Μα επική ιστορική ταινία εποχής στις Κάννες? Κι όμως, γίνονται πολλές φορές και αυτές οι εκπλήξεις ειδικά από την στιγμή που μια τέτοια - ακριβή - παραγωγή υπογράφεται από τον Ισπανο-χιλιανό Alejandro Amenabar, που καθώς φαίνεται συγκινήθηκε από το μικρό του όνομα και μεταφέρει την δράση της ιστορίας του στην Αιγυπτιακή πόλη που ίδρυσε στην αρχαιότητα ο - κατά τεκμήριο πλέον - μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών! Αλεξάνδρεια λοιπόν του 4ου αιώνα και η Υπάτια, μια από τις διασημότερες μαθηματικούς της εποχής, βρίσκεται στην μέση της θρησκευτικής εξέγερσης, υπέρ της απόκτησης των δικαιωμάτων που έχει στερήσει η Ρωμαϊκή κυριαρχία.

"
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία συγγραφής του σεναρίου και κάναμε την έρευνα για την περίοδο που διαδραματίζεται το φιλμ, καταλάβαμε πως εμείς σήμερα έχουμε πολλούς δεσμούς με την κοινωνία του τότε. Αντιληφθήκαμε πως κάνοντας μια ταινία για το παρελθόν, είναι σαν να κάνουμε μια ταινία για το τώρα." λέει ο Amenabar, που περνά από την ψυχική αναζήτηση του Mar A Dentro στο επικό, λες και ήταν μια ζωή προετοιμασμένος γι αυτό. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις Κάννες πάντως, αν και θετικές σε ότι αφορά το στήσιμο της παραγωγής, κάνουν λόγο για μεγάλα κενά στην εξέλιξη της ιστορίας.

Δίπλα στον σκηνοθέτη, απαστράπτουσα και λαμπερή, η Rachel Weisz, κρατά στους ώμους της την βαριά πρωταγωνιστική ευθύνη της μαθηματικής διάνοιας, που καλείται να παραμείνει προσηλωμένη στο καθήκον και όχι να παρασύρεται από τις ερωτικές σειρήνες των μαθητών της: "Ήταν μια αυστηρή απόφαση του Alejandro η πλήρης απάθεια της Υπάτια προς οτιδήποτε το ερωτικό. όπως ακριβώς συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανδρών, που έβαλαν σε πρώτη προτεραιότητα την εργασία από το να κάνουν οικογένεια." Η Agora προβάλλεται στο φεστιβάλ στο εξωδιαγωνιστικό πρόγραμμα και η Focus που την στηρίζει, υπόσχεται να την ανοίξει στις αίθουσες κάπου στα Χριστούγεννα...