Bright Star

της Jane Campion. Με τους Ben Whishaw, Abbie Cornish, Kerry Fox, Paul Schneider


Flip Side των Μαθημάτων Πιάνου...
του zerVo
Με το που μαθαίνεις πως πρόκειται για μια φορτισμένη συναισθηματικά ρομαντική ιστορία εποχής, κομμένη και ραμμένη από τα μέτρα της Jane Campion, δεδομένα το μυαλό σου τρέχει στην καθηλωτική περίπτωση του The Piano, που εκτόξευσε την Νεοζηλανδή, πολύ ψηλά στις συνειδήσεις των σινεφίλ. Οι όποιες ομοιότητες όμως, ξεκινούν και τελειώνουν στον συνειρμό. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει εδώ ερμηνευτικό ντουέτο δυνατοτήτων Hunter - Keitel, απουσιάζει ο ανήλικος χαρακτήρας που θα κρατήσει σε τάξη τις λεπτές ισορροπίες και λείπει ολοκληρωτικά η μουσική επένδυση εκείνη που θα βουρκώσει με το πάθος της την ματιά. Συνεπώς το Bright Star είναι ένα δραματικό Love story, που θα ήθελε πολύ να φτάσει στα επίπεδα των Μαθημάτων Πιάνου, μα μένει σε χαμηλότερα, πολύ χαμηλότερα στάνταρντς...

Στα 23 της χρόνια, η συνεσταλμένη Λονδρέζα Φάνι Μπρον, δεν έχει ακόμη γνωρίσει το ερωτικό πάθος που θα απογειώσει τον συναισθηματικό της κόσμο. Μοναδικό ενδιαφέρον της στην αθώα και περιορισμένη καθημερινότητα της, η φαμίλια της, τα δύο λατρεμένα της αδέλφια και ο σχεδιασμός ρούχων, που η ίδια με ιδιαίτερο ζήλο δοκιμάζει, αδιαφορώντας για την άποψη του περίγυρου της. Μια ρουτίνα που θα αλλάξει ολοκληρωτικά, η παρουσία του γείτονα της, νεαρού ποιητή Τζον Κιτς, που μέσα από τα ρομαντικά του λόγια, θα ξυπνήσει μέσα της την ανάγκη για έρωτα και πάθος. Και μολονότι οι ματιές των δύο ονειροπόλων νέων γρήγορα θα διασταυρωθούν, κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες δεν θα τις αφήσουν άμεσα να γίνουν ταίρι.

Τύποις biopic το φιλμ, αφηγείται μια περίοδο της σύντομης ζωής του περίφημου Βρετανού λόγιου, που αποχαιρέτησε νωρίς τα εγκόσμια κτυπημένος από την φυματίωση, φέροντας την στάμπα του αποτυχημένου, που ουδείς ασχολείται με τα γραπτά του. Η μετά θάνατον αναγνώριση, είναι και μια επιβράβευση του μοναδικού ίσως προσώπου που πίστεψε στην αξία του, δηλαδή της μοναχικής ράφτρας. Η Campion μέσα από την παρουσίαση του ανολοκλήρωτου δεσμού, επιχειρεί και μια απεικόνιση της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι δεσποινίδες επιθυμούσαν δια μέσου του γάμου να αναρριχηθούν σοσιαλιστικά, ενώ το σενάριο δεν διστάζει να καυτηριάσει το άεργο κατά τα άλλα εικοσιτετράωρο, εκείνον που μέσα τους έκρυβαν καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Για πες: Ενώ το στήσιμο της μακριάς σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα εποχής, αποδίδεται έντεχνα από την δημιουργό από την μακρινή Ωκεανία, η χημεία ανάμεσα στους ερμηνευτές δεν είναι η απαιτούμενη. Ευθύνη που πιθανότατα βαρύνει την όμορφη πλην περιορισμένων υποκριτικών ικανοτήτων Abbie Cornish, που ακόμη δεν έχει πετύχει το ξεπέταγμα στην καριέρα της, σε αντίθεση με τον ζεν πρεμιέ Ben Whishaw, που αποδεικνύεται ικανότατος στην μανιέρα που είχε με επιτυχία καταφέρει στο άνισο Perfume. Το Bright Star, που πήρε τον τίτλο του από το διάσημο ποίημα του Κιτς, πρωτοπροβλήθηκε στο προπέρσινο φεστιβάλ των Καννών, ενώ υπήρξε και δίκαια υποψήφιο για όσκαρ στην κατηγορία της ενδυματολογίας.






Στις δικές μας αίθουσες, 28 Ιουλίου 2011 από την Audiovisual

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική