Φύλακας Αγγέλων

του Marc Forster. Με τους Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Michael Shannon


Praise The Lord! Hallelujah!
του zerVo
Αν θυμάμαι καλά, από τα όσα - πολλά ή λίγα - έχω μελετήσει στις ευαγγελικές περικοπές, ο ίδιος ο Ιησούς είχε τονίσει προς όποιον προβαίνει σε αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες, να τις κρατά για τον ίδιο του τον εαυτό και να μην τις επιδεικνύει με ταρατατζούμ, φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, προκειμένου να γνωστοποιήσει τοις πάσι την καλοψυχία του. Καθώς φαίνεται ο ήρωας της ιστορίας μας, μελετώντας τις Άγιες Γραφές, πρέπει να παρέκαμψε αυτές τις Θεανθρώπινες υποδείξεις φροντίζοντας πρωτίστως να διαφημιστεί ως νέος σωτήρας των κυνηγημένων αφρικανόπουλων και αν ποτέ έβρισκε και τον χρόνο μεταξύ των τηλεοπτικών πάνελ που πρωταγωνιστούσε, να ασχοληθεί και με δαύτα τα άμοιρα. Οπότε Praise mr Childers, Hallelujah!

Έχοντας μόλις βγει από την φυλακή, όπου εξέτισε την ποινή του για ένοπλη ληστεία, ο Σαμ Τσίλντερς ένα απόβρασμα του υποκόσμου, που ουδέποτε σωφρονίστηκε, δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει την ίδια παραβατική συμπεριφορά, πέφτοντας ξανά στην σκλαβιά της ηρωίνης και καθαρίζοντας εν ψυχρώ άτομα του ιδίου λερωμένου ποινικού μητρώου. Η ιδέα της ζορισμένης συζύγου του να τον οδηγήσει στους κόλπους της εκκλησίας, θα του μεταστρέψει ολοκληρωτικά τον τρόπο σκέψης, κάνοντας τον υπέρμαχο και μπροστάρη της δημιουργίας ενός ορφανοτροφείου - οχυρού, που θα βρουν προστασία τα άπορα κυνηγημένα πιτσιρίκια της γενοκτονίας του Σουδάν.

Έτσι από εκεί που την μια στιγμή αγνοούσε το ίδιο του το κοριτσάκι, βιαιοπραγούσε στην γυναίκα του, βαρούσε δημοσίως την ένεση, έκανε επίθεση στους τεκέδες και μαχαίρωνε μέσα στην θολούρα του όποιον έβρισκε στο διάβα του, ο νεοφώτιστος χριστιανός μονομιάς αλλάζει ύφος και μεταλλάσσεται σε έναν άγιο άνθρωπο, που το μόνο που επιζητά είναι η δικαιοσύνη για τα παιδάκια του Εμφυλίου. Πιστευτό? Ε, όχι δα. Τουλάχιστον για την ρεαλιστικότητα της ιστορίας που υποτίθεται βασίζεται το Machine Gun Preacher και όχι για ένα μεταφρασμένο κινηματογραφικό σενάριο, που θα μπορούσε να τον οσιοποιήσει τον τύπο, ακόμη και ως προσηλυτιστή εξωγήινων. Ατυχώς για τον (όχι ανίκανο) σκηνοθέτη Marc Forster, η όλη του έγνοια περιορίστηκε στο κτίσιμο των σωστών πλάνων της μαύρης ηπείρου και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης που ισχύουν σε πολλά μέρη της και όχι στην απόδοση μιας, έστω, αξιοπρεπούς ίντριγκας που θα έλκυε την ματιά του ουδέτερου θεατή.

Για πες: Διάβαζα τις προάλλες σε διεθνές έντυπο, περί μιας μεγαλειώδους ερμηνείας από τον Gerard Butler που πιθανά θα τον οδηγούσε πολύ ψηλά, μέχρι και σε μια ενδεχόμενη οσκαρική υποψηφιότητα. Το πίστεψα! Φαντάστηκα βλέπεις πως ο Λεωνής, δέχτηκε κάποιας μορφής επιφοίτηση του Αγίου Ερμηνευτικού Πνεύματος, που μονομιάς θα τον μετέτρεπε σε ηθοποιό της προκοπής. Γελάστηκα ξανά. Ο αναμφίβολα δυναμικός performer, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να αναπαραγάγει και πάλι την γνώριμη περσόνα του σκληροτράχηλου τσαμπουκά, απλώς εδώ το πράττει υποτίθεται κατόπιν θεϊκής εντολής και προφανώς δεν πείθει ούτε τον ίδιο, πόσο μάλλον εμάς που τον παρακολουθούμε...






Στις δικές μας αίθουσες, στις 3 Νοεμβρίου 2011 από την Spentzos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική