The Maiden Heist

του Peter Hewitt. Με τους Morgan Freeman, Christopher Walken, Marcia Gay Harden, William Macy

Παρέλαση Όσκαρς...
του zerVo
Αυτή κι αν είναι παρέλαση Οσκαρούχων! Ένα καστ που θα ζήλευαν ακόμη και πανάκριβες παραγωγές, συνυπάρχει σε μια μέτριου προϋπολογισμού κωμωδία, που όμως δεν φείδεται διόλου χιουμοριστικής έμπνευσης, σαν το The Maiden Heist. Η βασική ατυχία της ταινίας έχει να κάνει με εξωγενείς παράγοντες όπως τα οικονομικά προβλήματα της διοργανώτριας Yari Films, που δεν έχει καταφέρει να πετύχει την διανομή της στην Αμερική και κατ επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιθανολογώ πως χάρη των δυσμενών συνθηκών, θα οδηγηθεί κατευθείαν στο βίντεο, παίρνοντας μια στάμπα αποτυχίας, που δεν της αξίζει επ ουδενί, μιας και με την υπόθεση της ερασιτεχνικής ληστείας που διοργάνωσαν οι μεσήλικοι πρωταγωνιστές, προσωπικά καταδιασκέδασα...


Το μουσείο της Νέας Υόρκης, παίρνει την απόφαση να μεταφέρει τα εκθέματα του στην μακρινή Δανία, γεγονός που θα στενοχωρήσει τρεις από τους φύλακες, που έχουν δεθεί συναισθηματικά με αυτά. Μοναδική λύση, για να αποφύγουν την απώλεια, να διοργανώσουν μια ληστεία, ώστε να κάνουν δικά τους τα ανεκτίμητα έργα τέχνης, για πάντα. Η πρώτη έκπληξη δημιουργείται μόλις ολοκληρώνεται η μελέτη των χαρακτήρων που συνθέτουν την ομάδα δράσης, σε συνάρτηση με το ύφος που έχουν φτιάξει στο παρελθόν τους εκείνοι που τους ερμηνεύουν. Εμπνευστής του κόλπου, ένας συνεσταλμένος φύλακας λίγο πριν περάσει το κατώφλι της συνταξιοδότησης, με συμβία ελαφρώς καταπιεστική, που τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει μυριάδες ώρες μπροστά στον λατρεμένο του πίνακα. Αυτός είναι ο Christopher Walken... Κύριος οργανωτής και εκτελεστής του σχεδίου, ο ρεπουμπλικάνος πρώην κομάντο, που θα έκανε τα πάντα για να μπορεί να αγγίζει καθημερινά το μπρούτζινο άγαλμα του σωματώδη παλαιστή. Αυτός είναι ο Will Macy... Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του τιμ, που θα κάνει και ο ίδιος μέρος της βρώμικης δουλειάς, ο θηλυπρεπής σεκιούριτι, που για δεκαετίες σχεδίαζε κατ οίκον, ανάμεσα σε δεκάδες γάτες, το αντίγραφο του αγαπημένου του σχεδίου. Όσο και αν δεν θέλεις να το πιστέψεις, αυτός είναι ο Morgan Freeman..!

Για πες: Αυτή η απομυθοποίηση των παλιότερων, σκληροτράχηλων πολλές φορές, κοστουμιών που έχουν φορέσει στο παρελθόν οι τρεις σπουδαίοι ρολίστες, είναι το στοιχείο που με γοήτευσε στο πόνημα του Peter Hewitt, προκαλώντας μου μια έντονα εύθυμη διάθεση, πέραν των κωμικών γκαγκς της υπόθεσης. Ενός σεναρίου που ξεχειλίζει από αφέλεια, προκειμένου η τρόικα να επιτύχει τον τελικό της σκοπό, ειδικά στο μετριότερο δεύτερο μισό της εκτέλεσης, παρά στο εμπνευσμένο πρώτο της εκπόνησης της διάρρηξης. Κερασάκι στην τούρτα των ξεχωριστών ερμηνειών, η παρουσία της εξίσου αγαπημένης - και φυσικά οσκαρούχας - Marcia Gay Harden, σε έναν ρόλο (της νευρωσικής συζύγου) που περνά ανεκμετάλλευτος στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, επανεμφανιζόμενος στο φινάλε, που το σλάπστικ κι ο σουρεαλισμός βασιλεύουν. Κι επειδή είναι σπάνιο να πετύχεις ξανά τόσο ταλαντούχα συνύπαρξη Ηθοποιών (με το Η κεφαλαίο) θα σου πρότεινα να μην χάσεις το Maiden Heist σε οποιαδήποτε μορφή του. Ακόμη και οι τρυπούλες στην εξέλιξη του, θα σου φανούν αρκούντως διασκεδαστικές.




Στις αίθουσες t.b.a.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική