Το Λουλούδι της Ερήμου

της Sherry Horman. Με τους Liya Kebede, Sally Hawkins, Anthony Mackie, Timothy Spall

Άστρο λαμπρό την οδηγεί
του zerVo

Δώδεκα χρονών ήταν η Γουόρις, όταν κατάφερε να αποδράσει από τα τσαντίρια καταμεσής της αφρικανικής ερήμου, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της και αντιδρώντας στην εντολή της οικογένειας, που ζητούσε να την παντρέψει με ένα γέροντα της φυλής. Τώρα περιφέρεται ξυπόλητη και πεινασμένη στους υγρούς δρόμους του Λονδίνου, αναζητώντας ένα ξεροκόμματο μήπως και συνεφέρει την πείνα της. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η βάση της εκπληκτικής πραγματικά ιστορίας της Γουόρις Ντίρι, της γυναίκας που αφήνοντας πίσω την ξηρασία και την μιζέρια της πατρίδας της, της Σομαλίας, βρέθηκε να λάμπει πάνω στις διεθνείς πασαρέλες, ως ένα από τα διασημότερα τοπ μόντελ του κόσμου. Διαδρομή στρωμένη με αμέτρητα αγκάθια, αφού πριν την ανακαλύψει ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους μόδας να σφουγγαρίζει τα πλακάκια ενός φαστ φουντ, η Ντίρι είχε να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της φαμίλιας, την απαξίωση των αναδόχων που την πήραν για παραδουλεύτρα, την αγωνία για το τι συμβαίνει πραγματικά στον τόπο της μετά την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της βιογραφίας του πασίγνωστου μοντέλου, αφορά στην μάχη που έδωσε ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, ενάντια στο αποτρόπαιο έθιμο της κλειτοριδεκτομής, που συναντάται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αιματηρή και επίπονη διαδικασία που και η ίδια γνώρισε, σε πολύ μικρή ηλικία. H ταινία Desert Flower, που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ που η ίδια συνέγραψε, αφηγείται ολόκληρη την πορεία της από το δράμα στην απόλυτη καταξίωση. Καταστάσεις που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις και που επιδεικνύουν απίστευτο θάρρος από ένα κοριτσάκι, που αρνήθηκε να αφεθεί στην μοίρα που άλλοι είχαν επιλέξει για εκείνη. Με ένα φωτεινό άστρο να συνοδεύει κάθε της βήμα, η Γουόρις, θα εγκαταλείψει πίσω της το ζοφερό παρελθόν, κοιτάζοντας μόνο μπροστά, ξέροντας πως η τύχη της θα της χαμογελάσει πλατιά.

Για πες:
Περισσότερο τηλεοπτική παραγωγή, παρά μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική πρόταση, μου θύμισε
το φιλμ που υπογράφει η Sherry Horman, κινούμενη με γερμανικά κεφάλαια και χρησιμοποιώντας διάσημους Βρετανούς ηθοποιούς για να γεμίσει το καστ. Ομάδας που ηγείται η - επίσης μοντέλα - Liya Kebede, με μηδενική έως τώρα ερμηνευτική προϊστορία, γεγονός που περιορίζει την παρουσία της σε τραβηγμένες πόζες, παρά σε εκφραστικές στιγμές, με το βάρος να πέφτει στην σαφώς εμπειρότερη περιφέρεια που συνθέτουν με ένα κάποιο χιουμοριστικό στιλ, οι ικανοί ρολίστες Timothy Spall (ο φωτογράφος σκάουτερ), Juliet Stevenson (η ιμπρεσάριος) και Sally Hawkins (η Μαντόνα συγκάτοικος). Σε γενικές γραμμές δεν έχουμε να κάνουμε παρά με ένα τυπικότατο biobic, αφηγηματικού χαρακτήρα, με ουκ ολίγα φλάσμπακ και αναμνήσεις, που σχεδόν αγιοποιεί την μορφή μιας δυναμικής γυναίκας, που εκμεταλλεύτηκε την τεράστια φήμη της, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.




Στις αίθουσες 11 Μαρτίου 2010 από την Filmtrade

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική