26/4/11

Thor - Review

Θωρ

του Kenneth Branagh. Με τους Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Rene Russo και τον Anthony Hopkins


Θωρ-ηκτό!
του zerVo
Μια χαρά το πηγαίνει το εμπορικό πλάνο η Marvel. Όχι μονάχα κτίζει πάνω στις ήδη υπάρχουσες κινηματογραφικές εκδοχές των κόμικ της, είτε παράγοντας σίκουελς μεγάλων επιτυχιών της (Iron Man, Ghost Rider) είτε ριμπουτάροντας τις, όπως συνέβη στον Spiderman και στους X-Men, αλλά ρίχνει στην ανοιχτή μάχη με την DC καινούργιο υλικό, που με το κατάλληλο πρόμο, αναμένεται να σκίσει στα ταμεία. Κακά τα ψέματα, όμως, δίχως ποιοτική δουλειά, όσο μεγάλη κι αν είναι η αδημονία των superhero fans, αν το αποτέλεσμα δεν πληρεί τα στάνταρντς και επικρατήσει η απογοήτευση, τότε οι συνέπειες θα έχουν αρνητικό χαρακτήρα. Ευτυχώς που η summer battle ξεκίνησε με τις καλύτερες πρυποθέσεις, εφόσον ο ολοκαίνουργος Thor, ανταποκρίθηκε πλήρως στις - έτσι κι αλλιώς υψηλές - προσδοκίες μου.

Αλαζόνας, υπερφίαλος, εγωιστής, πλεονέκτης, επιπόλαιος. Αλλά και πρώτος στη μάχη, μπορεί να βάλει με μια ολόκληρη στρατιά αν χρειαστεί να υπερασπιστεί την τιμή της πατρίδας του. Αυτός είναι ο παντοδύναμος Θωρ, ο ξακουστός πρωτότοκος γιος του βασιλιά Οντίν της Άσγκαρντ, που δηλώνει πανέτοιμος να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της αχανούς χώρας. Όταν παρασυρόμενος από την ορμή του πολεμιστή, απαντήσει στις προκλήσεις των προαιώνιων εχθρών, των Παγωμένων Γιγάντων του Γιοτουνχάιμ, προκαλώντας αιτία πολέμου, ο σοφός μονάρχης πατέρας του, θα τον εξορίσει σε έναν μακρινό πλανήτη, προκειμένου να κτίσει έναν πιο συνετό και λιγότερο παρορμητικό χαρακτήρα.

Για να γίνει παιχνίδι βέβαια, ο πλανήτης αυτός είναι ο δικός μας, κάτι που σημαίνει πως ο πανύψηλος πολεμιστής, θα βρεθεί ανάμεσα στους κατά πολύ πιο αδύναμους του ανθρώπους και για να αποκτήσει και μια πιο πιπεράτη υφή το σενάριο, πολύ σύντομα ο Θωρ θα νιώσει κάτι παραπάνω από φιλία για την γλυκύτατη επιστήμονα Τζέιν Φόστερ. Τα ζόρια όμως ολοένα και πληθαίνουν, από την στιγμή που στο παιχνίδι θα εισέλθουν και οι μυστικές υπηρεσίες, έστω και επιφανειακά, ενώ χάρη στις ταχύτατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον Άσγκαρντ, όπου η συμπεριφορά του μικρού αδελφού Λόκι έχει προκαλέσει καταστροφικό ντόμινο, γρήγορα ο όλεθρος θα μεταφερθεί επί γήινου εδάφους, σε ένα γνώριμο ρεπρίζ από τους Transformers, πολύ λιγότερο θορυβώδες όμως.

Καταρχήν πρέπει άπαντες να συμφωνήσουν πως ο Thor, παρότι ανήκει στην κατηγορία των κατά παραγγελία μπλοκμπάστερς, διαθέτει δημιουργική προσωπικότητα. Ο Branagh, αναμενόμενα, δίνει στον κόσμο του υπερήρωα, την γνώριμη σεξπιρική υφή των έργων του, που του ταιριάζει απόλυτα, στην αναπαράσταση του επικού, σκανδιναβικού θρύλου. Τεράστια, αχανή CGI σκηνικά, τονισμένα όμορφα από το converted 3D, που συνθέτουν το απαραίτητο φόντο δράσης του Θωρ και της ομάδας του, με απίθανες λεπτομέρειες που κόβουν την ανάσα και μονομιάς χορταίνουν το μάτι, το απαιτητικότερο των οργάνων. Το δεύτερο μέρος, που κατά βάση εκτυλίσσεται στην Γη, στερείται αυτού του εντυπωσιασμού στο βάθος πεδίου, μεταφέροντας τον όμως σε πρώτο πλάνο, εκεί που λαμβάνουν χώρα οι σώμα με σώμα μονομαχίες των τιτάνων. Όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο στο εισαγωγικό επεισόδιο κάθε Marvelικού πρωταγωνιστή, δεν δίνεται τόση σημασία στον βασικό αντίπαλο, αλλά στο φτιάξιμο της κεντρικής φιγούρας, που άπαξ και πετύχει, αυτό αμέσως θα σημάνει και πολλά πολλά σίκουελς.

Για πες: Από μια τέτοια άρτια παραγωγή, που δεδομένα θα παίξει για βδομάδες στο τοπ του Box office, μέγας θριαμβευτής αναδεικνύεται ο Chris Hemsworth, που βλέπει το σταρικό του επίπεδο να εκτοξεύεται στα ύψη, ενόψει μάλιστα των εξίσου απαιτητικών Avengers που ακολουθούν. Από την άλλη μεριά, μέτρια η επιλογή της οσκαρούχας Portman, που απλώς αρκείται στην απεικόνιση της άνευρης, συνεσταλμένης κοπελίτσας, αφού περπατώντας δίπλα στον θηριώδη μπρατσαρά, με τους αμέτρητους κοιλιακούς μύες, μοιάζει με παιδάκι που έχει χάσει το δρόμο του. Προσωπικά θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη πως στο δεδομένο επόμενο μέρος, πολύ δύσκολα θα επιστρέψει η Natalie στον συγκεκριμένο ρόλο, κάτι που δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν, εφόσον τα πάντα, παντελώς αβανταδόρικα, περνούν από το χέρι του Αυστραλού, αφού γίνεται ένα με τον ατρόμητο Θωρ. Που για να σε προετοιμάσω εκτός από το απαράμιλλο σθένος στον πόλεμο, θα σου βγάλει σε δυο τρεις περιπτώσεις κι ένα χιουμοριστικό ταμπεραμέντο, με τις άτσαλες, γκροτέσκες, καθαρόαιμα γοτθικές κινήσεις του, που σίγουρα θα σου φτιάξει αστεία διάθεση, σπάζοντας τρόπον τινά, το ακατάπαυστο, γεμάτο ένταση τέμπο...






Στις δικές μας αίθουσες, 28 Απριλίου 2011 από την UIP


Rewind /// Trailer - Thor

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική