Άθικτοι

των Olivier Nakache, Eric Toledano. Με τους François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet


Ο Ουρανός μέσα μου
του zerVo
Είναι πραγματικά τραγικό, το πως μπορεί ένα ευθύβολο χτύπημα της μοίρας να αλλάξει μονομιάς την πορεία της ζωής, ενός ολοζώντανου μέχρι προ ολίγου ανθρώπου, καθηλώνοντας τον για πάντα, ακίνητο και ανήμπορο στο αναπηρικό καροτσάκι. Η Έβδομη Τέχνη έχει όχι λίγες φορές ασχοληθεί με το δράμα του παραλυτικού, κοιτάζοντας τον πάντοτε από την θλιβερή σκοπιά, είτε του θύματος στο πεδίο της μάχης (Born In The Fourth Of July) είτε του κατεστραμμένου από την ίδια του την αγαπημένη συνήθεια (Mar A Dentro). Οι Γάλλοι, όπως συνήθως ανατρεπτικοί και γεμάτοι, εκπλήξεις, αφού ποτέ δεν ξέρεις με ποιον τρόπο θα συμπεριφερθούν ακόμη και στο πιο δεινό περιστατικό, εκφράζουν μια εντελώς διαφορετική ιδέα πάνω στο ίδιο ζήτημα, αφήνοντας την ελπίδα να ξεχειλίσει, δίνοντας ακόμη και σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ελπίδα και δικαίωμα στο όνειρο.

Υπό άλλες καταστάσεις οι τύχες τους, ουδέποτε θα διασταυρώνονταν. Ο ένας πλούσιος και υπερφίαλος αριστοκράτης μεσήλικας, στέλεχος της υψηλής κοινωνίας του Παρισιού, ο άλλος νεαρός, πάμφτωχος μαύρος από τις αποικίες, κομμάτι πολυμελούς φαμίλιας που στοιβάζεται σε μικρό διαμέρισμα, των πιο σκοτεινών συνοικιών της Πόλης του Φωτός. Όταν ο σωματώδης (όσο και άεργος, αλλά και με μουτζουρωμένο ποινικό μητρώο) Ντρις αποδεχόταν την πρόκληση να φροντίσει τον ανίκανο να πράξει ακόμη και τα απαραίτητα, εξαιτίας ενός ατυχήματος, τετραπληγικό Φιλίπ, απόφαση που θα τον φέρει από τα κακόφημα σοκάκια της πρωτεύουσας, να συμβιώνει μαζί του στο πολυτελές αρχοντικό, δεν μπορούσε να διανοηθεί το πόσο αυτή του η απόφαση, θα άλλαζε το μέλλον και των δύο...

Και κάπως έτσι οι δύο ολωσδιόλου αντίθετοι κόσμοι, θα βρεθούν να συμβιώνουν κάτω από την ίδια σκέπη, μέσω αντιξοοτήτων, που τις περισσότερες φορές λειτουργούν μειωτικά της ψαλίδας, που τις χωρίζει ταξικά. Η ψηλομύτης, καλομαθημένος, αλλά και γεμάτος νευρώσεις από τον εσωτερικό πόνο που προκαλεί η παραλυσία, σύντομα θα μειώσει αντιστάσεις και θα δεχτεί σαν ευλογία την παρουσία του ολοζώντανου βοηθού του, που θα του μάθει τρόπους ζωής, που μέχρι χθες απέρριπτε ως αλήτικους και ξένους προς την τάξη του. Από την άλλη μεριά ο ζορισμένος οικονομικά, αλλά μεγαλωμένος στο πεζοδρόμιο, τύποις νοσοκόμος, θα αρχίσει να δίνει σημασία στις δικές του ικανότητες και δεξιότητες, μετά το φροντιστήριο που θα περάσει στο πλάι του μορφωμένου άντρα. Η τέλεια χημεία, που θα καταστήσει ακμαιότατα τα ηθικά τόσο του αδικημένου της τύχης, όσο και του παιδιού του κατώτερου Θεού.

Για πες: Η αληθινή, όσο και απίστευτη ιστορία του Intouchables, που έλαβε χώρα κάτω από τον γαλήνιο ουρανό των Παρισίων, αποτελεί μια πρώτης τάξης σεναριακή βάση για το δημιουργικό ντουέτο Toledano και Nacache, για να κτίσουν μια όμορφη ταινία, που δεν πλημμυρίζεται από το δάκρυ της στενοχώριας, αλλά από το βούρκωμα της συγκίνησης, αφού οι άμετροι μελοδραματισμοί - που χρειάζονται - δεν λείπουν, ειδικά στο απογειωτικό φινάλε. Εκεί που η σχέση του διδύμου εκτοξεύεται σε άλλα επίπεδα,  παίρνοντας και το απόλυτο άριστα από τους ερμηνευτές που αποδίδουν τους δύο ρόλους, τον έμπειρο στην απόδοση του ευγενή, σπουδαίο Cluzet και τον νεαρό όσο και φιλόδοξο Omar Sy, που όπως ο χαρακτήρας του, έτσι κι αυτός εκτιμώ θα αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, ώστε να αναδειχτεί στο επόμενο αστέρι του γαλλικό σινεμά.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 29 Μαρτίου από την Filmtrade

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θαυμάσια ταινία...

Ανώνυμος είπε...

Μάρτιος 2012 να πάτε να την δείτε... όσοι δεν την είδατε ήδη... αν και στην μεγάλη οθόνη είναι πάντα καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικη, απιστευτη, ζεστη, αισιοδοξη ταινια. ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική