηρά αποτυχημένο Elisabethtown και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη, το μυαλό τρέχει σε οσκαρικές ατραπούς. Για τον ιδιοσυγκρασιακό δημιουργό (σεναρίστα/σκηνοθέτη) των περίφημων Jerry Maguire και Almost Famous, η en forme επιστροφή ήταν καθολικό ζητούμενο, καθότι ο πρώην επιτυχημένος μουσικογράφος του Rolling Stone, γνωστότερος με το προσωνύμιο The Uncool, έχει την διαπιστευμένη ικανότητα να δίνει μαστορεμένες εικόνες, διάσπαρτες με τσιτάτα μελωμένα με γνήσια ανθρωπιά, στα πρότυπα του προσωπικού του (περισσότερο βιτριολικού) φιλμικού του ειδώλου William Wyler.

Ένα λατρευτικό rockumentary για τους αγαπημένους του Pearl Jam (“20”) που άνοιξε το Σεπτέμβρη του ’11 στο TIFF, έδειξε ικανά σημάδια ανάκαμψης, σε γνώριμα βέβαια νερά. Το We Bought A Zoo, μια ακόμη ιστορία αυθυποβολής, άντρας-σε-κρίση-κάνει-νέα-αρχή- με-τα-δύο-παιδιά του-μετά την πρόσφατη χηρεία του, προετοιμάζει εκ των προτέρων για μια family oriented γλυκόπικρη εκτέλεση, με μικρούς πρωταγωνιστές και ζώα κάθε είδους να κερδίζουν πλάνα φορτισμένα με συναίσθημα, σκέρτσο και συγκίνηση κατά περίπτωση. Η παρουσία του απόλυτου everyday leading man Matt Damon στην πιο μετρημένη ερμηνεία της χρονιάς είναι στην ουσία της η μόνη στιβαρή καλλιτεχνικά παρουσία σε μια ιστορία πνιγμένη στη ζαχαρίνη, τον ασύστολα αφελή ρομαντισμό και την πανάκεια του feeling good ως χάπι έντ.

To να επιχειρήσει ο Crowe να δώσει την προσωπική του Disneyκή εκδοχή στους χαρακτήρες του δεν είναι έγκλημα καθαυτό. Είναι μια σειρά λανθασμένων επιλογών που προδίδει τις απροκάλυπτα αγαθές προθέσεις του. Επιμένω στο «αγαθές» γιατί δεν πρόκειται για ένα project εμπορικών προδιαγραφών, παρά για μια αδέξια σκηνοθετικά, με υπερβολικό original score και εκτεταμένο miscasting προσπάθεια να συνδυαστεί ένας ζωολογικός κήπος που πνέει τα λοίσθια με μια μονογονεϊκή οικογένεια σε κρίση. Ο πάντοτε απρόβλεπτος Thomas Haden Church με το μόνιμα hangover παρουσιαστικό δεν πείθει ως ανησυχών λογιστής αδερφός του Damon, όπως και ο αντιπαθητικός έφηβος γιος του (Colin Ford) που δεν υποκύπτει στο φλέρτ της συνομίλικής του Lily (Elle Fanning) που βοηθά στον αγώνα δρόμου για την επαναλειτουργία του Zoo. Σάμπως ο Damon / Mr. Mee ανταποκρίνεται στην έλξη της δυναμικής Zoo project manager (χωρίς προσωπική ζωή) Kelly; Εδώ συναντάμε την αταίριαστη για τον ρόλο και αχρείαστα αντι-σεξουαλική Scarlett Johansson.

Για πες: Παρά την φορμουλαϊκή σεναριακή κατάληξη, υπάρχουν σκηνές, με προεξάρχουσα την καταληκτική, όπου ο Damon πηγαίνει με τα παιδιά του στην καφετέρια που γνώρισε την εκλιπούσα μητέρα τους για να αναπαραστήσει το πώς ξεκίνησε η οικογενειακή ιστορία που το δάκρυ έρχεται αβίαστα. Αυτό δυστυχώς είναι η εξαίρεση, σε μια άνιση, χαλαρή σκηνοθετικά ταινία που μπορεί να σηματοδοτεί την επιστροφή του The Uncool στη μεγάλη οθόνη, δεν πείθει πάντως ότι οι ένδοξες ημέρες του κινηματογραφικού του παρελθόντος είναι πουθενά κοντά.





Στις δικές μας αίθουσες? Στις 26 Απριλίου 2012 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική