Αναμφίβολα ξεχωριστό κύρος προσδίδει στο περιφερειακό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών, Ένα Κάποιο Βλέμμα, η παρουσία του σημαντικότατου σκηνοθέτη Gus Van Sant, που επέλεξε την Ριβιέρα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά την νέα του ταινία Restless, ακόμη κι αν δεν επιλέχθηκε να λάβει μέρος στο διαγωνιστικό. "Είναι πραγματικά υπέροχο, είναι φανταστικό να συμμετέχεις σε αυτό το τεράστιο φιλμικό πανηγύρι. Σήμερα το κομμάτι του Un Certain Regard είναι εντελώς διαφορετικό, από εκείνο που ήταν στην δεκαετία του 90. Τώρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων και είναι ιδιαίτερη τιμή μου να επισκέπτομαι το φεστιβάλ είτε στο κονκόρσο του, είτε στο δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών, είτε καλή ώρα, στο Βλέμμα του" τονίζει ο 53χρονος σκηνοθέτης από το Πόρτλαντ. Ο σωστός τρόπος για να περιγράψεις τον Ανήσυχο - αναφέρει στην κριτική του ο Firstshowing - είναι τα τον αποκαλέσεις παράξενο, περίεργο, ασυνήθιστο, αλλά και ευχάριστο, μέσα από ένα διαφορετικά διασκεδαστικό πρίσμα. Σχόλιο που δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, για ένα φιλμ που παρακολουθεί τον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια συνεσταλμένη κοπέλα, την Άναμπελ και τον συνομήλικο της Ίνοκ, που από την ημέρα που έχασε τους γονείς του, συχνάζει στα κοιμητήρια, παρακολουθώντας κηδείες, ενώ συνάμα συνομιλεί με το πνεύμα ενός ηρωικού καμικάζι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. "Πολλοί πιστεύουν πως το Restless είναι ένα φιλμ που δημιουργεί θετικό συναίσθημα, συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες ταινίες μου, σαν τον Jerry, τον Elephant ή το Last Days. Δεν είναι όμως η πιο ευχάριστη δημιουργία μου, αφού κατά το παρελθόν έχω κάνει άλλες πολύ πιο θετικού χαρακτήρα, σαν το Good Will Hunting, σε αντίθεση μάλιστα με την ψυχοσύνθεση μου τότε, που με προδιέθετε να κάνω κάτι πολύ πιο σκοτεινό" ομολογεί ο Van Sant.



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Αναφοράς χρήζει το γεγονός πως το Restless σηματοδοτεί το ντεμπούτο δύο καλλιτεχνών από δύο διαφορετικές σκοπιές, Αρχικά για την όμορφη κόρη του Ron Howard, Bryce Dallas, σημαίνει την έναρξη της ενασχόλησης της με το κομμάτι της παραγωγής, ώστε σήμερα να δηλώνει πως "έχω ακόμη να μάθω πολλά για τον ρόλο του παραγωγού, ιδίως για το πως να είμαι υπεύθυνη στον χειρισμό των χρημάτων που κάποιοι, εμπιστεύτηκαν στα χέρια μου." Και κατοπινά διότι αποτελεί το ερμηνευτικό ντεμπούτο του γιου του Dennis Hopper, Henry, που κρατά τον ρόλο του μυστηριώδη νέου. Απεναντίας η Mia Wasikowska, έμπειρη πλέον μετά από δύο χρόνια καριέρας, δείχνει ενθουσιασμένη για την συνεργασία της με τον Van Sant και το δείχνει μέσα από τα λόγια της: "Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το σενάριο, πίστεψα πως ο ρόλος της Άναμπελ είχε φτιαχτεί για μένα. Αυτό το κορίτσι έχει μια πανίσχυρη προσωπικότητα, αφού γνωρίζει το δυσοίωνο μέλλον της, αλλά είναι γεμάτη ευτυχία, γι αυτό ευχαριστήθηκα τόσο που την ενσάρκωσα."

Η πρεμιέρα του Restless στις αμερικάνικες αίθουσες έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα θα κάνει την εμφάνιση του σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική