Αναμφισβήτητα πρέπει να ήταν η πιο προβλέψιμη τελετή βράβευσης στην ιστορία του θεσμού. Τα φαβορί επικράτησαν με χαρακτηριστική ευκολία σε κάθε κατηγορία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Lebanon, του ισραηλινού φιλμ, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα άρμα μάχης. Δεν ξεσηκώθηκε εν ολίγοις τυχαία ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της - κοντινής μας σε πάρα πολλά, εκτός από ένα - χώρας που εκστράτευσε στο Λίντο, με μοναδικό σκοπό να σηκώσει το βαρύτιμο έπαθλο. Από την πρώτη κιόλας ημέρας προβολής του πάντως το φιλμ του Samuel Maoz, ήταν μακράν το επικρατέστερο να κερδίσει την σημαντικότερη διάκριση της 66ης Μόστρα. Όπως ακριβώς έγινε και με τον runner up της φετινής διοργάνωσης, που είναι βεβαίως η Ιρανή Shirin Neshat, που με το - Γερμανικής κοπής - γεμάτο αλληγορίες Women Without Men, που μιλά για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ολόκληρο το κοινωνικό πλαίσιο στις γυναίκες στην πατρίδα της, συγκίνησε άπαντες, με συνέπεια να κερδίσει το Ασημένιο Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας. Αντιστοίχως το χάλκινο μετάλλιο - βραβείο επιτροπής - πήγε και πάλι στη Γερμανία και στον αγαπημένο όλων των φεστιβάλ Fatih Akin και στο Soul Kitchen του.

Στις ερμηνείες μπορώ να πω πως χάρηκα λίγο, μιας και το ανδρικό βραβείο πήρε ο Colin Firth, για τον ρόλο που έπαιξε στην ταινία A Single Man του Tom Ford και ο λόγος είναι πως ο συμπαθής Βρετανός, παρότι το πάλευε για καμιά εικοσαριά χρόνια, ποτέ δεν είχε φτάσει σε τέτοια καταξίωση. Αντίστοιχα η Ksenia Rappoport, γνωστή και μη εξαιρετέα από σωρεία ιταλιάνικων ρομάντζων όπου έχει πρωταγωνιστήσει, πήρε τελικά κι αυτή το βραβείο της - προσωπικά έχω εκτιμήσει αρνητικά στο παρελθόν τις δυνατότητες της κι έτσι πιστεύω πως το βραβείο πήγε στην διοργανώτρια χώρα ψιλοχαριστικά - για την συμμετοχή της στο φιλμ La Dopppia Ora, του Giuseppe Capotondi. Το βραβείο της πιο ελπιδοφόρας ερμηνείας του φεστιβάλ - τιμή που φέρει το όνομα του Marcello Mastroianni - πήρε η νεαρή Jasmine Trinca, για όσα όμορφα υποδύθηκε στην δημιουργία του Michele Placido, Il Grande Sogno. Τέλος, το βραβείο για το καλύτρερο σενάριο, πήγε στην Αμερική και τον Todd Solondz για το Life During Wartime, ενώ διόλου παραπονεμένο δεν έφυγε από την λαγκούνα, το υψηλού μπάτζετ Mr.Nobody του Βέλγου Jaco Van Dormael, που απέσπασε τον τίτλο της πιο ολοκληρωμένης τεχνικά δημιουργίας.

Το καλύτερο μου όμως, ίσως και η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, υπήρξε η τιμητική απονομή, για την προσφορά του στο σινεμά, στον Sylvester Sly Stallone, τον πιο σπουδαίο action performer όλων των εποχών και φυσικά αναντικατάστατο., από τους γλυκανάλατους σημερινούς. Ελπίζοντας αυτή η διάκριση, να του δώσει ώθηση για να συνεχίσει, ακόμη και αν τα χρόνια έχουν πέσει βαριά στα μπράτσα...