Όταν αυτό που διαβάζεις το υπογράφει ο φανατικότερος οπαδός του έργου του Johnnie To, από το Μακάο και δώθε, μην δίνεις και μεγάλη σημασία, υπάρχει προκατάληψη! Ο άνθρωπος που κάνει ταινίες όλα μου τα σεναριακά όνειρα και που δεν έχει αφήσει την τελευταία δεκαετία ούτε μισό φεστιβάλ στην γηραιά που να μην επισκεφτεί, μόλις μια εβδομάδα πριν ρίξει στην φόρα την καινούργια του δημιουργία με τον τίτλο Vengeance, την παρουσιάζει στις Κάννες, ελπίζοντας σε μια καλύτερη εμπορική αντιμετώπιση. Kαι είναι αλήθεια πως ο Χονγκονγκέζος, πέρα από την πατρίδα του δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά στα box office. Βέβαια εδώ παίζει τα ρέστα του, αφού στην γνώριμη ομάδα των ηθοποιών - συνεργατών του (και Yam και Wong και Siu) προστίθεται ακόμη ένας Τζόνυ, ο εθνικός ροκ σταρ της Γαλλίας, αξιότιμος κύριος Hallyday!

"Ήταν μια υπέροχη εμπειρία να συνεργαστώ με έναν τόσο φημισμένο σκηνοθέτη όπως ο To" είναι τα πρώτα λόγια του Γάλλου, που κρατά τον βασικό ρόλο του πρώην εκτελεστή, που επιστρέφει στην δράση, απλά και μόνο για να εκδικηθεί τους φονιάδες της κόρης του. "Όταν έφτασα στο Χονγκ Κονγκ ήμουν σαν χαμένος, χωρίς να μιλάω την γλώσσα και να πρέπει να γίνω κατανοητός στους ντόπιους που μιλούν μονάχα Μανδαρίνικα ή Καντονέζικα. Αυτό με βοήθησε πολύ στην απόδοση του ήρωα μου, μιας και ο ίδιος νιώθει το ίδιο χαμένος όταν φτάνει στην Κίνα. Ήμουν περικυκλωμένος από μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική από την ευρωπαϊκή κι έπρεπε να καταλάβω ποιες είναι οι συνήθειες των κατοίκων, να τους γνωρίσω καλύτερα. Θέλω να το ξανακάνω, μάλλον πάλι με τον Johnnie..."

Ο Το, επίσημος μετά από τόσες ταινίες πια, διάδοχος του Melville, είναι και ο ιδανικός για να μιλήσει για τον σπουδαίο Γάλλο κινηματογραφιστή: "Για μένα το Vengeance μπορεί με άνεση να δώσει στο κοινό κάποια γεύση από το τις ταινίες του Melville. Είναι μια ταινία που έχει στο επίκεντρο της έναν εκτελεστή, δεν υπάρχουν πολλοί διάλογοι, οι χαρακτήρες κρύβουν συναίσθημα και ρομαντισμό και βεβαίως του καστ ηγείται ένας Γάλλος ηθοποιός. Πιστεύω πως το συγκεκριμένο φιλμ, συνθέτει μια πρώτης τάξης συνδεσμολογία, του Γαλλικού με το σινεμά του Χονγκ Κονγκ!" Φυσικά στην Ελλάδα θα περιμένουμε την Εκδίκηση μονάχα στο βίντεο όπως συνήθως...