29/3/05

Séraphine

Το χάρισμα της Σεραφίν sel ofic (2008)
του Martin Provost. Με τους Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent Διάρκεια - 125'


Το 1913 ο γερμανός συλλέκτης Wilhelm Uhde, που πρώτος αυτός αγόρασε ένα έργο του Picasso και ανακάλυψε τον τελώνη-ζωγράφο Rousseau, νοικιάζει ένα διαμέρισμα στο Senlis για να ασχοληθεί με τη συγγραφή και να ξεκουραστεί από τον ρυθμό της ζωής του στο Παρίσι. Προσλαμβάνει ως οικιακή βοηθό τη σαρανταοκτάχρονη Séraphine. Έπειτα από λίγο καιρό, παρατηρεί στο σπίτι κάποιου σημαίνοντος προσώπου της περιοχής έναν μικρό πίνακα ζωγραφισμένο πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Η έκπληξή του είναι μεγάλη όταν μαθαίνει πως ο δημιουργός του πίνακα δεν είναι άλλος από τη Séraphine. Έτσι αρχίζει μια πολύ συγκινητική και αναπάντεχη σχέση ανάμεσα στον έμπορο της πρωτοποριακής τέχνης και την οραματίστρια οικιακή βοηθό.


Πρεμιέρα στη Γαλλία: 1 Οκτωβρίου 2008

Βραβεία
Cesar 2009: κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας, κέρδισε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (Yolande Moreau), κέρδισε βραβείο καλύτερης φωτογραφίας (Laurent Brunet), κέρδισε βραβείο καλύτερης ενδυματολογίας (Madeline Fontaine), κέρδισε βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης (Michael Galasso), κέρδισε βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας (Thierry François), κέρδισε βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, υποψήφιο για καλύτερη σκηνοθεσία (Martin Provost), υποψήφιο για καλύτερο ήχο.

Box Office: 740.210 tickets

Αξιολόγηση Κριτικών: sel ofic Αξιολόγηση Κοινού: sel ofic

Στούντιο: TS Productions Διανομή: Filmtrade

Είπαν:
"Ταπεινό, όπως εικόνα της ηρωίδας του. Διαθέτει μια σπάνια συναισθηματική και αισθητική δύναμη που συγκλονίζει." - TéléCinéObs

"Το πορτρέτο του καλλιτέχνη αναβιώνει μια παλαιότερη προσέγγιση σε ένα δύσκολο είδος." - Positif

Προβολές
5/4 ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 20.30
8/4 ATTIKON 20.30

sel oficsel oficsel ofic

sel ofic

10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου