Transformers: Η Εκδίκηση των Ηττημένων

του Michael Bay. Με τους Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, John Turturro.

The Empire Strikes Back...
του zerVo
Πρέπει να παραδεχτώ, πως άσχετα από το ορμητικό δεδομένο της εμπορικής απήχησης του σχεδίου Transformers, η γενική συμπεριφορά του προμόσιον, να συσχετίσει το δεύτερο επεισόδιο της μάχης των εξωγήινων ρομπότ επί γης, με το αντίστοιχο σίκουελ του Πολέμου των Άστρων, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Από το πλοτ, μέχρι τον τίτλο, όλα κατεύθυναν το μυαλό προς την Αντεπίθεση της Αυτοκρατορίας, που με διαλυμένο το γόητρο από την ήττα του πρώτου μέρους, θα επιχειρήσει να πάρει το αίμα της πίσω με κάθε δυνατό τρόπο. Και να σου πω κάτι? Σε γενικές γραμμές το Revenge Of The Fallen, ακολούθησε πιστά αυτή τη γραμμή και στην διάρκεια του, επιζητώντας λίγη ώθηση από το καλύτερο τεύχος της εξαλογίας του Star Wars. Φυσικά και τα μεγέθη είναι διαφορετικά, φυσικά και ο θρύλος δεν είναι παρόμοιας αξίας, φυσικά και ο Bay δεν είναι Lucas. Υπάρχει όμως ένα σημείο που οι Transformers κερδίζουν κατά κράτος, όποιον επιχειρήσει να τους κοντράρει. Τέτοια ειδικά εφέ, πίστεψε με, δεν τα έχεις ξαναδεί ποτέ και πουθενά...


Μαραζωμένοι από τον διασυρμό που τους επιφύλασσαν οι Ότομποτς επί γήινου εδάφους και με το πρωτοπαλίκαρο Μέγκατρον να κείτεται νεκρός στον πυθμένα του ωκεανού, οι Ντισέπτικονς, αναζητούν τρόπους εκδίκησης, ελπίζοντας πως θα είναι εκείνοι οι πρώτοι, που θα ανακαλύψουν το Μάτριξ που χαρίζει την παντοδυναμία. Για ακόμη μια φορά όμως, η απαίτησή τους διασταυρώνεται με τον παρορμητικό νεαρό Σαμ Γουιτγουόκι, που οσονούπω ξεκινά την πρώτη του χρονιά ως φοιτητής... Αν μπορώ να αποδώσω έναν πρώτο χαρακτηρισμό για την δεύτερη κινηματογραφική επίσκεψη των Transformers, αυτός είναι o χορταστικός. Το μενού που προσφέρει ο Michael Bay, γνωστός φανφαρόνος και φανατικός υποστηρικτής του πομπώδους ύφους, είναι το λιγότερο λουκούλλειο, σε τέτοιο βαθμό, που κανά μισάωρο πριν την εκπνοή να χρειάζεσαι ένα δίλιτρο σόδας, για να μπορέσεις να καταπιείς και το αποθεωτικό επιδόρπιο. Μάλιστα, δίχως να αρκείται στην δράση, την περιλούζει - ειδικά στο πρώτο μισό, το ζήτημα καταντά μέχρι και ενοχλητικό - με απίστευτες δόσεις κεφιού, ώστε να νομίζεις πολλές φορές πως παρακολουθείς κωμωδία. Άλλοτε αυτό το στοιχείο αφορά στα δύο νεαρότερα Ότομποτς που μαλώνουν σαν τα μωρά παιδιά, άλλοτε στις παράξενες αντιδράσεις του Σαμ, μπροστά στο συμφοιτηταριό κι άλλοτε έχει πιο ερωτικό χαρακτήρα, που συμπέφτει φυσικά με την είσοδο στο πλάνο της επίσημης αγαπημένης, ώστε να οδηγηθούμε σε εκρήξεις ζηλοτυπίας.

Μιλώντας για την official μνηστή του Γουιτγουόκι, πρέπει να πω πως η Megan Fox, αποτελεί ένα ειδικό κεφάλαιο από μόνη της, στην εξέλιξη του φιλμ. Με σαφώς αναβαθμισμένο ρόλο, χρονικά και σεναριακά, η εικοσιτριάχρονη καλλονή, είναι αυτό που θα σου μείνει περισσότερο από το καστ, κυρίως λόγω αυτού του σούπερ-σέξι συνδυασμού μίνιτζιν και καμπόικης μπότας, που κυριολεκτικά έχει τρελάνει το σύνολο του αμερικάνικου (και όχι μόνο) πληθυσμού. Ο LaBeouf σωστά στημένος, πολύ πιο έμπειρος από την πρώτη του φορά, έχει εμπεδώσει πια το μάθημα, πως πάνω του κτίζονται ακριβά μπλοκμπάστερς και γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσει τα μέγιστα. Ο πιτσιρικάς είναι διάνοια και τις ευκαιρίες τις αρπάζει από τα μαλλιά. Ειδικά εδώ, που κατά 99 τοις 100, τα πλάνα είναι κτισμένα σε κομπιούτερ, ο "Σαμ", ως ο σταρ της ιστορίας δείχνει πως όλα μοιάζουν φυσικά γι αυτόν.

Για πες: Ας μην γελιόμαστε όμως. Αν υπάρχει πραγματικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση Transformers, αυτός δεν έχει ανθρώπινη μορφή. Είναι τέτοια η τελειότητα απεικόνισης των μηχανών, ειδικά στο κομμάτι της κίνησης, από το πιο μινιμάλ αραχνοειδές, μέχρι το θηριώδες Devastator, που λες χαλάλι στο δεκάρικο που θα δώσω για να παρακολουθήσω το υπέρτατο μακελειό. Έναν πόλεμο, ανάμεσα στα εξωγήινα μεγαθήρια, που δεν στέκεται απλά στην τέλεια εφετζίδικη αναπαραγωγή της πάλης των κονσερβοκυτίων, αλλά έχει μια δυνατή σεναριακή βάση - καλά όχι την ανεπανάληπτη του Darth Vader και των συν αυτώ - που υπόσχεται όχι μόνο ένα αξιόλογο δεύτερο επεισόδιο, αλλά και περαιτέρω συναρπαστικές και με λόγο ύπαρξης συνέχειες.




Στις αίθουσες 25 Ιουνίου από την U.I.P.

Trailer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική