Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα

του Brad Bird. Με τους Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg, Josh Holloway, Lea Seydoux, Tom Wilkinson, Anil Kapoor, Michael Nyqvist


Δυναμίτης με Φυτίλι!
του zerVo
Όπως αποδεικνύεται, χρειάζεται μαεστρία για να ανάψεις το φυτίλι. Τις περισσότερες φορές βλέπεις, αν και καλά οργανωμένος, μπορεί το τσακμάκι σου να αποδειχτεί ελαττωματικό ή το κορδόνι να σου έχει βραχεί. Αν το καταφέρεις όμως, το άναμμα της άκρης του, τότε είναι πραγματική απόλαυση να το βλέπεις να γοργοκαίει, σκορπώντας πέρα δώθε τις κατακόκκινες σπίθες και ακόμη εντυπωσιακότερο όταν τινάζει στον αέρα τον δυναμίτη που θα βρεθεί στο διάβα του. Κι αυτό το πολύχρωμο και θορυβώδες θέαμα δεν το βαριέσαι με τίποτα, αντίθετα με ορθάνοικτα τα μάτια το απολαμβάνεις και παρακαλάς ποτέ να μην τελειώσει. Δηλαδή, περίπτωση Ghost Protocol, ένα πράμα...

Παρανοϊκός όσο και μεγαλοφυής Σκανδιναβός καθηγητής, βάζει σε λειτουργία το φιλοπόλεμο σχέδιο του, να δημιουργήσει αναταραχή στις σχέσεις των Υπερδυνάμεων, προκαλώντας με προβοκατόρικη έκρηξη στο κέντρο της Μόσχας, την μήνη της Ρωσίας κατά των ΗΠΑ. Κόκκινος συναγερμός που θα κτυπήσει στις τάξεις της IMF, που άμεσα θα βρεθεί στο στόχαστρο ως βασική υπαίτια για την τρομοκρατική ενέργεια, κατηγορία που θα κληθεί να αποτινάξει ο έμπειρος πράκτορας Ίθαν Χαντ και τα μέλη της ομάδας του, δίχως όμως να έχουν την υψηλού επιπέδου υποστήριξη της μυστικής υπηρεσίας, που κυριολεκτικά έχει κατακερματιστεί.

Κι εδώ εισβάλλει η λέξη φάντασμα της μαρκίζας, που ανταποκρίνεται στην διαλυμένη φιγούρα της υπογείως δρώσας αντιτρομοκρατικής κομπανίας με την ονομασία Δυνάμεις Ακατόρθωτων Αποστολών, που για ακόμη μια φορά καλείται να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή, εντοπίζοντας και εξολοθρεύοντας τον διαβόητο εξτρεμιστή Κόμπαλτ, ο οποίος με πανέξυπνα σατανική μέθοδο, απειλεί την ανθρωπότητα με πυρηνικό όλεθρο. Οι μόλις τέσσερις εναπομείναντες μαχητές του πάλαι ποτέ πανίσχυρου top secret συνδέσμου, καλούνται να τα βάλουν με τις πλέον μηδαμινές υπέρ τους πιθανότητες και να βγουν νικητές από την απίθανη πρόκληση. Δηλαδή δεν μιλάμε απλά για ένεση αδρεναλίνης, αλλά για ολόκληρη...μετάγγιση από δαύτη.

Ξεκινώντας με τον πλέον παραδοσιακό - αλλά απόλυτα λατρεμένο - τρόπο την πρακτορική μονόπολη, από τα εδάφη μιας κατ εξοχήν ψυχροπολεμικής πρωτεύουσας όπως η Βουδαπέστη, το MI4 ταξιδεύει την κάμερα του πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, εκεί που λαμβάνει χώρα η ισοπέδωση του αιώνιου συμβόλου του Σοβιέτ, του ίδιου του Κρεμλίνου! Oh My God! Αυτή την παράτολμη σκέψη του JJ Abrams, που δηλώνει πανταχού παρόντας πίσω από την μανιασμένη καταιγίδα του Mission Impossible, δεν την είχε διανοηθεί ούτε ο εκλιπών και εμφανής μπούσουλας του προϊόντος, Τζέιμς Μποντ, πριν δηλώσει M.I.A., ίσως και R.I.P. Με τέτοιο ανατρεπτικό ίντρο, είναι λογικό λοιπόν η όρεξη να ανοίγει και κέφια να έχει ο μάγος του Animation Brad Bird, για να σου σερβίρει από ακροβατικά στο κενό του Μπουρζ Καλίφα, μέχρι ζωντανές Ντουμπαίσιες αμμοθύελλες και παραδεισένιες δεξιώσεις στην Βομβάη!

Για πες: Η μεγάλη έκπληξη όμως, δεν είναι ούτε το στόρι του Mr. Lost - και των συν αυτώ - που σε κρατάει σε ένταση μέχρι εξαντλήσεως για 120 χορταστικά λεπτά, ούτε η αέρινα καρτουνίστικη σκηνοθεσία του monsieur Ratatouille, που νομίζεις πως σε έχει φορτώσει πάνω στην κάμερα του και σε πηγαίνει παγανιά από γωνιά σε γωνιά του γαλάζιου πλανήτη, με ένα εισιτήριο. Αλλά εκείνος ο μπρατσωμένος πιτσιρικάς, ούτε εικοσάρης, πρωταγωνιστής, που σαλτάρει (ο ίδιος) ουρανοξύστες, πέφτει στα κενά, μασκαρεύεται, τα βάζει με μια ολάκερη φυλακή, με τις στρατιές της KGB και με τις ορδές των βαριά οπλισμένων που τον κυνηγούν και βγαίνει αλώβητος! Τιμή του και καμάρι λοιπόν του Tom Cruise να σέρνει τον χορό, όχι μιας ακόμη περιπέτειας δράσης, αλλά του absolute action μίγματος της χρονιάς!






Στις δικές μας αίθουσες, στις 15 Δεκεμβρίου 2011 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική