Crazy, Stupid, Love

των Glenn Ficarra, John Requa. Με τους Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei και τον Kevin Bacon


Λογική κι Ευαισθησία
του zerVo
Η λογική του πενηντάρη λέει πως η σύζυγος του ουδέποτε θα τον εγκαταλείψει, η ευαισθησία του όμως τον τσιγκλά πως κι αυτός δεν κάνει κάτι για να αποτρέψει το μοιραίο. Η λογική της πενηντάρας λέει πως δύσκολα θα μπορούσε να κάνει χωρίς τον αντρούλη της, η ευαισθησία της όμως θα τον ήθελε λίγο πιο εμφανίσιμο, με μικρότερη κοιλίτσα και πιο καλοντυμένο. Η λογική του ρουτινιάρη μεσήλικα θαυμάζει τις ερωτικές επιτυχίες ενός γοητευτικού νεαρότερου μπάτσελορ, η ευαισθησία του όμως δεν θα τον ήθελε ούτε κατά διάνοια για γαμπρό του. Η λογική αντίθετα του μαναριού γκομενιάρη, το μόνο που επιζητά είναι να ανεβάσει το σκορ των κατακτήσεων του, η ευαισθησία του όμως εύκολα τον οδηγεί σε βραδιές αγκαλιάς με την μοναδική αγαπημένη. Βίοι παράλληλοι, αλλά και τόσο διασταυρωμένοι συνάμα...

Η ονειρική καθημερινότητα του πενηντάχρονου οικογενειάρχη Καλ, θα συντριβεί από την μια στιγμή στην άλλη, από την ώρα που μοναδική γυναίκα της ζωής του, θα του ζητήσει να βάλουν τέλος στον έγγαμο βίο τους, για χάρη των ματιών του γοητευτικού συναδέλφου εραστή της. Άμαθος από δύσκολες καταστάσεις και μεγάλες απογοητεύσεις, σύντομα θα το ρίξει στο ποτό και στο ξενύχτι στα νάιτ κλαμπς, εκεί που θα γίνει κολλητός με τον αεράτο Τζέικομπ, έναν τριαντάρη με μεγάλη πέραση στο ωραίο φύλο, που στο πλάι του θα διδαχτεί την σωστή μέθοδο εξέλιξης του σε γυναικοκατακτητή.

Σαν να λέμε δηλαδή πως ο Παρθένος Ετών 40, μια δεκαετία μετά μεταλλάσσεται σε Μονογαμικό Ετών 50, που μονομιάς βιώνει μια καινούργια πραγματικότητα μόλις αντικρίζει την κόκκινη κάρτα της lifetime γυναικούλας του. Δεν τίθεται ζήτημα εκδίκησης, μιας και στην καρδιά του δεν διανοείται να χωρέσει άλλη θηλυκή ύπαρξη. Τίθεται όμως θέμα επιβίωσης και πραγμάτωσης όλων εκείνων των ματαιοδοξιών, που ουδέποτε προσπάθησε, έχοντας στο πλάι του την ίδια σύντροφο από τα 17 του. Βολεμένος ή βολεψάκιας φαντάστηκε πως η δική του λογική συμπεριφορά θα συνάδει με εκείνης. Για να δοθεί ο σπινθήρας του σεναρίου του Crazy, Stupid, Love όμως το πράγμα θα οδηγηθεί πιότερο στο κοινότυπο - μην κρυβόμαστε ladies and gentlemen - ριάλιτι και το κέρατο θα σκάσει σαν βόμβα στην αγκαλιά του. Και τώρα τι? Απόγνωση? Ή επανάσταση? Μα έτσι εύκολα αλλάζεις τα χούγια του μεσήλικα και δη του Αμερικάνου που καθρεφτίζει στο πρόσωπο του την έκφραση ολάκερου του δυτικού κόσμου?

Για πες: Αυτοί οι τύποι από το Νιου Τζέρζι, με τα παράξενα ονόματα, ο Ficarra και ο Requa, πλέον κατατάσσονται στο πάνω ράφι των δημιουργών με έφεση στην μοντέρνα κοινωνική σάτιρα. Το είχαν πετύχει άλλωστε αυτό από το προηγούμενο τους I Love You Phillip Morris, μα περίμενα το sophomore πόνημα τους για να δω μην εξελιχθούν σε φούσκα. Καταπληκτική μελέτη υπαρκτών χαρακτήρων, εξαιρετικές διασταυρώσεις των επιμέρους ιστοριών, προκλητικά μπερδεμένη αφήγηση που ανακατώνει δράμα και αστείο έλκοντας με πρωτοτυπία την ματιά, άντε και χάπι εντ για να μην πάει ο κόσμος σπίτι με αγωνίες. Όσο για την καθοδήγηση του καστ, δεν νομίζω να χρειάστηκε κόπος. Ο χαρισματικός εκφραστικά Carell ξέρει πια τον τρόπο την μια να σε μελαγχολεί την άλλη να σε διασκεδάζει, η Moore έχει κερδίσει μετά από είκοσι χρόνια δράσης με άνεση τον τίτλο της Μίσιζ Χτικιάρας Ασυμπάθιστης, ενώ κι ο Gosling χρειαζόταν λιγάκι να ξεδώσει από τις βαρύτερες ερμηνείες, που έχουν πείσει και τον πιο απαιτητικό, πως πραγματικά διανύει την χρονιά του.






Στις δικές μας αίθουσες, 15 Σεπτεμβρίου 2011 από την Village

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο το cast και ωραίοι διάλογοι στο Crazy Stupid Love. Και ok μπορεί να είναι μια ακόμα family comedy, αλλά το κάνει έξυπνα και με χιούμορ που με κέρδισε!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική