Μεταφυσική Δραστηριότητα

του Oren Peli. Με τους Katie Featherston, Micah Sloat

The Big Chill
του zerVo
Καθόμουν και μετρούσα πόσα ψέματα άκουσα από το αναμφίβολα υπέρ-επιτυχημένο προμόσιον του Paranormal Activity. Το πιο βαρύγδουπο είχε να κάνει με την πομπή της Paramount, που το διένειμε και το τελάλησε σαν το πιο τρομακτικό φιλμ όλων των εποχών. Ε, κάτι τέτοιο δεν είναι με τίποτα! Το πιο αρνητικό το βρήκα στην αντιστοίχηση με το προ δεκαετίας Blair Witch Project, εξαιτίας της ομοιότητας τους στην τεχνική λήψης. Έγκλημα, μιας και εκείνη η ανοησία - που αυτή και αν είχε διαφημιστεί τότε - μπροστά στο παρόν θρίλερ, φαντάζει σαν παρείστικη κομεντί. Να σου πω και το πιο αστείο αν παρακολούθησες κι εσύ το εμπνευσμένο τρέιλερ? Όσα σου έδειξαν από τις αντιδράσεις του κοινού που το πρωτοπαρακολούθησε, είναι ρεαλιστικά και ακριβώς έτσι θα νιώσεις κι εσύ, γουρλώνοντας τα μάτια στην μεγάλη οθόνη. Το ψέμα, ή καλύτερα η απόκρυψη της αλήθειας, είναι που κανείς δεν έδειξε την αντίδραση του θεατή, όταν γύρισε σπίτι του, ξάπλωσε στο κρεβάτι του, έκλεισε το πορτατίφ και...σιγά μην κοιμήθηκε!


Τρία χρόνια τα έχουν η Κάιτι με τον Μίκα και ήρθε η ώρα να συζήσουν στην πολυτελή μεζονέτα που διάλεξαν στα προάστια του Σαν Ντιέγκο. Μόνο που το σπίτι εκτός από τους δύο ερωτευμένους νέους, κατοικείται και από στοιχειά, που υπόσχονται να κάνουν την ζωή τους κόλαση. Υπάρχει μια διασκεδαστική νότα όσο η ταινία εξελίσσεται και τα φαντάσματα κάνουν μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο έντονη την παρουσία τους. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αντίδραση των πρωταγωνιστών στην ύπαρξη μιας μεταφυσικής δύναμης στο χώρο τους. Αμφότεροι δείχνουν να θέλγονται από αυτή, παρότι φοβούνται υπερβολικά. Η πιτσιρίκα, από το πρώτο βράδυ δείχνει πανέτοιμη να εγκαταλείψει τη στοιχειωμένη οικία, μα κάθε νύχτα - που τα φαινόμενα παίρνουν μπρος - είναι η πρώτη που θα ξαπλώσει, για να τα νιώσει κατά την διάρκεια του ύπνου. Εκείνη νομίζει πως με το Άγιος ο Θεός, τα πνεύματα θα πουν αντίο, αναζητώντας αλλού στέγη. Μάταια... Όσο για τον αρραβωνιάρη, αυτός κι αν είναι στον κόσμο του, αφού για να δώσει μια σαφή ορθολογική εξήγηση στους αναίτιους (αρχικά) θορύβους που ακούγονται ολονυχτίς, θα αγοράσει μια φορητή κάμερα, για να καταγράφει όλη την δραστηριότητα που συμβαίνει στο 2χ3 υπνοδωμάτιο. Αν δεν το έκανε βέβαια, δεν θα είχαμε και ταινία, μιας και τα πάντα από όσα εκτυλίσσονται στον φοβιστικό καμβά του Paranormal, έχουν τραβηχτεί με τον φακό της.

Για πες: Δεκαπέντε χιλιάρικα. Σε δολάρια μάλιστα. Ακριβώς τόσο κόστισε στον Oren Peli συνολικά η ταινία του, που γύρισε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το αν τα έφερε πίσω στην τσέπη του, δεν γίνεται καν λόγος, αφού χάρη σε μια υπέροχη διαφημιστική καμπάνια που χρησιμοποίησε τόσο το ίντερνετ όσο και το video on demand, το φιλμ πρέπει μέχρι τώρα να το έχουν δει περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους. Αξίζει τον κόπο? Ούτε κουβέντα να γίνεται. Ο Ισραηλινός για να προκαλέσει τον φόβο, χρησιμοποιεί μεθόδους παλιάς εποχής, όχι εφετζίδικα ξεκοιλιάσματα και τα συναφή. Ποδοβολητά, σκιές, πόρτες που ανοιγοκλείνουν, φωτιές, φώτα και τηλεοράσεις που αναβοσβήνουν. Το ανατριχιαστικό σκηνικό λειτουργεί επαναλαμβανόμενα, αλλά βαθμηδόν αυξάνει ένταση, ανεβάζοντας συνάμα και το τρομακτικό θερμόμετρο. Η πανέξυπνη κίνηση του Peli όμως, είναι η ύπαρξη ενός απόλυτα καθημερινού ντουέτου στο επίκεντρο της ιστορίας, με συνέπεια όποιος παρακολουθεί τις περιπετειώδεις βραδιές τους στο καταραμένο δωμάτιο, να μπαίνει με ευκολία στις...πυτζάμες τους. Ταυτόχρονα όμως δίνει κι ένα ηθικό δίδαγμα σε όλα τα εκκολαπτόμενα ζευγάρια, που μόλις τώρα ξεκινούν να κτίσουν το σπιτικό τους, γύρω από τις αντιξοότητες - εδώ συμβολίζονται με τα πνεύματα - που θα αντιμετωπίσουν στην καινούργια τους ζωή. Αν η αγάπη και η σύνεση επικρατήσουν, τότε ακόμη και το μεγαλύτερο διαόλι, θα τους αφήσει ήσυχους στην ηρεμία τους. Αν όμως στην ψυχραιμία δώσει την θέση της η παράνοια, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ίσως και θανατηφόρο...




Στις αίθουσες 5 Νοεμβρίου από την Village


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι καταλαβαίνω, το Paranormal Activity είναι στο στυλ του Hitchcock. Πολύ ενδιαφέρον! Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω βαρεθεί τα θρίλερ που για να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα βασίζονται σε αηδιαστικές σκηνές. Θα το δω σίγουρα!

Unknown είπε...

Μη μιλάς για αηδιαστικές σκηνές, πριν μερικές μέρες είδα το SAW και πραγματικά αηδίασα!! Δεν είχε τίποτα εκτός από πολύ αίμα. Κάτι ταινίες όπως το Paranormal Activity σε τρομάζουν πραγματικά γιατί σε βάζουν σε ένα περίεργο κλίμα!! Ειδικά μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του cinema με τους γύρω σου να πετάγονται από τον φόβο τους είναι ότι πρέπει !!

Ανώνυμος είπε...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική