Αντικρουόμενες αντιδράσεις προκάλεσε στο κοινό των Καννών, η προβολή της ταινίας Sleeping Beauty, μιας παραγωγής της αναγνωρισμένης ωκεάνιας Jane Campion, που σκηνοθετικά υπογράφεται από την πρωτοεμφανιζόμενη Julia Leigh. Μια σχετικά αναμενόμενη εξέλιξη για ένα φιλμ, που από την πρώτη παρουσίαση του τρέιλερ του, είχε δείξει πως το προκλητικό του ύφος, δεν θα είναι αρεστό από όλους. Ο Indiewire μολονότι εκτιμά πως πρόκειται για ένα ερωτικό θρίλερ που θα τρομάξει κόσμο και διανομείς, του δίνει εντέλει την θετική του ψήφο, εκτιμώντας πως η Leigh, που μελετά ουκ ολίγα σενάρια για να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα της, είναι μια σκηνοθέτιδα που αξίζει παρακολούθησης. Την ίδια στιγμή που ο πανταχού παρόντας THR, το αποκάλεσε μια ψυχοσεξουαλική πολυλογία, συμφωνώντας κατά κύριο λόγο με τα περισσότερα αυστραλιανά μέσα, που έδειξαν υπέρ το δέον συντηρητικές τάσεις. "Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στον ηδονοβλεψία και στον αυτόπτη μάρτυρα, υποστηρίζει η Leigh, δικαιολογώντας το ύφος του πονήματος της. Και η δική μου εκτίμηση είναι πως ο θεατής λειτουργεί περισσότερο σαν αυτόπτης μάρτυρας, παρά ως ηδονοβλεψίας, που νομίζει πως γεύεται ότι παρακολουθεί."



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, μια αμφιταλαντευόμενη φοιτήτρια, που παίρνει το ρίσκο να απαντήσει σε μια ασαφή αγγελία εργασίας στην εφημερίδα, πιστεύοντας πως πρόκειται για οντισιόν μοντέλων για εσώρουχα. Η αλήθεια είναι διαφορετική, εφόσον η μικρή θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρίας παροχής υψηλού επιπέδου ερωτικών παιχνιδιών, παίρνοντας τον ρόλο της Ωραίας Κοιμωμένης, που οι πελάτες μπορούν να γευτούν σεξουαλικά, ακολουθώντας όμως δύο απαράβατους κανόνες: Όχι διείσδυση, όχι σημάδια... Ερμηνεία της ταλαντούχας και σέξι πιτσιρίκας Emily Browning, του Sucker Punch, που πήρε το χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ: "Πιστεύω πως η ηρωίδα μου η Λούσι, είναι μια μηδενίστρια, που βάζει τον εαυτό της εσκεμμένα σε κίνδυνο, λέει η όμορφη μέσα στο πολύχρωμο στράπλες της, 23χρονη Αυστραλέζα. Όταν προετοιμαζόμασταν για τα γυρίσματα με την Julia, είχαμε μόλις δύο εβδομάδες καιρό για να μελετήσουμε το ρόλο. Η κίνηση της να μου δώσει να παρακολουθήσω την τελευταία ταινία του Lars Von Trier, Antichrist, ήταν η ιδανική, διότι έπρεπε να κατανοήσω πως για να αποδώσω σωστά την Λούσι, ήμουν υποχρεωμένη να δώσω τα πάντα στον χαρακτήρα της."



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Απούσα από το πάνελ της συνέντευξης τύπου, η εμπνεύστρια του πλάνου της Sleeping Beauty και τιμημένη τόσο με Όσκαρ όσο και με Χρυσό Φοίνικα, Jane Campion, μα η Leigh είχε πολλά να πει για την συνεργασία τους: "Η βασική χρηματοδότης της παραγωγής, Screen Australia, είναι εκείνη που με σύστησε στην Jane, η οποία όχι απλά με συμβούλευσε πως να κινηθώ ως πρωτάρα χρησιμοποιώντας την κάμερα, αλλά έδωσε και την ψυχή της, στο τελικό συμμάζεμα κατόπιν της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων. Ήταν μια ευλογία για μένα να μπορώ ανά πάσα στιγμή να αποσπώ τις σοφές κατευθύνσεις της. Επέβλεψε το σενάριο και ακόμη κι αν βρέθηκε μακριά από τα γυρίσματα, βοήθησε υπερβολικά κατά την διαδικασία του μοντάζ. Και πάντοτε με κατεύθυνε, σύμφωνα με την αντίληψη της, όποτε δεν ακολουθούσα τον σωστό δρόμο." Όσο για την ταινία της και για το πως κατόρθωσε να προκαλέσει την αντίδραση, των πρώτων που την είδαν στη Ριβιέρα υποστήριξε πως "δεν ήθελα να κάνω ένα φιλμ, από εκείνα που όποιος το είδε να δίνει την εξήγηση του στον επόμενο. Ελπίζω η Κοιμωμένη να έχει ισχυρό αντίκτυπο σε όποιον κατορθώσει να την αποκωδικοποιήσει, γιατί του επιτρέπω να χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την φαντασία του. Το ζήτημα δεν είναι να βρεθεί ένα κοινό σημείο σύγκλισης όλων των απόψεων, αλλά το σκεπτόμενο κοινό να προβλέπει από μόνο του, ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια."

Η διεθνής πρεμιέρα της Sleeping Beauty δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική