Σκορπώντας ένθεν κακείθεν φιλοσοφικούς συλλογισμούς και ερωτηματικά γύρω από την πραγματική τοποθέτηση της ανθρώπινης υπόστασης μπροστά στην αιώνια πραγματικότητα, έκανε την εμφάνιση του στις Κάννες το πέμπτο μόλις πόνημα, σε ένα χρονικό εύρος τεσσάρων δεκαετιών, του αναγνωρισμένου δημιουργού Terrence Malick, The Tree Of Life. Ένα φιλμ που εκ προοιμίου θα δίχαζε δραματικά τις απόψεις όσων το παρακολουθούσαν στην πρώτη του εμφάνιση στην Γαλλική Ριβιέρα, στοιχείο που χαρακτηρίζει άλλωστε, σχεδόν όλη την πορεία του σημαντικού Αμερικάνου σκηνοθέτη. Συνεπώς την προβολή του φιλμ, που ολοκλήρωσε το πρώτο μισό των διαγωνιζόμενων φιλμς στην φετινή κρουαζέτ, συνοδεύτηκε τόσο από jeers δυσανασχέτησης, όσο και από cheers ενθουσιασμού από το κοινό. Ο THR περίπου διχάζεται και ο ίδιος, μιλώντας αρχικά για μια εξαιρετική και πολύ σημαντική ταινία, ενώ ακολούθως κάνει λόγο για υπέρμετρη φιλοδοξία του δημιουργού, να αναγάγει το σινεμά σε ατέρμονη φιλοσοφία. Είναι πάντως αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο του Malick, να συσχετίσει την πορεία του ατόμου από την απαρχή της γης, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μικρομεσαία Τεξανή οικογένεια της δεκαετίας του 50.



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

"Θα χρειάζονταν περίπου μια εβδομάδα για να εξηγήσω την παραγωγική διαδικασία μιας ταινίας σαν το The Tree Of Life, υποστηρίζει ο πρωταγωνιστής του έργου και μεγαλύτερος σταρ του πλανήτη Brad Pitt, από το πόντιουμ της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε την πρώτη προβολή. Το σενάριο της ήταν γραμμένο αριστοτεχνικά, ο ίδιος ο δημιουργός δεν θέλησε να το ακολουθήσει ευλαβικά και παρενέβη κατά το δοκούν. Του αρέσει άλλωστε να μελετά ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου, γι αυτό και το φιλμ φαντάζει τόσο φρέσκο και μοντέρνο. Συν τοις άλλοις πρέπει να προσθέσω πως το σύνολο το γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε κάτω από φυσικό φωτισμό, επιθυμώντας ο σκηνοθέτης να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον νατουραλιστικό χαρακτήρα των εικόνων του. Είναι μια καθολική ταινία που πρέπει να την παρακολουθήσουν θεατές από όλο τον πλανήτη."



Photo: Getty Images Europe / zimbio.com

Δεν έκανε και την καλύτερη των εντυπώσεων πάντως η απουσία του Malick από το πάνελ, που προτίμησε να μείνει στο ξενοδοχείο του, δικαιολογούμενος από την παραγωγό Sarah Green, πως είναι υπερβολικά ντροπαλός για να εμφανιστεί μπροστά σε τόσο κόσμο. Ομοίως απόντας από την Press conference δήλωσε και ο έτερος συμπρωταγωνιστής Sean Penn, που άφησε ολομόναχο με την άπειρη Jessica Chastain, τον Pitt να τα πει με τους δημοσιογράφους. Και να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις γύρω από τον συσχετισμό της θρησκείας και της πραγματικής αλήθειας: "Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με χριστιανικές αρχές, αλλά ποτέ στην πορεία μου δεν λησμόνησα να κάνω ερωτήσεις, που θα με βοηθούσαν να κατανοήσω καλύτερα τα πράγματα. Αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις έκανε και το The Tree Of Life και για τον λόγο αυτό με συγκίνησε."

Η διεθνής πρεμιέρα του Tree Of Life έχει ακόμη προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου.

zerVo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική