By Takis Garis





Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο
( Σικάγο 1η Μάη 1886. 80.000 εργάτες διαδηλώνουν μαζί με τις οικογένειές τους στη Haymarket. 1.350 αστυνομικοί. Έκρηξη βόμβας και άγριο πογκρόμ με άγνωστο ως σήμερα αριθμό θυμάτων.)

(Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ 1936.Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου, μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της.Γύρω της καὶ πάνω της, βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν - τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν. Ἐκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της):

Ἐμεῖς ταγίζουμε ζωὴ στὸ χέρι: περιστέρι,
κ᾿ ἐμεῖς οὔτ᾿ ἕνα ψίχουλο δὲν ἔχουμε στὸ χέρι.
Ἐμεῖς κρατᾶμε ὅλη τὴ γῆς μὲς στ᾿ ἀργασμένα μπράτσα
καὶ σκιάχτρα στέκουνται οἱ Θεοὶ κι ἀφέντη ἔχουνε φάτσα.
(Επιτάφιος – Γ. Ρίτσος)

"Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος"
(Το σημείωμα του Νίκου Μαριακάκη, ενός από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστημαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν 1η Μάη 1944.)

"Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας"
(Αλέκος Παναγούλης. Ο ήρωας της αντίστασης κατά της Χούντας, σκοτώνεται σε «τροχαίο», 1η Μάη του 1976)

"Γνωστοποιούμεν εις την κυβέρνησιν ότι ημείς θα εξακολουθήσωμεν τους αγώνας διά να κατοχυρωθή η Eιρήνη εις τον κόσμον…"
(Γρηγόρης Λαμπράκης, από ομιλία του στη Βουλή. Μάης του 1963. Έχει ήδη ξεσηκώσει τα πλήθη με την παρουσία του στις εκδηλώσεις της Αριστεράς για την Πρωτομαγιά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στις 22 του ίδιου μήνα δολοφονείται από τον Εμμανουηλίδη, με το γνωστό τρίκυκλο μπρος στα μάτια της πανταχού «απούσας» ΕΛ.ΑΣ.)

O H1N1 είναι η γρίπη των γουρουνιών. Μια πρέζα από κοινό γρίπωμα που την πιάνεις στον αέρα, μια τζούρα ακόμα από εκείνη των πουλιών (βάρδα μην σου πέσει κουτσουλιά, λεφτά πάντως δε θα πάρεις) και δύο μέρη από χοίρο ελεγχόμενης βοσκής. Από ένα γρήγορο poll σε συγγενοφίλους ανακάλυψα (τρέμε Μάκη) ότι όποιος ταξιδέψει Μέχικο όλο και κάτι αρρωστημένο θα ψωνίσει: Από χαλασμένο έντερο μέχρι εμπύρετη επιληπτική κρίση. Ωραίες εικόνες. Σα τη δήλωση του παναξίως πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης Θανάση Γιαννακόπουλου που μοίραζε συγχαρητήρια ήδη μετά τον grande guignole ημιτελικό-ματς της χρονιάς για την ευρωλίγκα μεταξύ των απαιωνίων: Ζήτω οι οπαδοί μας και οι Αφοί Αγγελόπουλοι (όσο παραμένουν δευτεράντζες βεβαίως κι εννοείται). Και το γίδι ο Παπαλουκάς να μασάει οπαδικό ταραμά μη παραλείποντας να υποστηρίξει την πρώην του ομάδα, την ελληνικότατη...Τσε - Ες– Κα Μόσχας φυσικά. Να τα ηθικά διλήμματα και οι Κρυφές Πληγές του Καραμανλή στη φάτσα-φόρα. Με τον το-τελευταίο-χαμένο-σουτ-χάρισμα-δικό-σου-βάζελο (τέζα ο καμπούρης και πράσινη ξανά η Ομόνοια Alexanderplatz) ή τον Πούτιν είμαι την Κυριακή; Αφιερωμένο σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες...

Αυτούς που τρώνε χοιρινό μετά μανίας (με κορυφαίους τους βρώσκοντες σύγλινον Μάνης σε ομελέτα χωρίς τριγλικεριδικό γυρισμό). Αυτούς που κηνηγούν Λαμπράκηδες και Παναγούληδες κάνοντας οχτάρια ανάμεσα σε αναποδογυρισμένες ζαρντινιέρες. Τους άλλους (μας) που λοιδωρούν(με) την αριστερά και συνδέουμε την Πρωτομαγιά με χαμομήλια και μαργαρίτες, το κέλτικο Μπελτέιν και τη Νύχτα του Walpurgis, ενώ ο μόνος Καλλέργης που ξέρουμε είναι ο (σπουδαίος) επίγονος - τχης Φον Έρχαρτ στο Νησί των Γενναίων κι όχι ο (μέγιστος) πρόγονος Σταύρος την 1η Μάη 1894. Τους παράλλους που όταν ακούν Ζ καταλαβαίνουν το σημάδι του Ζορό. Είναι πολλοί δαύτοι - κοντά όσοι γεννήθηκαν από το ’70 και μετά και δεν έχουν διαβάσει Β.Βασιλικό και δεν έχουν δει Κ. Γαβρά και η μόνη γνώμη που έχουν για Καβάφη – Ρίτσο – Τσαρούχη- Χατζηδάκι είναι αυτή που σχετίζεται με το φρούτο που παράγει αφειδώς η Καλαμάτα.


Τους αποκείνους που ψάχνουν για εθνικά θέματα κάτω από το καπάκι της λεκάνης του πολυτελούς τους λουτροκαμπινέ. Που εξαντλούν φιλμικώς την πατριωτική τους ευαισθησία μεταξύ μπουνταλάδικου πολίτικου μουσακά και ενοχικής ρομαντζάδας γραικής πόρνης. Μούρλια γεύση. Τους χατζη-τέτοιους που ενώνουν λαούς με ξέχειλα κίβδηλες υπόσχεσες και τους χατζιαβάτες που τους διχάζουν με χάρτες σημαδεμένους με αλλότρια – «δικά μας» εδάφη που ονειρεύουνταν χιλιάδες χρόνια πριν. Τους καναδυό από εσάς που με αποθυμήσατε, κατά το «μετά από απαίτηση πολλών χρηστών του internet» - έτσι για να ριγήσουμε ανενδοίαστα, ξοφλώντας την ιερή δέσμευση προς το μέγιστο αθλητικό ιδεώδες που προστάζει μέσα από το πανάρχαιο εκείνο γνωμικό:

“Ποδόσφαιρο είναι αυτό το άθλημα το οποίο παίζεται από 22 αθλητές που τρέχουν πίσω από ένα τόπι, σκοράρουν έξι γκολ σε 95 λεπτά, άλλα 2 στην παράταση, άλλα 29 στα πέναλτι και στο τέλος κερδίζει ο Ολυμπιακός, με 9 παίκτες και γκολ του Νικοπολίδη”
(Garis Lineker)

O H1N1 είναι η Swine influenza (η επονομαζόμενη και swine flu, pigfluenza, hog flu ή pig flu). Απαρτίζεται από 1 μέρος ανθρώπινο, 1 πτηνού και 2 γουρουνίσια. Σα το Wolverine. Μεταλλαγμένο υποπροϊόν των ορίτζιναλ Μεταλλαγμένων Χ-Μen, χωρίς ιδεολογικό στίγμα, δίχως να απαντά καν στα στοιχειώδη υπαρξιστικά ερωτήματα ως υποτιθέμενος προπομπός. Δυστυχώς όλα τα γουρούνια δεν έχουν την ίδια μούρη. Υπάρχουν κι εκείνα τα ιογενή αφάγωτα, τα ολοσχερώς αχώνευτα, τα καταδικασμένα να διασπείρονται ασύστολα σε μια πανδημία χωρίς αντίδοτο. Εκείνα που ποντάρουν στα 2 (και λίγα λέω) μέρη χοιρινά μυαλά που κρύβουμε επιμελώς εντός της γουρουνοκεφαλής μας. Είναι τα Μεταλλαγμένα Γουρούνια - Δολοφόνοι.

Καλή μας Όρεξη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική