Johnny English, η Επιστροφή

του Oliver Parker. Με τους Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike


Thunder...bean!
του zerVo
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν κάνουμε λόγο για μια παρωδία ταινιών Τζέιμς Μποντ, σε ποιο ακριβώς πρότυπο του 007 αναφερόμαστε? Σε εκείνο το εντυπωσιακό το παραμυθένιο, το κοσμοπολίτικο, το εκρηκτικό, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του διασημότερου και πιο αγαπημένου σίριαλ της κινηματογραφικής ιστορίας? Ή σε αυτό το πιο πρόσφατο, που απεικονίζει μια μελαγχολική, σοσιοπαθή, σχεδόν ψυχωτική εκδοχή του μύθου? Γιατί την πρώτη περίπτωση, ειδικά αν φοράει την μουτσούνα του Μίστερ Μπιν, με ξεχωριστό κέφι θα ήθελα να απολαύσω την σάτιρα της. Την κατόπιν Casino Royale επιμνημόσυνη δέηση του λατρεμένου κατασκόπου, όμως, δεν επιθυμώ να την αντικρίσω, ούτε για αστείο...

Εξαιτίας της αποτυχίας του στην φύλαξη, του (δολοφονημένου, πια) προέδρου της Μοζαμβίκης, ο χαρισματικός, όσο και γκαφατζής, πράκτορας Τζόνι Ίνγκλις, εδώ και μια οκταετία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την βρετανική αντικατασκοπεία. Χάρη στα ιδιαίτερα μαθήματα πολεμικών τεχνών, που έκανε στο πλάι ενός ινδουιστή μοναχού στο Θιβέτ, όμως, θα κριθεί από τους προϊσταμένους του ικανός και πάλι, για να επανέλθει στην θέση του και να αναλάβει δράση και να ξαναγίνει το φόβητρο των απανταχού τρομοκρατών.

Επιχείρηση Βόρτεξ λοιπόν, που σημαίνει πως τρία σημαίνοντα στελέχη των κορυφαίων intelligence υπηρεσιών, της CIA, της KGB και της βασιλικής MI7 (με χορηγό την κραταιά Toshiba, παρακαλώ) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, με σκοπό να προκαλέσουν γενικότερη αναταραχή στην παγκόσμια ειρήνη. Ο...ωραίος και ατρόμητος Τζόνι, με όπλα του την σοφία της απωανατολίτικης εκπαίδευσης, τις αφοπλιστικές του κινήσεις, αλλά και την απαράμιλλη γοητεία, θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στο Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο και στο χιονισμένο Μοντρέ, για να αποδείξει πως η πρακτορική μπογιά του περνά ακόμη, έστω κι αν τα φαινόμενα απατούν.

Για πες: Ένα ακόμη κεφάτο ρεσιτάλ, από τον πιο αναγνωρισμένο κωμικό που ανέδειξε η Αλβιόνα τις τελευταίες δεκαετίες, που για δεύτερη φορά συνδυάζει τις γκριμάτσες και το σλάπστικ της αφελούς τηλεοπτικής μανιέρας, με τα σατιρικά ανέκδοτα για τον Spy με το σμόκιν, που έχει ξοδέψει μια ολάκερη ζωή στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας. Μιας Βασίλισσας, που ούτε αυτή πρόκειται να γλιτώσει από τα νύχια του απίθανου Rowan Atkinson στο σπαρταριστό φινάλε. Τεχνικά και θεματικά το Reborn είναι πιο προσεγμένο, πιο ολοκληρωμένο και σαφώς πιο αστείο από το ορίτζιναλ του, αφού και η διεθνής ίντριγκα είναι πιο εκρηκτική, αλλά και οι παρουσίες της Gillian Anderson ως μίξη της M με την agent Σκάλι, του Dominic West, ως παλιού συντρόφου του Τζόνι στην υπηρεσία και της αριστοκρατικής κούκλας Rosamund Pike, ως ψυχολόγου / English-Girl (έχει προϋπάρξει και Bond-Girl) δίνουν μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στην διασκεδαστική παραγωγή της Universal.






Στις δικές μας αίθουσες, 22 Σεπτεμβρίου 2011 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική