Στενά Περιθώρια

του Asger Leth. Με τους Sam Worthington, Elizabeth Banks, Jamie Bell, Edward Burns, Ed Harris, Kyra Sedgwick, Genesis Rodriguez, Anthony Mackie


Στην Μαρκίζα!
του zerVo
Ποια μέχρι στιγμής ταινία κατέχει στην εκτίμηση σου το ρεκόρ αφελών καταστάσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο ενενήντα λεπτών διάρκειας της? Ε, λοιπόν εύκολα, πλέον, μπορείς να την εκθρονίσεις από την κορυφή της συγκεκριμένης λίστας σου, αφού μόλις έκανε την εμφάνιση της μια άλλη, που όχι μονάχα σπάει κάθε προηγούμενη απόδοση  (κουτούλας) απλοϊκότητας σεναρίου, αλλά φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που δεν νομίζω πως στο μέλλον κάποια θα την ξεπεράσει. Κι όμως αυτό το στοιχείο, προσδίδει στο Man On A Ledge, μια ιδιόμορφη έλξη, που πολύ γρήγορα σε παρασύρει στο τέμπο του παλιομοδίτικου και ελάχιστα hitech θρίλερ δράσης, αν και εφόσον ηθελημένα γίνεις αποδέκτης των ακροτήτων που περιγράφει. Αν όχι, αυτό το φιλμάκι δεν έχει φτιαχτεί για σένα θεατή του...

Απελπισμένος άντρας, αποφασισμένος να προβεί στο απονενοημένο διάβημα, ανεβαίνει στο 29ο όροφο του πολυτελούς κεντρικότατου ξενοδοχείου Ρούσβελτ στους 45 Δρόμους της Νέας Υόρκης και απειλεί να βουτήξει στο κενό, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του από τις αστυνομικές αρχές. Κι εκεί που οι πάντες υπέθεταν πως δεν πρόκειται παρά για έναν σχιζοφρενή υποψήφιο αυτόχειρα, αποκαλύπτεται πως πρόκειται για έναν πρώην παρασημοφορημένο αστυνόμο και νυν κατάδικο, που καλείται να εκτίσει ποινή κάθειρξης είκοσι πέντε ετών, για την απόπειρα κλοπής του πλέον ανεκτίμητου διαμαντιού της αγοράς, ο οποίος το μόνο που ζητά είναι να αποδείξει πως έχει πέσει θύμα πλεκτάνης!

Και πως να διαλαλήσει την αθωότητα του στην κοινή γνώμη, που με ανοικτό το στόμα τον παρατηρεί να ισορροπεί αδέξια στο γείσο του κτιρίου, με ένα απλό γλίστρημα να τον ρίχνει στην βουτιά του θανάτου, από το να πείσει πως ο my precious πολύτιμος λίθος, ουδέποτε έφυγε από τα χέρια του πολυεκατομμυριούχου κατόχου? Μόνο με εισβολή στο αδιαπέραστο, θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο του μεγιστάνα, επιχειρώντας την υπόθεση πως εκεί το κρύβει καλά και ας έχει εισπράξει τα εκατομμύρια της ασφάλειας κλοπής του! Συνεπώς το Στενά Περιθώρια, ακόμη κι αν δεν προδίδει κάτι τέτοιο η σύνοψη του, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλοστημένη - η αφέλεια, αφέλεια, μην το ξεχνάς - heist movie, όπου εξελίσσεται το τέλειο σχέδιο διάρρηξης, όχι όμως για επικερδείς σκοπούς, παρά για να τερματιστεί το δράμα ενός μοντέρνου Ντρέιφους! Η ίδια ταινία φτιαγμένη πριν από τρεις δεκαετίες, με έναν Bruce Willis στον κεντρικό ρόλο και από τα χέρια του Joel Schumacher - που η φρενήρης λογική του στο Phone Booth, δηλώνει παρούσα σε κάθε πλάνο του Ledge - θα ήταν μέχρι τα τώρα ιστορική. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την περίπτωση του Δανέζικης καταγωγής και άπειρου Asger Leth, που ναι μεν ζαλίζει με τα ιλιγγιώδη πλάνα του από την ταράτσα του ιστορικού Hotel, θεματικά όμως τα κάνει ψιλομαντάρα, με τις ευκολίες που παλεύει να μπαλώσει τις απιθανότητες.

Για πες: Παρόλα αυτά τους γαλουχημένους στα ντεμοντέ και παρωχημένα action thrillers των 80s, το ανάλαφρο σασπένς δεν θα τους δυσαρεστήσει. Ούτε ίσως οι χαλαρότατες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, που αραιά και που τους ξεφεύγει κι ένα γελάκι με τα απίθανα που καλούνται να πράξουν επί της οθόνης. Κάτι που σημαίνει πως και ο Worthington αν και καμιά τριανταριά κιλά βαρύτερος από το Avatar, πείθει ως αποφασισμένος για όλα μισο-ισοβίτης και ο Jamie Bell με τις αιώνιες χορευτικές κινήσεις του Billy Elliot μου έκανε για λωποδύτης και η πανέμορφη κοντά σαραντάρα ξανθιά Elizabeth Banks δεν ήταν κακή ως μονόχνοτη διαπραγματευτής. Το πραγματικό διαμάντι μια φορά, για το αρσενικό μάτι και μόνο, είναι η είκοσι κάτι αγγελική Λατίνα Genesis Rodriguez, που το όνομα της θα κρατήσω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ως την καινούργια απόφοιτο της σέξι δραματικής σχολής που ίδρυσε η Megan Fox!






Στις δικές μας αίθουσες, στις 26 Ιανουαρίου 2012 από την Odeon